Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

40 yaşın üzerindeyseniz dikkat

18.02.2021
196
40 yaşın üzerindeyseniz dikkat

Sinsice ilerleyen ve göz tansiyonu olarak tanıdık glokom körlüğe bile neden olabilir. Ailenizdeki glokom hastalığına yatkınlık, sizin de tehlike aşağı olduğunuza dikkat çekici ediyor.

Göz tansiyonu en sık rastlanan sağlık durumu sorunlarının başında geliyor. Dürüst şekilde çare edilmediğinde ise birtakım önemli rahatsızlıkları da beraberinde getirebiliyor. Glokomun gözde sancı, flu görme, kızarıklık, renkli halkalar görme, mide bulantısı ve kusma gibi belirtilerle kendini gösterebileceği gibi çoğu zaman hiç belirti vermeden ilerleyen sinsi bir rahatsızlık olduğunu bildiren Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yard. Doç. Dr. Özgürlük Şanlı bu hastalıkla ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı:

Sinsice ilerliyor

Göz tansiyonu öteki adıyla glokom, tüm dünyada yaygın olarak görülen bir göz hastalığı olarak tanımlanıyor. Bu hastalık sinsice ilerleyip görme sinirine hasar vererek körlüğe bile neden olabiliyor. Göz, beslenmesini içinde bulunan sıvılar aracılığı ile yapar ve bu sıvıları kanallar yardımı ile dışarı atar. Bu sıvının yapımı ile atılması arasındaki denge bozulursa, göz içinde normalden pozitif sıvı birikir. Bu sıvı da basınç oluşturarak göz siniri ve sinir tabakasındaki asap liflerine zarar verir. Göz sinirine hasar verecek seviyede göz içi basıncına sahip olunmasına göz tansiyonu denir.

Körlüğe neden olabilir

Erken dönemde herhangi bir belirti vermeyen göz tansiyonu, ağır ağır ilerlediği için görme alanındaki azalma ve kayıp, hasta göre tez fark edilmez. Erken teşhis hastalığın ilerlemesini durdurabilir. Bunun içinde uyumlu olarak göz muayenesi olunması gerekir. Göz sinirinde tahribata niçin olan bu hastalıkta gün geçtikçe görme azalır. Son başlıca kadar hasta hiçbir şeyin farkına varmayabilir.

Ailevi yatkınlık riski artırıyor

Ailede glokom bulunanlarda rahatsızlık riski daha yüksektir. 40 yaşın üzerindeki toplumda glokom sıklığı yüzde 2 iken, glokomlu ailelerdeki glokomun görülme sıklığı 4-5 kat fazladır. Glokom doğuştan da olabilir, 3-20 yaş aralığında da ortaya çıkabilir. Yapılan alıştırma ve gözlemler glokom sıklığının yaşla arttığını ortaya koyuyor.

Göz kontrolünüzü ihmal etmeyin

Rutin olarak yapılan göz muayenelerinde daha başlangıç aşamasındaki göz tansiyonu bile saptanabilir. böylece göz tansiyonu vakalarının büyüme gösterdiği 40’li yaşlardan itibaren mutlaka uyumlu göz kontrolü yapılmalıdır. Çünkü göz tansiyonuna tabi oluşan görme kayıplarında geri dönüş yoktur. Glokom tüm dünyadaki körlüklerin ikinci nedeni. Bilhassa 40 yaşın üzerindekiler, ailesinde glokom bulunanlar, şekeri, hipertansiyonu, yüksek miyopisi ve damar hastalığı olanlar, uzun süreli kortizon tedavisi alanların risk aşağı olduğunu unutmamak gerekir. Göz kontrolleri 40 yaş öncesi 2 yılda bir yaptırılabilir. Ancak glokomun görülme sıklığının arttığı 40 yaşından sonradan yılda en az bir defa göz ve göz içi basıncı kontrolleri yaptırılmalıdır.

Omega 3 kaynakları hastalığı önlüyor

Gözün sağlıklı beslenmesini karşılayan omega 3 kaynakları (balık, yumurta, semizotu, ceviz, vb.) A vitamini içeren meyve ve sebzeler, beta karoten taşıyan sebzeler (havuç, ıspanak, vb.) glokomlu hastalara da, glokom riski altındaki popülasyona da nasihat edilir. Hipermetropinin ve miyopinin de glokomla ilişkisi olduğu tahmin edildiğinden, gözlük muayeneleri yapılırken mutlaka göz içi basıncı ölçümlerini de yaptırmak gerekir.

Çözümsüz yok

Tedavide ilaç veya cerrahi yöntemler kullanarak ilk amacımız göz içi basıncını düşürerek hastalığın gidişatını durdurmaktır. Mevcut asap lifi hasarını geri çevirmek çoğu vakit imkânsızdır. Bu da erken tanı ve tedavinin önemini daha da artırıyor. Lazer tedavisi ise glokom tedavisinde yaygın olarak kullanılıyor.

Göz tansiyonun tedavisinde hasta, aralıksız denetleme aşağı tutulmak zorundadır. Ahenkli takiplerle ilaçla yoklama aşağıda tutulabilen hastalarda ise ilaç tedavileri zamanla ihtiyacı karşılamayabilir. Bu durumlarda cerrahi yöntemler düşünülmelidir. Göz tansiyonun tarzına ve tipine göre uygulanabilecek lazer tedavileri de mevcuttur. Bu tedaviler daimi çözümler sağlayarak hastanın ömür boyu hap kullanmasına da engel olabilir. Bu hastalıkta en manâlı nokta ahenkli göz muayenesini ihmal etmemektir.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.