Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Dünyanın en yaygın enfeksiyon hastalığı

07.05.2021
204
Dünyanın en yaygın enfeksiyon hastalığı

Hala tesirli bir hastalık olan tüberküloz verem, hala her sene 2 milyon bireyin vefatına neden oluyor.

Tüberkülozun dünyanın en yaygın enfeksiyon hastalığı olduğunu belirten Acıbadem Fulya Sağlık Kurumu Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Reha Baran, rehabilitasyonu hakkında ehemmiyetli bilgiler verdi.

Tüberküloz, bir başka deyişle verem, günümüzde artık rehabilitasyon edilebilir olmasına karşın hala çok sayıda şahıs bu hastalık sebebiyle hayatını kaybediyor… Bunun sebebi ise hastalığın zamanında tespit edilememesi ve bütün rehabilitasyonun uygulanmaması. Tüberkülozun dünyanın en yaygın enfeksiyon hastalığı olduğunun altını çizen Acıbadem Fulya Sağlık Kurumu Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Reha Baran, bu hastalıktan 2020 ’senesine kadar 30 milyon bireyin hayatını kaybedeceğinin öngörüldüğünü söylüyor. Hastalıkla gayrette yapılan en büyük kusurun ise rehabilitasyonu erken vazgeçmek olduğunu belirten Prof. Dr. Reha Baran, her hastanın en az 10 bireye de mikrobu bulaştırdığına da dikkat sürüklüyor.

BİNLERCE YILDIR VAR

Tüberküloz binlerce yıldır var olduğu öğrenilen bir hastalık. Zengin-muhtaç, genç-yaşlı demeden herkese bulaşabiliyor.

Tedavisiz vazgeçilirse ya da makûs rehabilitasyon edilirse, öldürücü olabiliyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Reha Baran, “Tüberküloz mikrobu ne kadar rehabilitasyon edilirse edilsin, tüberküloz basilinin bir kısmı bedende ölü olarak kalıyor. Tüberküloz mikrobu alan bir şahıs o hastalığa hemen yakalanmayabiliyor, ömrünün bir yarıyılında bu mikrop etkin hale gelebiliyor” diyor.

NASIL BULAŞIR?

Tüberküloz temasla değil, havada asılı duran tüberküloz partiküllerinden bulaşan bir hastalık. Zorunlu tedbirler alınmadığı takdirde öbür insanlara da kolaylıkla bulaşabiliyor. Şayet hasta rehabilitasyon altında değilse ve mikrop saçıyorsa, öksürmesi, aksırması ve soluk alıp vermesiyle havaya karışan mikroplar, hasta ile aynı etrafta bulunan sıhhatli şahısların ciğerlerine yerleşebiliyor.

Hastalığın bulaşması mevzusunda ulus arasında yanlış öğrenilen bazı noktaların da altını çizen Prof. Dr. Reha Baran, “Mikrop tokalaşmakla, hastanın kullandığı eşyalara temasla bulaşmıyor. Hastanın iyi rehabilitasyon edilmesini sağlamak ve ayrı odada rehabilitasyonunu sürdürerek odayı sık sık havalandırmak, rehabilitasyondaki en ehemmiyetli faktörler” diyor.

Dr. Reha Baran, Tüberküloz Savaş Dispanseri ’nde fiyatsız olarak hastanın yakınlarının taramasının yapıldığını ve gözetici ilaçların verildiğini belirtti.

KİMLER TEHLİKE ALTINDA?

Peki mikrobu alan herkes hastalanmıyorsa, tüberküloz mikrobu kimleri hasta ediyor? Burada bağışıklık sisteminin devreye girdiğine değinen Prof. Dr. Reha Baran “Şahıs çok çalışıyorsa, çok sigara içiyorsa, bitkinse, içki içiyorsa korunma sistemini zayıflatmış oluyor. Diyabetik olanlarda da korunma sistemi zayıf oluyor. Ya da ilaç, kortizon kullanıyordur, kemoterapi görüyordur. Bu cins hastalarda da tüberküloza tutulma tehlikeyi çok daha yüksek. Misalin ABD ’de ve gelişmiş ülkelerde tüberkülozun çoğalma sebebi AIDS hastalığının çoğalmasıdır. Bunlarda da korunma sistemi çöktüğü için tüberküloz olma tehlikeyi çoğalıyor” diye konuştu.

BU BULGULARA DİKKAT

Tüberkülozun sinsi bir hastalık olduğunu söyleyen Prof. Dr. Reha Baran, kolay görülerek önem verilmeyen ehemmiyetli bulguları şöyle sıraladı;
2 haftadan uzun süren öksürük
Halsizlik
Hafif iştah kaybı
Balgamda kan
Gece terlemeleri

“İYİLEŞTİM” DİYE DÜŞÜNMEYİN

Öğrenilenin aksine herkeste tüberküloz mikrobu bulunmadığını ifade eden Prof.

Reha Baran, “Türkiye gibi ülkelerde tüberküloz mikrobunun enfekte ettiği şahıs sayısı oldukça yüksek. Türkiye ’nin yüzde 30 ila 50 arasındaki bireylerde verem mikrobu var. Ancak bu şahısların tümü hastalanmıyor. Her 100 bin bireyden vasati 25 şahıs verem hastası oluyor” dedi. Tüberküloz hastalarının hekime müracaat etme zamanlarının vasati 1 ay olduğunu belirten Prof. Dr. Reha Baran bu sırada mikrop saçan hastanın mikrobu en az 10 bireye bulaştırdığını dikkat topluyor. Hastalıkta en risk vaziyetin ise rehabilitasyonu erken vazgeçmek olduğu ihtarında bulunan Prof. Dr. Reha Baran, bütün rehabilitasyon uygulanmadığı için hastalığa yine tutulma tehlikesinin çoğaldığını söyledi..

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.