Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Diz ağrılarına doğal tedavi

18.02.2021
238
Diz ağrılarına doğal tedavi

Diz ağrısı yetişkin aralarında en yaygın şikayetlerden biridir. Diz yaralanmaları, diz ağrısının yaygın bir nedenidir ama dizlerinizi acıtmak için düşmeniz, takılmanız veya bir nesil kaza geçirmeniz gerekmez. Yaralanma açık havada diz ağrısına artrit, osteoporoz, baskı, koşma gibi bir takım durumlar da niçin olabilir. Diz ağrısını nasıl hafifletirsiniz? Ağrınızın altta yatan nedenini belirlemek birincil adımdır. İltihaplanmaları çoğaltabilecek hastalıkları çare etmek, uygun şekilde alıştırma yerine getirmek, dinç bir kiloda almak rahatlamanıza tezgâhtar olabilir.

Diz ağrısı belirtileri

Diz ağrısı dizleri etkileyen her türlü rahatsızlığı tanımlar. Diz ağrısının, bacakları etkileyen diğer semptomların da eşlik ettiği, en yaygın belirtileri:

– Diz çevresinde şişlik

– Dizde siklet taşıyamama

– Yürürken, çömelirken ya da çalışma yaparken daha da kötüleşen ağrı

– Diz düzleştirme ve bükme gibi hareketleri yaparken zorlanmak

– Bacağın zayıflığı

– Dizkapağının çevresindeki kızarıklık ve sıcaklık

– Bacakta dengesizlik

– Hareket etmeye çalıştığınızda dizinizdeki aşırı sızı

– Çatırtı sesi gibi dizleri hareket ettirirken gelen tuhaf sesler

Kemikler, kıkırdak ve bağların birbirine bağlanmasıyla oluşan vücudun kompleks bir parçası olan diz eklemi, üst bacağın ve daha alçak bacağın belli başlı kemiklerinin birleştiği yerdir. Diz gerçekte insan vücudundaki en büyük eklemdir ve femur (uyluk kemiği), tibia (incik kemiği) ve patella (diz kapağı) kadar oluşturulan bir “menteşe eklemi” olarak işlev görür. Dizler basınç, önem ve şoka dayanmalı ve onları sağlam yetişmek için bacaklardaki kaslara dayanmalıdır. Diz ağrısının kronik ya da akut olması mümkündür. Kronik ağrı aniden ortaya çıkmayan ve daha da kötüleşmeye devamlı bir türdür. Genellikle 4-6 hafta ya da daha uzun sürer. Akut ağrı anlık olur; etkileri anında hissedersiniz. Ani bir yaralanmanın gerisinde akut ağrı gelişebilir ve hemencecik keskin bir acı hissedebilirsiniz. Akut diz ağrısı, acı çekmenize ve daha sonra hareket etmenize engel olabilir.

Diz ağrısı nedenleri

– Dizlerin yakınındaki kıkırdak, tahvil, tendon yaralanmaları da dahil almak üzere ayak yaralanmaları

– Eklemlerde oluşan ürik asit ya da kalsiyum taşıyan kristaller ile büyüyen gut hastalığı

– Romatoid artrit (eklemleri etkileyen otoimmün bir durum) ya da osteoartrit artrit (genelde yaşlıları etkileyen dejeneratif artrit)

– Septik artrit gibi sıvının tutulmasına ve şişmesine neden olabilecek enfeksiyonlar

– Diz kapağının olması gereken pozisyonundan düşmesine niçin olan cılız form, deformasyonlar veya adale zedelenmeleri gibi biyomekanik problemler

– Bir ya da daha artı minik kemik veya kıkırdak kırılması ve dizin eklem boşluğunda kaldığı nadir durumlar

Diz ağrıları için doğal tedavi

Diz ağrılarında altta yatan niçin en manâlı etkendir. Ağrının nedenine kadar çoğu bambaşka tedavi uygulanabilir. Örneğin, birkaç ay çalıştıktan sonra diz ağrısı çeken genç bir kadın, diz osteoartriti olan ihtiyar bir erkeğe tarafından fazla farklı bir tedaviden faydalanacaktır.

1. Bedensel terapi

Dizlerinizde zayıflık veya elastikiyet kaybı gibi hareket kabiliyetinizi etkileyen durumlar yaşadıysanız, iyileşme konusunda size muavin olabilecek bir fizyoterapist ile kastetmek iyi bir fikirdir. Bir terapist kademeli olarak zorlama kazanmanıza tezgâhtar olabilir ve keza gelecekteki yaralanma riskinizi azaltmak için yerinde bir egzersiz planı yapabilir. Yürüme analizinin yapılması, sorunları düzeltmek için yardımsever olabilir.

Bel ve kalçaların güçlendirilmesine muavin olan egzersizler dizleri de destekleyebilir. Zor ve gerilmenin yanı sıra denge egzersizleri üzerinde çalışmak bacaklarınızdaki kasları geliştirmenize yardımcı olur. Terapistiniz ayrıca, soğuk ya da sıcak tedavileri kullanarak ağrıyı hafifletebilir. Diz egzersizlerinden daha sonra, buz ya da ağrılı bölgeye uygulanan ılık bir kompres gibi yöntemleri kullanabilirsiniz.

