Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Erken emekli olanlarda Alzheimer riski

18.02.2021
207
Erken emekli olanlarda Alzheimer riski

Alzheimer hayat tarzıyla fazla yakından ilişkili bir rahatsızlık. Buhran tanısı, erken emeklilik, eğitim düzeyinin düşük olması, kronik alkol kullanımı, tansiyon ve şeker yüksekliği ve kafa darbeleri gibi etkenler Alzheimer’e yakalanma riskini arttırıyor. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, Alzheimer hastalığını bütün yönleriyle ele aldığı kitabında erken teşhisin önemini ve Alzheimer’dan korunmada etkin olacak 15 öneriyi paylaştı.

Başlangıç yaşı 40-90 arası değişebiliyor

Hastalığın tanısında erken davranmanın ve hayat tarzının önemini vurgulayan Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, Alzheimer hastalığının ne vakit başladığı muhakkak olmayan, ilerleyici bir beyin-akıl hastalığı olduğunu, Alzheimer’ın başlangıç yaşının 40-90 arası değişebildiğini açıklama etti. Açılış belirtilerinin kolaylıkla hatalı yorumlanabildiğini ve yaşa yan düşünce yorgunluğu ve ihmal, buhran, tiroid, hastalığı, B12 vitamini eksikliği gibi durumlarla karşılaşılabiliniyor. Erken tanısı konusunda yaygınlaşmış bir uygulama değil. Buna karşılık, erken tanısı konusunda hassas beyin check-up incelemelerinin önerilmesi ise fazla nadirdir. Hastalıktan korunma ve ilerleme hızını yavaşlatma yönlerinden beyni koruyan yaşam tarzı önerilerinin yerine getirilmesi çok önemli.

Kanser ve kalp hastalıklarından daha sonra üçüncü sırada

Alzheimer hastalığının demin kesin tedavisi bulunmuş bir hastalık olmadığını ve bu alanda çalımaların devam ettiğini belirten Prof. Dr. Tanrıdağ, Alzheimer hastalığı vakalarının tüm dünyada gitgide artarak arttığına ve son yıllarda hastalıktan ölüm oranının kanser ve yürek hastalıklarından daha sonra üçüncü sıraya yükseldiğine uyarı çekiyor. ABD’de hastalıktan vefat oranının 2000 yılında 100 binde 17.6 iken 2014 yılında 100 binde 29.3’e yükseldi. Alzheimer hastalığı görünüşe göre öldürücü bir hastalık gibi yok lakin rahatsızlık nedeniyle yatağa bağlanmayla artan dağıtılmış komplikasyonlar vefat oranının artmasındaki temel faktör. Bilhassa ABD’de ve batı ülkelerinde yaşama süresinin artmasıyla Alzheimer hastalığına raslanma sıklığı da artmış durumda.

Hayat süresi uzadıkça sıklığı artıyor

2016-2017 dönemi için yapılan değerlendirmelere göre, yaş gruplarına tarafından hastalığa raslanma sıklıkları 65 yaş altı için %4 iken, 65-74 yaş grubu için %16, 75-84 yaş grubu için %44 ve ilginç biçimde, 85 ve sonrası için %38 oldu. Genel anlamda yaşama süresinin arttığı bir dönemde olduğumuz için Alzheimer da yaşla birlikte çoğalma gösteriyor.

Erken emeklilik bir tehlike

Alzheimer hastalığı yaşam tarzıyla fazla yakından ilişkili. yaşam biçimi denilince aklımıza gelen neredeyse her faktör hastalığın riskiyle ilişkili. Örneğin; depresyon tanısı, erken emeklilik, eğitim düzeyinin düşük olması, kronik içki kullanımı, tansiyon ve şeker yüksekliği ve kafa darbeleri. Bunların tümü Alzheimer’e yakalanma riskini arttırıyor. bu nedenle, bu etkenlere karşısında alınacak önlemler, kısacası farkındalık ve yaşam biçimi önem taşıyor.

Alzheimer’a aleyhinde bu önerilere kulak verin

Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, kitabında Alzheimer’da hayat tarzının önemini vurgulayarak hastalığı önlemeye ilişkin kayda değer tavsiyelerde de bulunuyor. İşte o tavsiyeler:

– Hastalıkla ilgili efsanelere inanmayın!

– Yalnız yaşamayın, eve kapanmayın!

– Daima aynı işlerle uğraşmayın, yeni şeyler deneyin!

– Yaşınızın insanı olmayın! Statünüzden sıyrılın!

– Dünyanın merkezinde oturmaktan vazgeçin!

– Mantığınızdan önce duygularınıza güvenin!

– Kontrollü arzu öğüt ediliyor!

– Alternatif tıbbın bu konuda oluşturacağı bir şey yok!

– Bulmaca çözecekseniz sudokuyu seçim edin!

– Nefret Edilen Şey duygusundan uzaktan durun, olumlu düşünün!

– Çocukluğunuzun ve gençliğinizin mekanlarına gidin!

Müzik dinleyin, mümkünse şarkı söyleyin!

– Sabahları ilk işiniz gazete okumak olmasın!

– TV’de uzun haber ve kavga programlarından uzakta durun!

– Uyumlu cinsel hayat beyni uyarıyor!

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.