Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü: Sigarayı bırakmanın yolları

17.02.2021
247
31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü: Sigarayı bırakmanın yolları

Sigaranın neden olduğu akciğer kanseri yılda 1.8 milyon kişinin ölümüne sebep olurken, sigara içenlerin sigara içmeyenlere kıyasla yaşamları baştan başa akciğer kanserine yakalanma olasılığı 22 kat daha fazla oluyor. Evde ya da işyerinde sigaraya maruz kalan dingin içici kişilerin akciğer kanserine yakalanma riski de sigaraya maruz kalmayan kişilere oranla yüzde 30 daha fazla. bununla beraber tütün kullanımını bıraktıktan 10 yıl ardından akciğer kanseri riski, sigara içenlere kıyasla yaklaşık sözde yarıya kadar düşüyor.

Nufüsun yarısı sigara bağımlısı

Türkiye’de her yıl yüz binlerce kişinin, sigara sebepli rahatsızlıklar sonucu erken yaşta hayata veda ettiğini biliyor muydunuz? Peki, ülkemizde yaşanan diğer ölümlerin sigara kaynaklı ölümlerden 5 kat pozitif olduğunu? Türkiye nüfusunun sıradan yarısı sigara tiryakisi. Yılda 3 milyar dolardan artı para da sigara kaynaklı hastalıkların tedavisine harcanıyor. Bu çağırmak oluyor ancak, sigara ahali üzerinde hem maddesel hem de manevi zararlara yol açıyor. Üstelik edilgen içici olarak adlandırılan ve sigara kullanmadığı halde sigara dumanına maruz kalan kişiler de minimum sigara içenler kadar risk aşağı yaşıyor. Her şartta akciğer kanseri riskiyle yaşamış toplumumuzun sigaranın zararları hakkında bilinçlenmesi sağlıklı yeni nesiller için hayati tartı taşıyor.

Bırakmak imkansız değil

Sigara tiryakilerinden en fazla duyulan savunma şekli “bırakamıyorum” olur. Fakat sigarayı vazgeçmek isteyen kişilerin bu yola çıkmadan önce bilmesi gereken, sigarayı bıraktıklarında neler kazanacaklarıdır. Sigarayı bırakan kişiler ilk 3 ile 4 ay arasında solgun alıp vermede huzur, öksürükte azalma ve damar hastalıkları riskinde düşüş gibi kazanımlar yaşar. Kalp ve hipertansiyon hastalıklarının ilerleyişini durdurmak için aldıkları ilaçların faydalarının sigara ile ortadan kalkmasını da önlemiş olurlar.

Sigarayı bıraktıracak öneriler

Istikrarlı olun

Sigara kullanımını vazgeçmek için istikrarlı edinmek ve tüm süreç her tarafında iradeyi kaybetmemek gerekir.

Nedenleri belirleyin

Sigarayı bırakmaya karar verdiğiniz andan itibaren motivasyonunuzu takviye etmek için niçin sigarayı bırakacağınızı küçük notlar halinde yazın. Bu notları görebileceğiniz yerlere koyun ve sıkça her tarafta edin.

En büyük takviye aileniz

Çevreniz ile sigara bırakma konusunda konuşun, bu süreçte kendinize takviye olmalarını isteyin.

Anlamak taşımayı bırakın

Sigara kullanımında çoğu birey, sigara paketi veya çakmak taşımaya devam eder. Oysa en minik bir boşluğunuzda her yerde sigaraya başlamaya yol açabilir. böylece yanınızda sigara, bilmek taşımayın, gerekirse evinizdeki kül tablası ya da size sigarayı anımsatacak şeyleri kaldırın.

Doktora başvurun

Bu işlem içerisinde pes etmeyin. Nikotin yoksunluğu kimi süre sizi zorlasa da motivasyonunuzu düşürmeyin. Her şeye karşın başarılı olamadığınızı düşünüyorsanız bilirkişi bir doktordan yardım alabileceğinizi unutmayın.

Sigarayı bıraktıktan sonradan vücudumuzda neler değişiyor

20 dakika sonra: Nabız ve kan basıncı normal seviyeye döner. Kanın el ve ayaktaki dolaşımı düzelir.

8 saat daha sonra: Kanda yer alan oksijen seviyesi alışılagelmiş haline döner ve aynı zamanda yürek krizi geçirme riski de düşer.

12-24 saat: Vücutta yer alan karbonmonoksit ayrıntılarıyla atılır.

48 saat daha sonra: Kanda bulunan nikotin seviyesi kayda değer ölçüde azalır. Kişinin koku ve lezzet duyuları normale döner.

72 saat daha sonra: Solunum kolaylaşır. Nefes yolları temizlenmeye başlar. Keza kişinin enerjisi artar.

2-12 hafta sonradan: Dolaşım ciddi şekilde düzelir. Solunum yolu enfeksiyon riski azalır. Birey daha kuytu yürür. Tıkanmaz ve yorulmaz.

3-9 ay daha sonra: Kısa nefes alıp verme ve hırıltıya aynı ses en ince ayrıntısına kadar düzelir. Akciğer %5-10 oranında daha iyi çalışır.

1 yıl sonradan: Koroner yürek hastalığı riski benzeri yarıya azalır.

12-36 ay sonra: Mesane kanseri riski %50 azalır

5 sene sonra: Ağız boşluğu kanseri, yemek yemek borusu kanseri ve yürek krizi riski %50 azalır.

10-15 sene daha sonra: Yürek krizi geçirme riski sigara içmeyenlerle aynı seviyeye gelir.

özel içeriğidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.