Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Çöl sıcaklarıyla nasıl baş edilmeli

18.02.2021
231
Çöl sıcaklarıyla nasıl baş edilmeli

Etkisini gösteren çöl sıcakları için beslenme uzmanları özellikle su tüketiminin önemine dikkat çekiyor. Kilo başına 30ml değin su tüketilmesi gerektiğini gösteren uzmanlar, “Su tüketiminiz 30ml/kg’ye ulaşıyorsa (mesela 70 kg iseniz 2 lt su) geriye kalan akıcı ihtiyacınızı maden suyu, taze sıkılmış meyve suyu, ayran, soğuk çorbalardan da karşılayabilirsiniz” dedi. Suyu yerine meyvenin tüketilmesini öneren uzmanlar aromalı soğuk kahveler için de bol kalori uyarısında bulunuyor.

Perşembe’den itibaren etkili olan ve doğuda 44 dereceleri bulan çöl sıcaklarının yurdun batısında da etkin olması bekleniyor. İstanbul’da hissedilen sıcaklığın 40 derece olacağı varsayım ediliyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Gıda ve Perhiz Uzmanı Dr. Gizem Köse, çöl sıcaklarıyla mücadelede 6 önemli noktaya dikkat çekti.

Çöl sıcakları için 6 öneri

Kilo başına 30 ml su tüketin

Sıvı tüketimi fazla manâlı. Akışkan ihtiyacımızın arttığı bu dönemde terlemeseniz de hatta hiç fark etmesiniz de deriden buhar aracılığıyla akıcı atılıyor. Bu yüzden kilo başına 30ml değin su tüketmeniz bu aylarda çok daha tartma talep ediyor. Su tüketiminiz 30ml/kg’a ulaşıyorsa (mesela 70 kg iseniz 2 lt su) geriye kalan değişken ihtiyacınızı maden suyu, taze sıkılmış meyve suyu, ayran, soğuk çorbalardan da karşılayabilirsiniz. Hatta su oranı yüksek olan kavun ve karpuzdan da birer porsiyon tüketerek ayrıca bol istikrarsız ayrıca de C vitamini almış olursunuz.

Meyve suyu ve soğuk kahveye uyarı

Bol sıvı tüketimi manâlı ama meyve suyu ya da soğuk kahveler tüketirken miktarına dikkat edilmeli. Meyve suyu her ne dek masum görünse de bir bardak meyve suyu az kalsın 150 kalori yani 2 orta tepe taze meyve değin enerji içeriyor. Soğuk kahvelerde ise içerisine eklenen şuruplar ve krema ile enerji değeri çok yükselebiliyor. Bu yüzden tüketirken neyi içtiğinizin farkında olun!

Ödem atmak isterken sağlığınızdan olmayın

Özellikle bu dönemde ödem atmak için uğraş sarf etmenize gerek değil. Zaten vücudun değişken ihtiyacı maksimum düzeye çıkıyor. İlla ki ödemi atmak istiyorum diyorsanız da suyun içerisine ekleyeceğiniz yeşilliklerle takviye olabilirsiniz. Bir noktaya dikkat: Ödem attırıcı ilaçlar ya da çaylar çok tehlikeli olabilir! Vücuttaki sodyum oranını düşürerek kalbinize zarar verebilirsiniz!

Günde 3 porsiyon meyve

Evde serin dışarıya sıcak hava derken sıcaklık değişimine tabi bağışıklık sisteminiz zayıflayabilir. Bunu durdurmak için birincil yapacağınız şey günde 3 porsiyon meyve tüketmek olmalı. Bol meyveli mevsim olan yaz ayında dıştan bile olsanız meyvelere varmak fazla kolay.

Her öğünde yeşillik tüketin

Yaz aylarında meyvenin yanına sebzeye gelmek da kolaylaşıyor! Semizotu, maydanoz gibi yeşilliklerin ve domates ile salatalığın tam zamanı! Her öğününüzde sebze tüketerek hem vitamin ve mineral ihtiyacınızı karşılayıp hem de tokluk sürenizi uzatabilirsiniz. Son dönemde yapılan çalışmalarda da yemekten önce salata tüketen bireylerde açlık kontrolünün daha iyi sağlandığı bulunmuştur. Kısacası her esas öğünde 1 kâse salata kilo kontrolüne yardımcı olur!

Güneş ışığından korunmayı ihmalkârlık etmeyin

Güneş ışığı her ne dek D vitamininin aktifleşmesini sağlıyor olsa da fazlası zararlı! Günde 15 dakikadan pozitif vakit güneş ışığına maruz kalmak hem cildi yaşlandırıyor hem de ciltte kurumaya sebep oluyor. Bunlara tedbir olarak cildinizi gözetmek için günde 2 orta irtifa salatalık tüketmenizde menfaat var! Hem yaşlanma karşıtı olan balık, domates ve marul ile cildinizin doğal halini korumasına tezgâhtar olabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.