Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Alerjisi olanlar sabah saatlerine dikkat

18.02.2021
212
Alerjisi olanlar sabah saatlerine dikkat

Baharın yüzünü göstermesi ile birlikte alerji mevsimi de geldi. Ağırlıklı olarak mevsim geçişlerinde ortaya meydana çıkan polenler, kimi zaman hayatı bir kabusa çeviren alerjinin baş aktörü olabiliyor. Liv Hospital Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ferah Ece konut tozu ve polenlere karşısında alerjik bünyeliler ile astım hastalarını uyardı.

Prof. Dr. Ece, “Hassas alerjik bünyeliler ve astım hastalarının ilkbahar ve güz gibi mevsim geçişlerinde çiçek tozu, konut tozu akarı gibi alerjenlerden uzakta durması ve ilaçlarını ahenkli kullanmaları çok manâlı. ‘İyiyim’ diyerek hap kullanımını asla kesmemek zorunlu” dedi.

Alerji testleri ile neye alerjiniz olduğu belirleniyor

Normalde vücudumuzu koruyan bağışıklık sisteminin, bazı insanlarda zararlı olmayan birtakım maddelere fazla yanıt vermesi sonucunda ortaya çıkan reaksiyonlar alerji olarak nitelendiriliyor. Özellikle polenlerin açığa çıktığı sabahın erken saatlerinde yaşanabilecek alerji ve astım ataklarına dikkat çeken Prof. Ece, sabahtan öğleye değin olan süre içinde açık havada yapılan spor ve yürüyüş gibi aktivitelerden uzak durulması gerektiğini söyledi.

Prof. Ece, “Alerjik olan kişiler ve astım hastaları dışarıda yapacakları bedensel aktivite için polenlerin daha eksik olduğu öğleden sonra saatlerini seçim etmeli. Bilhassa plaza ve AVM gibi binaların yüzeyleri durağan elektrik üretiyor ve polenler bu alıcı binaların olduğu bölgelerde daha yoğun olarak görülüyor. Fakat kişinin hangi değişiklik polene karşı alerjik olduğunu yapılacak basit bir alerji testi ile atamak mümkündür” ifadelerini kullandı.

Nevresim takımlarını haftada bir defa yıkayın

Ev tozu akarlarının sık rastlanan alerjenlerden biri olduğuna uyarı çeken Prof. Ece, “Evdeki halı boyutları küçültülmeli. Yatak odasında halı olmaması, ağır ve toz tutan perdeler yerine yıkanabilir perdeler kullanılması, çarşaf ve nevresim takımlarının haftada bir kere 60 derece ile yıkanması alerjiye karşısında alınabilecek en esas önlem” şeklinde konuştu.

En yaygın alerjik maddeler

– Ot ve ağaç polenleri

– Konut tozu akarları

– Evcil hayvanların cilt ya da tüyleri

– Mantar ya da küf sporları

– Farklı Alanlara Yönlendirilmiş gıdalar (Süt, yumurta, soya, deniz ürünleri, meyve ve kuruyemişler)

– Hamam böcekleri

– Arı sokmaları

– Birtakım ilaçlar

– Lateks

– Kimyasal reçineler, lastik, nikel

Alerji tanısı nasıl konulur

Tanıda cilt testi (Prick deneme) ve kan testi kullanılır. Cilt testinde en sık karşılaşılan alerjenler kullanılır, kişinin verdiği deri reaksiyonu ölçülür, kan testinde ise vücudun oluşturduğu IgE antikorunun kandaki düzeyi ve belli bir madde veya maddelere aleyhinde alerjik belirtiler varsa spesifik IgE düzeyi ölçülür.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.