Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Alerjik hastalara güz uyarısı

17.02.2021
292
Alerjik hastalara güz uyarısı

Solunum sistemi, burundan başlayarak geniz, bademcikler, soluk borusu, bronşlar ve akciğerlerden oluşur. Mevsim dönüşüyle birlikte görülen yaprak dökülmeleri, yağışlarla birlikte küf sporları ve yabani ot polenlerinde artma yaşanması ve tozların çoğalması gibi değişimler solunum sistemini etkiler. Lakin konut ve öteki yaşam alanlarında yapılacak bir takım şartların değişmesi alerjilerden korunmayı muhtemel kılabilir.

Tıkanma burun alerjisinin belirtisi olabilir

Soluduğumuz hava öncelikli olarak burun kanalları tarafından karşılandığı için mevsim geçişlerinde alerji sorunları baş gösterebilir. Toplumda en sık görülen hastalıklardan biri olan burun alerjilerine, alerjik rinit ismi verilir. Su gibi aralıksız burun akıntısı, burunda tıkanma, kaşıntı ve aksırma nöbetleriyle kendini belirten bu rahatsızlık, özellikle ıslak ve rüzgarlı havalarda çoğalan polen miktarıyla daha da artabilir.

Güz alerjilerine uyarı edin

Havanın soğumasıyla birlikte yağışlar, nemle birlikte küf sporları ve tanıdık olmayan ot polenleri artar. Ağustos sonundan kasım ortasına dek devam eden bu polenler, sonbahar alerjilerinde manâlı rol oynar. Hastada ani ve havlar tarzda öksürük, nefes alıp vermede ötme, kuru öksürük ve solunum yetmezliği gibi şikayetler bulunuyorsa, daha alçak solunum yolu alerjilerinden şüphelenilmelidir. Şikayetler eğer her sene tekrarlıyorsa, ailenin diğer fertlerinde alerjinin olup olmadığı, alerji testi yapılarak muhakkak tanı ile doğrulanmalıdır.

Alerjilerde tanı ve tedavi

Mevsim değişimlerinde birçok hasta grip ve polen alerjisini birbirine karıştırabiliyor. Alerji testleriyle rahatsızlığın çiçek tozu kaynaklı olduğu saptama edildiğinde, geveze ve hatalı antibiyotik kullanımının önüne geçilebiliyor. Uzun süreli şikayetler yaşayan hastaların alerjenle temasından sonra; burunda, boğazda, kulaklarda kaşıntı, kriz biçiminde hapşırma, burun akıntısı, öksürük, hırıltı, solunum yetmezliği oluşuyorsa hastalığın muhakkak teşhisinin konması için mutlaka alerji testi yapılması gerekiyor.

Hayatınızı alerjenlere kadar düzenleyin

– Alerjik bünyeli kişilerin güz mevsimi geldiğinde çevresel faktörlere göre kendilerini korumaları gerekir. Bu dönemlerde sigarı dumanı, egzoz, parfüm, çamaşır suyu ve yumuşatıcıların kullanımından mümkün olduğu değin uzak durulmalı,

– Konut ve iş yerleri gibi hayat alanları sıkça havalandırılmalı,

– Alerjiye niçin olan toz ve akarlar, özel filtreli elektrik süpürgeleri ile ortamdan uzaklaştırılmalı,

– Ortamdaki çiçek tozu, küf ve öteki partiküller için heba filtreler kullanılmalı,

– Yatak odalarının nemli ve rutubetli olmamasına dikkat edilmeli, odalarda halı kaplama yerine parke zemin kullanılmalı,

– Giysi, nevresim, yorgan ve yastıklar 60 derecenin üzerinde yıkanmalı,

– Evde kedi, köpek veya kuş gibi evcil hayvan beslenmemeli,

– Yünlü giysi ve paltolar yerine pamuklu kıyafetler seçim edilmeli,

– Pencereler, polenlerin yoğun olduğu sabah erken saatlerde kapatılmalı,

– Her akşam duş alınmalı, bilhassa saçlar yıkanmalıdır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.