Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Lenfödemin en yaygın belirtileri

17.02.2021
223
Lenfödemin en yaygın belirtileri

Lenfödem hakkında bilgi veren Medicana Çamlıca Hastanesi Fizik Çare ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Sevil Karagül, “Vücudumuzda lekeli kanı kalbe pompalayan toplar damarlar dıştan, bono dokusunda oluşan sıvıyı toplar damarlarla ileten öbür bir lenfatik dolaşım sistemimiz bulunmaktadır. Bu lenfatik dolaşımın ara sıra allah vergisi ara sıra de enfeksiyon ya da cerrahiler sonrasında bozulması nedeniyle, proteinden varlıklı sıvının deri altı bono dokusunda birikmesini lenfödem olarak tanımlayabiliriz” dedi.

Kundura ve takılar sıkıyorsa dikkat

doğuştan lenfödem fil hastalığı olarak bilinir. Lenfödem meme cerrahisi, karın ve pelvik organ cerrahileri sonrası, eklem protezlerinden, radyoterapi ve enfeksiyonlardan sonradan ortaya çıkabilir. Operasyon sonrası çıkarılan lenf bezi sayısı ne değin çoksa, radyoterapi ne kadar geniş alan uygulanmışsa lenfödem gelişme riski pek artar.

Giysilerde sıkma veya iz bırakma, bilezik yüzük gibi aksesuarların çıkarılamaması, sıkması gibi tabi bulgular da görülebilir. Şişkinlik zamanla artar, erken evrelerde ölçüm yapılmadıkça ayrım edilmeyebilir. İleri dönemde şişlik artışına ast cilt bütünlüğü bozulur ve biriken değişken dışarı sızar ve bu bölgeler enfeksiyona açık bir ülkü kazanç.

Lenfödem tanısı

Şişlik görülen uzuv diğeri ile karşılaştırılarak çap farkı açısından ölçümleri yapılmalıdır. Nadiren her iki taraf uzuvda ansızın lenfödem gelişebilir. Dopler usg, lenfsintigrafisi ya da emar (mr) tanıda kullanılan başlıca tetkiklerdendir.

Lenfödem oluştuktan sonra dikkat edilecek bir takım durumalar vardır. PH’ı 7 olan sabunlar temizlik nedeniyle tercih edilmelidir. Lenfödem çoğalan taraf koldan kan alınmamalı, kan basıncı ölçülmemelidir. Böcek ısırıklarından korunmalıdır. en düşük 25 faktörlü güneş koruyucu kremlerle güneşten korunmalıdır. Çıplak ayakla yere basılmamalı ayakkabı giyilmelidir. Gizli giysiler tercih edilmemeli, takılar lenfödem olan bölgeye takılmamalıdır. Banyo sonrası mantar oluşumunu alıkoymak için parmak araları kurulanmalıdır. Banyo sonrası parfüm, alkol, lanolin gibi ürünler içermeyen nemlendiriciler ile nemlendirme sağlanmalıdır. Sauna, kaplıca gibi fazla sıcak ortamlardan ya da yazın fazla sıcakta dışarı çıkmaktan kaçınılmalıdır. Her türlü sıcaktan uzaktan durmaya çalışılmalıdır. Tehlikeli kol ile ovma, çekme, itme gibi tekrarlayıcı hareketlerden kaçınılmalıdır. Enfeksiyon açısından, kızarıklık, şişlik, ısı artışı, hassaslık ve alev gibi belirtilere aleyhinde dikkatli olunmalıdır. Riskli kol ile çanta ve dosya taşımaktan kaçınılmalıdır.

Öncelikle hastalığın evrelendirilmesi yapılır. Bası giysileri, lenfödem bandalaması, pnömotik kompresyon gibi aletli ve manuel drenaj gibi çare seçeneklerinin tek başlarına veya birlikte kullanımı hastalığın evresine kadar belirlenir. Enfeksiyon ve pıhtı oluşumuna aleyhinde özenli olunmalıdır. Özel bakım ve çalışma programlarının belirlenmesi bu riskleri azaltır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.