Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Vücudumuzun şekli demans riskini artırıyor

17.02.2021
209
Vücudumuzun şekli demans riskini artırıyor

Dr. Murat Berksoy bilhassa kadınlar aralarında daha yaygın olarak görülen “Abdominal Obezite” konusunda uyarıyor. İlerleyen yaş ile birlikte kadınlarda metabolik olarak kalori yakma yeteneği yavaşlıyor, kilo yönetimi de menopozla birlikte hormonal değişimler nedeniyle gitgide artarak zorlaşıyor. Bu dönemde işlenmiş gıdalardan uzakta durmak, sebze ağırlıklı beslenmek, uyumlu çalışma gerçekleştirmek gibi önleyici yaşam biçimi değişiklikleri ile kilo yönetimi konusunda galibiyet sağlayabilirsiniz.

Bel bölgesindeki yağlanmaya uyarı

Yaşlanma sürecinde demansa yakalanma riskini elimine etmek için abdominal alan ve bel bölgenizde biriken yağlardan nedeniyle elma tipi vücuda sahip kadınlar olarak yaşam tarzı seçimleriniz ve beslenmenize uyarı etmelisiniz.

Sadece kilo alıp atamak yok, karoser kitle indeksi (BMI) ve bel çevresi ölçüsünün ahenkli olarak ölçülmesi gerekiyor. Çünkü metabolik hastalıklarla ilgili fakat bu şekilde farkındalık sağlayabiliriz. Elma tipi ceset yapısına sahip kadınlar bilhassa menopoz öncesi ve menopoz döneminde kilo alma eğilimine sahiptir. Sağlıklı bir yaşlanma süreci için kilo yönetimine tartma verilmesi gerekiyor.

Obezite riski artırıyor

International Journal of Epidomology’de yayınlanan 6582 bayan üstünde yapılan araştırmada BMI değeri 30’dan daha yüksek olan obezite sınırında bulunan kadınların demansa yakalanma olasılığının, BMI değeri 18-25 aralığında olan sıradan kiloda kabul edilen kadınlardan daha yüksek olduğu açıklanıyor. BMI ile birlikte bel çevresi ölçüsünün de önemini vurgulayan araştırmada keza bayan ayrıca de erkeklerin tehlikeli grupta olduğu belirtiliyor.

Sorunun temelinde hücresel iletişimi karşılayan proteinlerin, yani sitokinlerin ve yağ hücrelerinden türeyen hormonlar var. Bu şekilde vücutta yer alan artı yağın, kan damarlarının beyne oksijen taşımasında sorunlar ortaya çıkartabiliyor. Maalesef demansa dek ilerleyen bir şart yaşanıyor.

Demans hastalığı 21. yüzyılda en çok rastlanan sağlık durumu sorunu olarak karşımıza çıkıyor. Hayat kalitesini düşüren ve bakıma fakir hale getiren demans için farkındalık ve erken tanı çok manâlı.

Toplumlarda yükselen obezite oranı, sağlıksız yaşam biçimi seçimleri ve çevresel faktörlerle bir araya geldiğinde risk fazla daha erken yaşlarda ortaya çıkabiliyor. Tehlike faktörlerini erken yaşta belirleyerek, sağlıklı hayat için adımlar attığımızda demans gibi çoğu hastalığı da önleyebiliriz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.