Fazla yemek, obezitede niçin değil belirti olabilir!
Obezitenin en manâlı nedenleri olarak yanlış gıda ve yetersiz maddesel aktivite biliniyor. Nitekim obeziteyi azaltmaya yönelik önlemlerin büyük çoğunluğu da kalori alımını azaltmaya ve fiziksebl aktiviteyi artırmaya dayanıyor.
Birbiriyle ilgisi olmayan faktörler obezitede rol oynayabiliyor
“Perhiz ve alıştırma önemli faktörler olmakla birlikte birbiriyle ilgisi olmayan başka faktörler de obezitede kayda değer bir rol oynayabilir.” diyen Dr. Sinan Akkurt’a tarafından sıklıkla gözden kaçırılan bu faktörler aralarında eksik uyku, psikolojik gerginlik, kronik sızı, hormonal dengesizlikler veya bazı ilaçların kullanımı yer alıyor. Bu gibi durumlarda fazla yemenin bir nedenden çok bir belirti olduğuna uyarı çeken Dr. Akkurt, bir takım faktörlerin birbirlerini etkileyerek bir çıkmaza dönüşebildiklerini belirtti.
“Stres obezite riskini artırabilir”
Dr. Akkurt şunları söyledi: “Misal olarak, stres obezite riskini artırabilir. İnsanlara vurulan şişman damgası sebebiyle obezite insanları daha da strese sokabilir. Bu Vesile Ile stresin obeziteyi, obezitenin stresi beslediği bir kısır döngü ortaya çıkar. Keza stres uyku kalitesini de etkileyebilir ve bu da obezitenin gelişiminde bir diğer etken olan uyku yoksunluğuna niçin olabilir. Benzer şekilde uyku apnesine pozitif şişman ve obez hastalarda daha sık rastlanır. Burada da bir kısır döngü oluşabilir: Kilo aldıkça, uyku apneleri kötüleşebilir ve uyku yoksunluğuna yol açabilir ve bu da daha fazla kilo almaya niçin olabilir.”
Bu doğrultuda fazla kilolu ve obez kişilere “daha eksik yiyin ve daha fazla hareket edin” demenin kuşkusuz tatmin edici olmadığını gösteren Dr. Sinan Akkurt, aşırı yeme isteği uyandıran gerçek nedenlerin saptanmasının önemine vurgu yaptı.
Henüz yorum yapılmamış.