2. Köpük egzersizi

Köpük egzersizi, but ağrısına yol açabilecek bacaklardaki adezyonların parçalanması için fazla faydalıdır. Özellikle koşucu veya amatör bir sporcuysanız diz ağrılarınızı köpük egzersizleriyle hafifletebilirsiniz. Dizleri destekleyen öteki kaslarda da, bilhassa gluteus maximus (kalçalardaki en büyük kas) ve tensor fascia lata (kalçanın dış kenarı boyunca uzanan bir kas) köpük egzersizi yapabilirsiniz.

Hem yumuşak ayrıca de sert köpük silindirlerini deneyebilirsiniz. Diz veya bacakta aşırı ağrısı olan kişiler için yumuşak köpükler daha iyi olacaktır. Çalışma sırasında, sahiden acı veren bir bölge bulursanız, oraya daha fazla zamanınızı ayırın ve kastaki gerginliğin azalmaya çalışın. Bu, başlangıçta hastalık verebilir oysa gergin bölgeyi gevşettikçe, ağrı ağır ağır azalacaktır. Unutmayın, katiyen büyük bir eklem üzerinde egzersiz yapmak için köpük rulo kullanmamalısınız, çünkü büyük eklemlere fazla pozitif sıkmak yaralanmaya niçin olabilir.

3. Uygun alıştırma

Zayıf kaslar ve sertlik, diz ağrıları ile ilgili önde gelen sorunlardan ikisidir. bu nedenle alıştırma dizlerinizi sağlıklı yetişmek için önemli olsa da, yeterince dinlenmeniz ve vücudunuza iyileşmesi için zaman vermeniz gerekir. zarar görmüş bir dizin iyileşmesi için bir zaman boyunca yüksek etkili aktivitelerin sınırlaması gerekir. Daha ağır hareketleri denemeden önce, olağan egzersizlerinizden birkaç gün uzaklaşmanızın ağrıları hafifletmeye yardımcı olup olmadığına bakın. Ağrılarınız hafifliyorsa alıştırma uzunluğunu ve tempo derecesini azaltmayı planlamalısınız.

Yaralanmalardan korumak için egzersize başlamadan önce daima hafifçe ısının. Koşmaya, bisiklete binmeye veya diğer bir diz bükülme egzersizine başlamadan önce 400 metre kadar yürüyün. Egzersizden sonradan asgari 1-2 gün (bilhassa yoğun antrenmanlardan sonradan) sürükleyici bir şekilde iyileşmek için kendinize yeterince zaman ayırdığınızdan kesin olun.

Düşük tempolu egzersizler kronik diz ağrısı veya eklemleri etkileyen durumlar için en iyi tedavidir. Düşük etkili alıştırma örnekleri şunlardır:

– Yüzme

– Tempolu yürüyüş

– Su aerobiği

– Eliptik spor

– Bisiklet sürmek

– Yoga

4. İyi pabuç, tabanlık ve icabında dizlik

genellikle diz ağrısı olan halk müziği sandalet, terlik, bot ve yüksek topuklu ayakkabı giymekten kaçınmalıdır. Bu cins ayakkabılar fazla destekleyici değildir ve sırt, diz veya kalça ağrısını artırabilir. Spor yaparken diz ağrınız varsa ve ayakkabınızının soruna katkısı olabileceğinden şüpheleniyorsanız, duruşunuz, adımınız ve ihtiyaçlarınız hakkında bir uzmanla konuşmak yardımcı olacaktır. Ayaklarınız üzerinde, duruşunuz ve yürüyüşünüz için hangi nesil ayakkabıların en iyisi olduğunu belirleyen kendi kendinize kolay bir test yapabilirsiniz. Yumuşak tabanlık daima için faydalı değildir, çünkü ayakların ya da dizlerin düz durmasını engelleyebilirler. Bu da diz ağrısını daha da şiddetlendirir. Özel tabanlık için keza bir podoloğa başvurabilirsiniz.

5. Dürüst beslenme

Genel eklem sağlığı için sağlıklı beslenme önemlidir. Sağlıklı bir kiloda olmanız, eklemlerdeki gerilimi ve iltihaplanmayı azaltır. Keza artrit ya da osteoporoz gibi hastalık risklerini azaltır.

– Bilhassa C vitamini ve demir taşıyan, koyu yeşil yapraklılar, meyveler, soğan, biber, brokoli, havuç, sarımsak, kuşkonmaz ve lahana tüketin. Antioksidan seviyesini yüksek tutabilmek için oldukça çok meyve ve sebze tüketin.

– Omega-3 yağ asitlerini balıklardan, özellikle de somon balığından alın. Etler, kümes hayvanları, sardalya veya uskumru gibi balıklar, fermente süt ürünleri ve yumurtada da omega-3 bulunur

– Kemik suyu tüketin

– Hindistan cevizi yağı, zeytin yağı, avokado ve fındık yağı gibi sağlıklı yağlar tüketin

– Yemeklerinize antioksidan içeren otlar ve baharatlar ekleyin

– İşlenmiş tahıllar, sentetik katkı maddeleri, tamamlanmış etler ve fast food ürünlerinden uzaktan durun

Dyt. Serkan Sıtkı Şahin

özel içeriğidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.