Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

5 vitaminle zinde kemikler

18.02.2021
263
5 vitaminle zinde kemikler

Her ne dek sert ve enerjik bir doku olarak görünse de kemiklerimiz de yıpranıp zayıflayabiliyor. Bilhassa yaş ilerledikçe hızlanan kemik erimesi beklenmedik aniden, en küçük bir kazada kemik kırıklarına yol açabiliyor. Acıbadem Kadıköy Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Selami Çakmak “50 yaşından sonra yavaşça kemik kütlemizde azalmalar meydana gelebilir. Bebeklik ve çocukluk çağlarında kemik sağlığına katkıda bulunulması ileri yaşlarda oluşabilecek kemik sağlığı sorunlarını önleyebilir. Dengeli ve dinç beslenmenin yanı sıra kemiklerimize fayda sağlayan bir takım vitaminler ve mineraller de vardır” diyor. Doç. Dr. Selami Kavramak, dengelenmiş ve dinç besin ile kemik sağlığımıza katkıda bulunacak vitamin ve mineralleri anlattı, manâlı uyarılar ve önerilerde bulundu.

D vitamini

Kemik sağlığı için en manâlı vitaminlerin başında D vitamini geliyor. Bilhassa besin ile alınan kalsiyumun emilmesindeki katkısı büyük olan D vitamininin kemiğin büyümesinde ve yapım-yıkım dengesinde de kayda değer rolü var. D vitamini eksikliği olanlarda kemikte kolaylıkla kırılma, eğilme ve bükülmeler olabiliyor. D vitamini kaynakları: En iyi D vitamini elde etme yolu gün ışığında güneş ışınlarından kullanmak. Balık ve balık yağı da D vitamini açısından varlıklı. Doğal gıda kaynaklarında fazla yaygın olarak bulunmaması nedeniyle D vitamininin ilave olarak alınması gerekebilir. Çocukluktan başlayıp ileri yaşlara kadar değişmekle birlikte doktor önerisiyle günlük 600 ile 4000 IU arasında D vitamini alınması yardımsever.

Kalsiyum

Çocukluk ve ergenlik döneminde alınan kalsiyumun dinç bir kemik için zorunlu olduğu açıkça. Vücutta kalsiyum depolarının daima batmış tutulması için kalsiyum taşıyan besinlerin ekseriyet döneminde ve ileri yaşlarda da tüketilmesi şart. Yapılan bir araştırmaya göre çocukluğundan bu yandan yeterli kalsiyum bölge kişilerde kemik erimesine yan kırıklar, tatmin edici kalsiyum almayanlardan yüzde 30 daha eksik görülüyor. Kalsiyum kaynakları: 1 porsiyon somon balığında 200 mg, 1 su bardağı süt içinde 200 mg kalsiyum bulunuyor. Sağlıklı bir yetişkinin günde 1000 mg. ileri yaşlarda ise günde 1200 mg kalsiyum alması gerekiyor. Damarlarımızda dolaşan kalsiyum miktarı yetersiz kalırsa, vücudumuz bu kalsiyumu yerine düzenlemek için kemik depolarını kullanıyor. bu nedenle besin ile kalsiyum alımına ağırlık tahsis etmek gerekiyor.

Fosfor

Fosfor ve kalsiyuma kemik sağlığının devamı için çalışan ikili savaşçı denilebilir. Bu iki mineral beraber alındığında sindirim sistemimizden emilmesi daha iyi oluyor. Ama yapılan incelemeler; oldukça çok kafein almanın kalsiyum ve fosforun bağırsaklardan emilmesini azalttığını ortaya koyuyor. O nedenle fazla kahve tüketiminden kaçınılmalı. Fosfor kaynakları: Koyu yeşil yapraklı taze sebzeler, baklagiller ve badem gibi kuruyemişlerde bol miktarda kalsiyum ve fosfor bulunuyor. Dengelenmiş besin ile vücudumuz için gerekli günlük fosfor miktarını genel olarak gıdalardan aldığımızdan ilave bir yardım gerekmiyor.

K vitamini

K vitamininin kemik oluşmasında etkili bir görevi var. Son yıllarda yapılan çalışmalar, K vitamini eksikliği yer alan kişilerin kemiklerinde kırık oluşma riskinin daha pozitif olduğunu ortaya koyuyor. Bilhassa menopoz sonrasındaki kadınların kemik sağlığının korunmasında K-2 vitaminin koruyucu etkisi var. K vitamini kaynakları: Yeşil yapraklı taze sebzeler, süt ürünleri, maydanoz, yeşil çay, kivi ve kuru erik K vitamini açısından epeyce zengin. Fakat herhangi hastalığı nedeni ile kan sulandırıcı kullanmakta olanların doktorlarına danışarak K vitamini desteğine ihtiyacı olup olmadığına karar verilmeli.

C vitamini

Normal kemik gelişimin yapıtaşlarından birisi olan kolajenin oluşmasında C vitaminin rolü büyük. aynı zamanda vücutta antioksidan olarak da çalışan C vitamini, kemiklerdeki yıkımın önlenmesine de katkıda bulunuyor. Yapılan bir alıştırma; ileri yaşlardaki erkeklerde C vitamini alınması ile kalça kemiğindeki kırık oluşma riskinin azaldığını gösteriyor. Perhiz ile alınması öğüt edilen günlük C vitamini miktarı kadınlarda 75 mg, erkeklerde 90 mg. C vitamini kaynakları: Brokoli, karnabahar, turunçgiller, sivri biber, çilek ve kivide bol miktarda C vitamini bulunuyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Selami Bilmek “Saydığımız vitamin ve minerallerin dengeli bir besin ile alınması çok önemlidir. Her birinin birbiri ile etkileşimde olduğu ve birbirinin faydasını artırdığı göz önünde bulundurulduğunda, yaşamımızdaki her alanda olduğu gibi kemik sağlığımızın korunmasında da denge en manâlı öğe olmaya devam etmektedir” diyor.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.