Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Hıçkırığı geçiren 7 uygulama

17.02.2021
212
Hıçkırığı geçiren 7 uygulama

Hıçkırık, birtakım manevralarla kolayca durdurulabilirken, ara sıra son derece inatçı olabiliyor. kesik kesik veya peş peşe duyulabilen hıçkırık krizleri uzun sürüp geçmeyebiliyor ve strese niçin olabiliyor. Ayrıca 48 saati aşan ve geçmeyen hıçkırıkların aşağıda, gırtlak hastalıkları, akciğer ve beyin tümörü ile kalp zarında enfeksiyon oluşması, beyin damarlarında tıkanma gibi ciddi hastalıkların varlığı laf konusu olabiliyor. Memorial Antalya Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Mustafa Asım Şafak, hıçkırık hakkında bilgi verdi.

Hıçkırığın solunum kaslarından diyaframın ve ara sıra kaburgalar arasındaki kasların ritmik kasılmalarıyla oluştuğunu ifade eden Şafak, “Ani ve süratli bir nefes alma hareketi, ses tellerinin kapanmasıyla kesilir. Bu sırada oluşan hıçk sesi sebebiyle hıçkırık olarak isimlendirilir. Yaklaşık dakikada 4-60 kere tekrarlayarak devam edebilir. Hıçkırık tipleri sürelerine kadar sınıflanır, 48 saatten kısa sürüyorsa akut hıçkırıktır, 2-30 gün sürenler inatçı ve 1 aydan uzun sürenler dayanılmaz hıçkırık olarak isimlendirilir.” dedi.

Hayatı olumsuz etkiliyor

Hıçkırığın genel olarak mide bağırsak sistemi ve merkezi asap sistemi rahatsızlıkları sonucunda ortaya çıktığını dile getiren Şafak, akut hıçkırıkların çoğunlukla çocuklarda görüldüğünü ve genel olarak kendiliğinden düzeldiğini belirtti. Yemek Yemek yemesini, uykusunu ve sosyalleşmesini manâlı derecede zorlaştırır. Tanımlanmış yüzün üzerinde hıçkırık nedeni vardır ama sürekli olan ve geçmeyen hıçkırık şikayetlerinde merkezi sinir sistemi hastalıkları düşünülmelidir. Hıçkırığı tetikleyen nedenler reflü hastalığı, midenin fazla yemek veya gazlı içeceklerle gerilmesi, fazla acılı beslenme, fazla alkol alımı, akciğerlerin sigara ya da rahatsız edici kokularla uyarılması, aşırı heyecan veya endişe durumu olarak sıralanabilir.

Bambaşka hastalıkların habercisi olabilir

Hıçkırık tek şikayet ise akla beyin hastalıkları gelmez, beraberinde başka belirtilerin de olması gerekir. Reflü hastalığı ve mide fıtığı ilk akla gelebilecek nedenler arasında sayılabilir. Koroner arter hastalığı, perikardit ve aort anevrizması gibi yürek hastalıkları araştırılmalıdır. Burun, geniz, gırtlak hastalıkları incelenmeli, dış kulak yolu tanıdık olmayan cisimleri de düşünülmelidir. Keza elektrolit dengesizlikleri, üremi, hiperglisemi, zehirlenmeler veya bir takım ilaçların yan etkileri olarak da hıçkırık görülebilmektedir. Hem anksiyete, fazla gerginlik ve öfori gibi psikolojik durumlar sonucunda hıçkırık görülebilir. Ani başlayan ve kısa süreli hıçkırık tedavisi için bazı somut manevralar etkili olabilir. Bunları burun ve geniz uygulamaları, vagus sinirinin uyarılmaları ve solunum manevralarıdır. İnatçı ve dayanılmaz hıçkırık tedavisi için altta yatan hastalığın tespit edilmesi çok önemlidir. Fakat nedeni saptanamayan veya altta yatan hastalığın tedavi edilemediği durumlarda semptomatik ilaç tedavilerine müracaat etmek gerekebilir

Buruna sirke çekmek, limon ya da amonyak gibi belirgin kokulu bir maddeyi koklamak, hızlı nefes alıp atamak, derin bir nefes alıp soluğumuzu yetişmek, boğazda öğürme refleksini uyarmak için ufak bir kaşıkla dilin gerisine dokunmak, buz yutkunmak veya buzlu su içmek, yüzü soğuk suyla yıkayıp temizlemek veya yüze soğuk kompres uygulamak, hıçkırık sırasında uygulanabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.