Şimşek Mayruk kimdir son defilesinde gözyaşlarına dominant olamadı!
Türkiye’de sayısız meşhur ile çalışan modanın duayen ismi Şimşek Mayruk, dün gece düzenlediği son defileyle mesleğine veda etti. 15 milyon TL değerindeki tasarımların yer aldığı defilede Oyuncu Mert Fırat ve Tuğçe Sarıkaya sunuculuk yaptı. 60 yıl moda sektöründe çalışan Mayruk’un sosyal mesafeli son defilesinin koreografisini ise Asil Çağıl hazırladı. Gecede sanatkâr oyuncu Türkan Şoray da podyuma çıktı.
200 manken katıldı
“Şimşek Mayruk jübile” koleksiyonu arşivden 1000’den pozitif elbise içinden 1960’dan günümüze Şimşek Mayruk retrospektifinde kostümlerle oluşturulan 200 köstüm 200 manken göre tanıtıldı. 5 bölümden oluşan 60 dakikalık sunumda, tayyör ve mantodan, işleme ve drape gece kostümlerine, gelinliklere uzanan bir anlatım gerçekleştirilerek Türk moda tarihine yazılacak bir jübileye imza atıldı.
15 milyon TL değerindeki koleksiyon 1500 saatte hazırlandı
15 Milyon TL değerindeki Yıldırım Mayruk Jübile Koleksiyonu’nda kullanılan kumaş, malzeme ve aksesuarlar dünyanın en seçkin markaları tarafından Şimşek Mayruk için üretildi. 1500 saat el işçiliğiyle işlenen kostümlerin eşsizliğindeki tasarım gücü bütün zamanların en iyisi olma iddiasını ortaya koydu.
Koleksiyon tanıtımında Gönül Akkor’dan Ayferi’ye, Selda Bağcan’dan Tanju Okan’a 1960 senesinden günümüze tüm hit şarkılar yer aldı.
Yıldırım Mayruk kimdir?
1940 yılında Bursa’da 5 çocuklu ailesinin en ufak çocuğu olarak doğmuştur. “Mayruk” olan soyadının manası Osmanlıca “muzaffer” demektir. Isparta’lı olan babası askerdi. Annesi Giresun’un Şebinkarahisar ilçesinden.
Yıldırım Mayruk, 12 yaşındayken babası öldü. Terzi olan ablasından etkilenerek bu mesleğe gönül verdi. İlk diktiği elbise, 15- 16 yaşlarındayken 2,5 yaşlarındaki yeğenine diktiği ipekli daracık gülkurusu bir elbise olur. sonra annesine biri ekose, diğeri buruşuk kumaştan iki tayyör dikti. 1960 yılında Askerlik hizmetinden döndükten daha sonra ablasının terzi atölyesinde çalışmaya başladı.
Lise yıllarında şapka yapıp satarak başladığı moda hayatına 1960’li yılların başında Güney Palas’ta bir çatı katında atölye kurarak devam etti. Kısa sürede atölyesini de ününü de büyüttü.
Sonrasında ise terzilerin katıldığı bir defileye 10 elbise ile katıldı. O moda şovu sonrasında Şimşek Mayruk, dönemin piri sayılan sosyete terzisi “Mualla Özbek” ile tanıştı. Mualla Özbek ile tanıştığında kendisine “benden sonra bayrağı sen taşıyacaksın” demiş ve defilenin ardından atölyesi herif akınına uğramış.
Beyoğlu’ndaki atölyede 10 sene çalıştıktan sonra Şişli’ye, oradan Teşvikiye’ye geçti ve 22 sene burada çalıştıktan sonra şu lahza bulunduğu Gümüşsuyu’na geçti. Taxim Moda Laboratuvarı’nda çok başarılı çalışmalar yaptı. 1990 yılından beri beraber çalıştığı Barbaros Şansal ile başarısını ikiye katladı.
Şimşek Mayruk ününü en fazla sanatçılara diktiği kıyafetler ile yakalar. Şimdilerde o isimlerle türlü sebeplerle çalışmaktan kaçınsa da kendilerine haklarını teslim eder. Nitekim Mayruk hâlâ belirli isimlerle, çalışmaya devam ediyor. Ancak daha ziyade sosyetenin ve cemiyet hayatının kalburüstü hanımlarına hizmet ediyor, onları bir düş aleminin prensesi yapıyor.
Şimşek Mayruk koleksiyonlarını Londra, Abudabi, Tel-Aviv, Alhain, Haifa gibi uluslararası merkezlerde ve İstanbul, İzmir, Bursa, Antalya, Diyarbakır gibi yurtiçinde sergiledi ve gelirlerini ilk kez eğitim edinmek üzere hayır kurumlarına bağışladı.
Henüz yorum yapılmamış.