Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Kış sebzelerinin gıda değerini arttıran tavsiyeler

18.02.2021
221
Kış sebzelerinin gıda değerini arttıran tavsiyeler

Sebze ve meyveler mevsiminde tüketilmeli: İlk uyarı edilmesi gereken, sebze ve meyveleri mevsiminde tüketmektir. Hatta bu noktada Ekim, Kasım ayı sebzeleriyle Aralık, Ocak ayı sebzeleri bile farklılık göstermektedir. Erken kış dönemi yani Ekim, Kasım ayı sebzeleri lahana, pazı, pırasa, ıspanak, karnabahar, havuç ve turptur.

2 litrelik yıkama suyuna 1 yemek yemek kaşığı sirke: Sebze tüketiminde en çok uyarı edilmesi gereken nokta, yıkama esnasında üzerinde toprak ya da hap kalmamasıdır. Kısa bir sudan geçirme işleminden sonradan bir kabın içerisinde suda 15 dakika bekleterek toprağın dibe çökmesini temin etmek yardımcı olacaktır. Bu suya sirke de eklenebilir. Sebzeler sıradan 2 litrelik bir kapta yıkanıyorsa, içerisine 1 yemek kaşığı sirke düzenlemek yeterlidir. Önemli olan içerisinde topraktan gelebilecek bakterilere karşısında koruma karşılayan mayalanma bakterilerinin olmasıdır. Bu bakteriler üzüm ve elma sirkelerinde mevcuttur. bu nedenle sirkenin çeşidi ayrım etmemektedir.

Çok minik parçalara ayırmayın: Bilhassa pırasa, karnabahar, ıspanak, kereviz ve lahana gibi sebzeler sülfürlü bileşiklerden zengindir ve bu sayede yüksek antioksidan özelliğine sahiptir. bununla beraber bağışıklık sistemini güçlendirmeye de asistan olurlar. Bu bileşenlerin ve içerisinde bulunan C, D vitaminlerinin kaybının olmaması için sebzeleri doğrarken uyarı edilmelidir. böylece sebzeler büyük parçalar halinde doğranmalıdır.

Zeytinyağını gereğinden fazla yakmayın: Kış sebzelerini pişirirken zeytinyağlı pişirilecekse ve soğan kavrulacaksa 1 kg sebzeye en fazla 2 yemek yemek kaşığı yağ konmalıdır. Yağın gereğinden artı ısıya maruz kalması da içerisindeki yararlı yağların yapısının değişmesine ve sağlığa zararlı tüketime sebep olmaktadır. böylece eksik miktardaki yağın su ile birlikte ve soğanı eksik kavurarak yani tam pembeleşmeden pişirilmesi daha doğrudur.

Düdüklü tencerede ya da kapağı açmadan pişirin: Suda çözünen mineral kayıplarını yaşamamak adına bu sebzelerin düdüklü tencerede pişirilmesi önerilmektedir. Eğer olağan tencerede pişirilecekse, pişirme esnasında tencere kapağının 1-2 kereden pozitif açılmaması gerekmektedir. Bu yapılmadığı takdirde özellikle antioksidan etkin gıda değeri kayıpları yüksek oranda yaşanmaktadır.

İkinci ısıtmada hem yağ keza sebzeler layık kaybediyor: Pişirildikten sonradan sebzelerin 1 günden fazla bekletilmemesi önerilmektedir. İkinci ısıtmaya maruz kalan yemek; ayrıca zeytinyağı açısından keza de sebzeler açısından besin değerini kaybetmektedir. yine de saklanacaksa hava almayan kaplarda kapağı kapalı şekilde buzdolabında saklanmalıdır ve çok uzun süre ısıtılmamalıdır.

Sebze yemeklerini akşamları tüketin: Sebze yemeklerinin ağırlıklı olarak akşam yemeklerinde tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Hem uyurken mide çok batmış olmadığından daha dar bir uyku sağlar hem de kilo alımını engeller. Kışın metabolizma yavaşlar ve uyku öncesindeki son yemeğin hafif olmasına gereksinim duyulur. bununla beraber cisim dinlenme haline geldiği vakit daha konforlu bir dinlenme ve daha dinç bir hayat sürdürülebilir.

Sebze yemeklerinin yanına mutlaka yoğurt tüketin: Sebze yemeklerinin yoğurtla servis edilmesi sağlıklı bir seçenektir. Yemeklerin yanında eklenecek bir kase yoğurt keza yemekten sonra çabuk acıkmaları önler hem de tokluk sağlar.

Meyveleri de sirkeli su ile yıkayabilirsiniz: Kış meyveleri olan elma, armut, greyfurt, muz, mandalina, kivi de isteğe bağlı olarak sirkeli suda yıkanabilmektedir. Sirke seçim edilmediğinde özellikle kabuklu meyveler bol suda yıkanmalıdır.

Kabuk ile meyve arasındaki beyaz kısmı da tüketin: Kabuğu ile tüketilebilen meyvelerin mutlaka kabuğu ile tüketilmesi önerilir. Greyfurt, mandalina, portakal gibi meyvelerin ise kabuğu soyulduktan sonradan aşağıda kalan beyaz kısımların soyulmaması, onlarla birlikte tüketilmesi önemlidir.

Şeker hastaları muz ve kiviye uyarı. Şeker Hastalığı hastaları meyve seçiminde dikkatli olmalıdır. Özellikle muz ve kivi her gün tüketilmemelidir. Ama diğer kış meyveleri şeker hastaları tarafından da miktarlarına uyarı edilerek rahatlıkla tüketilebilir. Oysa bu konuda birey mutlaka doktoruna danışmalıdır.

Kış sebzeleriyle hazırlanabilecek sağlıklı çorba tarifi

Keza pazı, kereviz, karnabahar gibi sebzeleri yemeyen çocuklar için ayrıca de yetişkinler için kış sebzeleriyle hazırlanabilecek bağışıklık sistemini destekleyici ve bununla beraber kalorisi düşük çorba tarifi:

– 2 yemek yemek kaşığı kırmızı mercimek

– 1/2 kilo karnabahar

– 1 büyük havuç

– 2 orta yükseklik soğan

– 1-2 diş sarımsak

Mercimekler fazla az haşlanır veya suda bekletilir ve bu ilk suyu dökülür. Sonradan kalan malzemeler 1-1.5 litre değin su eklenerek düdüklüde ya da ağzı kapalı tencerede 25-30 dakika dek haşlanır. En son üstüne birer nehir kaşığı kırmızıbiber, karabiber ve arzuya kadar kimyon eklenir. Tümü blenderdan geçirilir. Bu tarife karnabahar yerine; pazı ve kereviz eklenerek de öbür lezzette çorbalar hazırlanabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.