Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

En yaygın 3 gıda intoleransı

17.02.2021
211
En yaygın 3 gıda intoleransı

Bazı alerjilerin tersine, yiyecek intoleransları hayatı tehdit edici değildir. Ancak, etkilenenler için çok sorunlu olabilirler. Gıda intoleransları ve hassasiyetleri son derece yaygındır. Dünya nüfusunun %20’sinde en düşük bir yiyecek intoleransı olabileceği tahmin edilmektedir. Gıda intoleransı ve duyarlılıklarının geniş belirti yelpazesi nedeniyle teşhisi zor olabilir.

Gıda intoleransı nedir

“Gıdaya karşı aşırı alınganlık” terimi, hem gıda alerjilerini keza de yiyecek intoleranslarını açıklama eder. Gıda intoleransı, bir takım belirtiler aynı olsa da, besin alerjisi ile aynı değildir. Yiyecek alerjileri ve gıda intoleranslarını birbirinden ayırmak güç olabilir. Bir gıda intoleransınız varsa, belirtiler genellikle besini tükettikten sonraki birkaç saat içinde başlar. Fakat belirtilerin başlaması 48 saati bulabilir ve saatlerce ya da hatta günlerce sürebilir. Bu şart can sıkıcı gıdaları belirlemeyi zorlaştırır. Aklıselim olduğunuz gıdaları çoğu kez tüketirseniz, semptomları açıklanmış bir yiyecek ile ilişkilendirmek baskı olabilir. Gıda intoleransı semptomları değişmekle birlikte, en sık sindirim sistemi, cilt ve solunum sistemi problemlerini içerir.

En yaygın belirtiler

– İshal

– Şişlik

– Ciltte kızarmalar

– Kurdeşen

– Baş ağrısı

– Mide bulantısı

– Dermansızlık

– Karın ağrısı

– Burun akması

– Reflü

Gıda intoleransı genelde, rahatsız edici gıdaları daraltmak için özel olarak planlanmış eleme diyetleri veya öteki deneme yöntemleri ile tanı edilir.

İşte en yaygın 8 gıda intoleransı:

1. Süt

Süt Şekeri, süt ve süt ürünlerinde bulunan bir şekerdir. Vücutta laktozun uygun şekilde sindirilmesi ve emilmesi için zorunlu olan laktaz adı bahşedilen bir enzim göre parçalanır. Süt Şekeri intoleransı, laktozu sindirememeye neden olan ve sindirim problemlerine yol açan laktaz enzimlerinin yetersizliğinden kaynaklanır.

Laktoz intoleransı belirtileri:

– Karın ağrısı

– Şişkinlik

– İshal

– Gaz

– Mide bulantısı

Laktoz intoleransı epeyce yaygındır. Dünya nüfusunun %65’inin laktozu sindirmekte zorlandığı varsayım edilmektedir. Bir laktoz hoşgörü testi, laktoz nefes testi ya da dışkı PH testi dahil almak üzere çeşitli yollarla tanı edilebilir. Laktoz intoleransınız olduğunu düşünüyorsanız, süt ve dondurma gibi laktoz taşıyan süt ürünlerinden kaçının.

2. Kafein

Kafein; kahve, soda, dere ve enerji içecekleri dahil olmak üzere birçok farklı alanlara yönlendirilmiş içeceklerde yer alan acı bir kimyasaldır. Bu bir uyarıcıdır, yorgunluğu azaltır ve tüketildiğinde dinçliği arttırır. Yetişkinlerin çoğu, herhangi bir ast etkisi olmadan günde 400 mg kadar kafeini güvenle tüketebilir. Bu, takriben dört fincan kahvenin içindeki kafein miktarıdır. bununla birlikte, bazı millet kafeine karşı daha hassastır ve ufak bir arz tükettikten sonra bile reaksiyonlar yaşarlar. Kafein duyarlılığı, bir kafein alerjisinden farklıdır.

Kafeine aşırı duyarlılığı olan kişiler, eksik miktarda kafein içtikten sonradan aşağıdaki belirtileri yaşayabilirler:

– Süratli yürek ritmi

– Anksiyete

– Sinirlilik

– Uykusuzluk

– Huzursuzluk

Kafeine duyarlılığı olan kişiler, kahve, soda, enerji içecekleri, dere ve çikolata gibi kafein içeren gıda ve içeceklerden kaçınarak tüketimlerini en üye indirmelidir.

3. Glüten

Glüten; buğday, arpa ve çavdarda yer alan proteinlere verilen genel isimdir. Çölyak hastalığı, çölyak dışı glüten duyarlılığı ve buğday alerjisi dahil elde etmek üzere farklı alanlara yönlendirilmiş rahatsızlıklar glutene bağlıdır. Çölyak hastalığı olan kişiler glüten tükettiklerinde, sindirim sistemine ciddi zararlar verebilirler. Buğday alerjileri, benzer semptomları sebebiyle genellikle çölyak hastalığı ile karışır.

Birçok birey çölyak hastalığı veya buğday alerjisi için negatif testler yapsa bile can sıkıcı semptomlar yaşar. Buna çölyak olmayan glüten duyarlılığı, yani daha hafif bir glüten intoleransı denir. Çölyak olmayan glüten duyarlılığının belirtileri, çölyak hastalığına benzerdir ve bu şekilde ortaya çıkabilirler:

– Şişlik

– Karın ağrısı

– İshal ya da kabızlık

– Baş ağrısı

– Bitkinlik

– Eklem ağrısı

– Deri döküntüsü

– Buhran veya anksiyete

– Anemi

Hem çölyak hastalığı ayrıca de çölyak olmayan glüten duyarlılığı ile glütensiz bir diyetle başedilir.

Sormak istediğiniz tüm soruları yorum kısmına yazabilirsiniz.

Dyt. Serkan Sıtkı Şahin

özel içeriğidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.