Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Vajinal mantar enfeksiyonu belirtileri neler yanma ve kaşıntı varsa…

17.04.2021
86
Vajinal mantar enfeksiyonu belirtileri neler yanma ve kaşıntı varsa…

Bayan Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Esra Demir Yüzer  konu hakkında önemli bilgiler verdi.Kadınlarda en yaygın görülen enfeksiyonlardan birisi vajinal mantar enfeksiyonudur.Kadınların yüzde 90’ı hayatlarının bir döneminde mantar enfeksiyonu ile karşılaşırlar. 

Erişkin kadınların takriben % 75-90’ı yaşamlarının herhangi bir döneminde minimum bir defa mantar enfeksiyonu geçiriyorlar. Hamilelik, değişen hormonal denge nedeniyle vajinal enfeksiyonlar, bilhassa de mantar enfeksiyonları artış gösterir.Vajinal mantar enfeksiyonunda üreyen mikroorganizmalar genelde başka bir kişiden bulaşmaz. Kişinin zaten kendi vajinasında yer alan maya hücreleri çeşitli nedenler ile faal ışık halkası gelip enfeksiyon yaratır.Stres,mantar oluşmasını tetikleyen faktörlerden biridir. Hastalığın tanısı; öteki hastalıkların tersine teşhis jinekolojik tetkik ile rahatlıkla konulur. Bu şikayetler ile uzmana başvuran hastanın yapılan muayenesinde rahim ağzındaki kızarıklığın görülmesi ve mantara özel akıntının tespiti tanının konulmasını sağlar.

  Vajinal mantar enfeksiyonu nedir?

Vajinal mantar enfeksiyonu, mantar adı bahşedilen bir grup mikroorganizmanın vajende oluşturduğu bir iltihaptır. Genel Olarak Candida Albicans adı bahşedilen mantar türü bu enfeksiyona sebep olmaktadır.

 Vajinal mantar enfeksiyonlarının belirtileri nelerdir?

Mantar enfeksiyonunda genelde vajende beyaz, süt kesiği vasfında çoğunlukla kokusuz bir akış meydana gelir. Kokunun olması enfeksiyona eşlik eden ikinci bir enfeksiyonun varlığını akla gelmelidir. Vajende yoğun kaşıntı ayrıca yanma bu akıntıya eşlik eder. Akıntının dış genital organlara teması sonucu kızarıklık ve yanma oluşabilir.Keza idrar yanması ve cinsel ilişkide sızı şikayetler meydana kazanç.

Mantar enfeksiyonları , sıklığı, nedenleri;

Bütün kadınların %75-90 ında yaşamlarında asgari bir kere vajinal mantar enfeksiyonu ortaya çıkmaktadır. Hamile kadınlarda ise bu enfeksiyon ,gebe olmayanlara tarafından 15-20 kat daha çoğunlukla görülmektedir.Yaz aylarında vajen ısısının yükselmesi, deniz ve havuza girdikten daha sonra nemli mayo ile oturulması enfeksiyon riskini artırır. diyabet olan gebelerde mantar enfeksiyonları daha sık görülmektedir. Hem bir takım antibiotiklerin ( genellikle penisilin, ampisillin grubu ) kullanılması ardından, vajen flora bakterilerinin de azalması nedeni ile mantar enfeksiyonları ortaya çıkabilmektedir.

 Tanısı nasıl konulur ?

Vajinal mantar enfeksiyonlarının tanısı şiddet değildir. Başlıca muayene esnasında hastanın şikayetleri ve tetkik bulgularının bir arada değerlendirilmesi ilave bir laboratuvar tetkikine gerek kalmadan tanı koydurur.

 Mantar enfeksiyonunun tedavisi:

Vajinal mantar enfeksiyonları genelde lokal etkin vaginal ovül ve kremlerle tedavi edilmektedir. Ağızdan ilaçlar, fetuse olumsuz tesir olmaması için genellikle tercih edilmezler. Gerektiği taktirde ilk 3 aydan sonra kullanılabilen bir takım ağızdan ilaçlar da mevcuttur. Bizim önerimiz ilgili şikayetlerde bir kadın-doğum uzmanına müracaat ederek gerekli yardımı almaktır.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.