Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Ivedi durumlarda bilinmesi gereken ilk takviye kuralları neler işte en manâlı 7kural!

30.03.2021
80
Ivedi durumlarda bilinmesi gereken ilk takviye kuralları neler işte en manâlı 7kural!

Trafik, meslek ve ev kazaları ile yer sarsıntısı, su baskını gibi doğal afetler sonucunda yaşanan daimi yaralanmaların ve ölümlerin büyük çoğunluğu, paniğin dominant olduğu ilk dakikalarda ve hatalı müdahaleler sonrasında gerçekleşmektedir. Oysaki, temel ilkyardım bilgilerine sahip elde etmek yaşanabilecek muhtemel kalıcı yaralanmaların ve ölümlerin önüne geçmektedir. 150 yılı aşkın köklü geçmişiyle Generali Sigorta, herkesin mutlaka bilmesi gereken birincil takviye kurallarını paylaştı.

Generali Sigorta’nın paylaştığı yaşam kurtaran 7 ilkyardım kuralı şu şekilde:

Öncelik etraf güvenliği

Acele destek gereken bir duruma müdahale eden kişiler, etraf güvenliğinin sağlanmaması sebebiyle kazazede olma riski ile karşı karşıyadır. Mesela trafik kazası yaşanan bir ortamda güvenliğin sağlanamaması, ayrıca kazaya müdahale edenler keza de diğer araçların güvenliği için korkutma oluşturabilir. Bu riskin önüne geçmek için müdahalenin yapıldığı ortamın güvenliği mutlaka sağlanmalıdır.

Bayılma durumunda

Kısa süreli bilinç kaybının sebebi kan basıncındaki düşüş, havasızlık, fazla duygusal dalgalanmalar veya özlem olabilir. Bu gibi bir durumda ilk olarak nabız ve solunum yoklama edilmeli, düzenli ise bayılan birey sırt üstü yatırılıp ayakları yükseltilmeli ve uyuşuk bir şekilde yatması sağlanmalıdır. Sonrasında ise baygın kişi topluluk ve kapalı bir yerde duruyorsa mutlaka sakin ve açık bir alana alınmalıdır.

Kırık ve çıkık durumlarında

Kırık ve çıkık durumlarında en önemli nokta o bölgeyi hareket ettirmemektir. Bu kayda değer detayın ardındaki birey hareket ettirilmeden yaralı bölgeye destek bağlanmalıdır. Kemik ucunun haricen olduğu açık bir kırık söz konusu ise, steril bir kumaş yardımıyla yaranın üstü kapatılıp, olası olan minimum hareketle sağlık durumu kuruluşuna intikal edilmelidir.

Zehirlenme şüphesi durumunda

Zehirlenme durumunda birey kusturulmamalı, ağızdan herhangi bir akışkan verilmemeli, ağzı ve ağız çevresi yıkanarak temizlemelidir. Bu müdahale ile birlikte zehirlenen kişi en yakın sağlık durumu kurumuna ulaştırılmalıdır.

Indirilmiş durumunda

Kesiklerde ilk yapılması gereken, yarayı temiz suyla yıkadıktan daha sonra kanayan bölgenin üstüne temiz bir bezle bastırmak ve kanamayı durdurmaktır. aynı zamanda süre kaybedilmeden ambulans çağrılmalı ve birey en yakın sağlık durumu kuruluşuna götürülmelidir.

Yanık durumunda

Yanan bölgede su kabarcıkları oluşmamış ve cilt hafif kızarık şekilde ise 10 dakika soğuk suyun altında tutulmalıdır. Yanığın üzeri temiz bir bezle kapatılmalı ve yanan birey sakinleştirilmelidir. Yanan kişinin elbiselerinin çıkarılması gerekiyorsa, elbiseler yanık etrafından keserek çıkarılmalı, hasta ambulans çağırıp derhal bir sağlık kuruluşuna ulaştırılmalıdır.

Boğulma durumunda

Boğulmalar önem olarak dumana maruz kalmaktan veya sudan kaynaklanan tehlikeli durumlardır. Bu durumları yaşayan kişinin ilk olarak nabzı, kalp atışları ve solunumu yoklama edilmeli ve ambulans çağrılmalıdır. Durumun ağır olması halinde eğitimli kişilerce solunum ve kalp masajı uygulanmalıdır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.