Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Vitamin eksikliğini önlemenin yolları

18.02.2021
304
Vitamin eksikliğini önlemenin yolları

Mevsim değişiklikleriyle birlikte vücudumuzda da bir takım şartların değişmesi meydana kazanç. Tıpkı bahar aylarında sıkça görülen takâtsizlik gibi vücudumuz yazın da sıcakla mücadele eder. Bu sırada daha pozitif gereksinim duyduğu enerji ve beraberinde metabolizmanın hızlanması sonucunda da vücudumuzda vitamin eksiklikleri ortaya çıkabilir. Güneşten gelen ultraviyole ışınlarının hücrelerimize hasar vermesi de vitamin eksikliklerinin oluşma nedenlerindendir.

Vücuttaki tüm eksiklerin sağlığını etkileyeceğinin altını çizen Özsoy, “Vitaminler hem psikolojik hem biyolojik olarak hücrelerimize değin koruyan, uyku halini bile aranjör harflerdir. Sağlıklı beslenmek sadece kısa aralıklarla perhiz olarak yapılabilecek bir vasıta yok, hayatımız baştan başa afiyet için sürdürmemiz lüzum bir hayat biçimidir. Dolayısıyla sağlıklı beslemek sizin her mevsim, nerede olursanız olun, hava kaç derece olursa olsun içerisindeki vitaminleri ile her daim benzer sağlıkta kalmanızı sağlar. Verdiği psikolojik refah ve hatta salgılattığı sevinç hormonu da yandaki pozitif olur” diyerek daha sağlıklı bir yaz aşmak isteyenlere önerilerde bulunuyor.

D vitamini kaynağı güneş

D vitamini, gıda kaynaklarından vücuda alınan oysa sentezlenmesi, güneş ile oluşan bir vitamindir. Dolayısıyla kışın zaten yetkisiz kalan bu vitamin özellikle yazın telafi edilmezse bazı sıhhat sorunlarına davetiye çıkarabilir.

– Güneş sayesinde vücudumuzda tesir gösteren bir vitaminin eksikliğini de yazın daha çok hissederiz. Özellikle yazın kapalı kıyafetler giyinmemeli, kısa aralıklarla emin saatlerde güneşten yararlanmalıyız. bununla beraber kışa deposunu hazırlamalıyız.

– Kemik gelişimi ve kalsiyumda önemli rol oynayan D vitamini kaynakları; yaz aylarında daha fazla tüketme fırsatımız olan deniz ürünlerinde, yağlı balıklarda, süt, yumurta ve mantar da bulunmaktadır.

– Eksikliğinde halsizlik, adale ağrıları gibi sağlık sorunları ve ilerlemesi durumunda bilhassa kadınlarda osteoporoz (kemik erimesi), çocuklarda raşitizm hastalığına sebep olabilir.

A vitamini cildi güneşe aleyhinde koruyor

Güneşe aleyhinde kayda değer bir koruyucu olan A vitamini, deri lekeleri, kırışıklık, cilt kanseri gibi sorunların önlemeye tezgâhtar olur. Güneşin zararlı ışınlarından vücudumuzun hücreleri bilhassa cildimizin zarar görmemesi için beden A vitaminine yazın daha pozitif gereksinim duyar ve eksikliği oluşur. aynı zamanda mevsim değişikliğiyle oluşabilecek bağışıklık sisteminin zayıflamasını ve beraberinde getireceği sorunları engellemek içinde A vitaminine her daim ihtiyacımız vardır.

– Besin kaynakları ise turuncu meyve ve sebzeler (havuç), kırmızı et, balık, yumurta, domates, sakatatlardır.

Yağlı tohumlar E vitamini kaynağı

E vitamini, vücudumuza hasar veren hür radikallere karşı koruyucu, kayda değer vitamindir. Deri, saç ve damar sağlığında oldukça kayda değer olan bu vitamin eksikliğinde bu fonksiyonlarda sağlık sorunları oluşabilir. Nitekim güneş koruyucularının, kremlerin böylece çoğunda da E vitaminini görürüz. Yaz aylarında eksikliğinin yaşanmaması gereken antioksidan olan E vitaminini; yağlı tohumlar (fındık, fıstık, ay çekirdeği, badem), zeytinyağı ve bitkisel yağlar, zeytin, avokado, kuşkonmaz, kırmızıbiberden alabiliriz.

C vitamini için sebze meyve

– Yazın güneşin zararlı etkilerini azaltan ve bağışıklık sisteminde önemli rol oynayan C vitamini, özellikle güneş ışınlarının neden olduğu deri kanseri riskini azaltır. Çilek, domates, limon, kivi, kırmızıbiber, turunçgiller, kavun, karpuz, yeşilbiber kaynaklarıdır.

B vitaminini için kurubaklagil tüketin

– B grubu vitaminleri de özellikle B1 (Tiamin) vitamini yaz aylarında en fazla eksikliği hissedilen vitamindir. Karbonhidratları enerji çevirmekte rol oynayan B1 vitamini, yazın çoğalan enerji ihtiyacını karşılamaya yardımcı olur. Bu sayede yorgunluğu ve halsizliği önlemektedir.

– B vitaminleri bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği gibi beyin ve sinir sistemi, cilt ve saç sağlığında da manâlı rol oynar. böylece yazın vücudun B vitaminlerine duyduğu ihtiyaç artar. Eksikliğinde ise sinir sistemi hastalığı olan beriberi görülebilir.

– B1 vitamini ağırlıklı olarak kuru baklagiller, süt ve süt ürünleri, brokoli, karnabahar, patates, tahıllar, yağlı tohumlar, et ve et ürünlerini gıda kaynaklarıdır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.