Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Burun kanamalarına dikkat

08.05.2021
215
Burun kanamalarına dikkat

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Servet Karaca, burun kanamalarının bir hayli sebebinin olabileceğini belirterek, “Yatak odanızda ıslatıcı bulundurun, burnunuz için tuzlu su kullanın. Sigara dumanı ve kimyevi gazlar gibi burun kanamasına neden olabilecek etmenlerden uzak durun” dedi.

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Servet Karaca, burun kanamalarının bir hayli sebebinin olabileceğini belirterek, “Yatak odanızda ıslatıcı bulundurun, burnunuz için tuzlu su kullanın. Sigara dumanı ve kimyevi gazlar gibi burun kanamasına neden olabilecek etmenlerden uzak durun” dedi.
Çamlıca Medipol Üniversite Sağlık Kurumu Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Servet Karaca, güz aylarında burun kanamalarının çoğaldığına dikkati çekti. İki cins burun kanamasının olduğunu belirten Karaca, “Anterior ön ve posterior arka kanamalar bulunuyor. Anterior kanamalar, çocuklarda ve gençlerde sık görülür. Posterior kanamalar ise 50 yaş ve üstündekiler ile erkeklerde fazla görülüyor. Hipertansiyonu ve damar sertliği hastalığı olan yaşlılar burun kanaması açısından tehlikeli grupta” dedi.
Karaca, burun kanamalarının bir hayli nedeni olabileceğine işaret ederek şu ifadeleri kullandı, “Kanamalar güz aylarında çoğalır.

Bebeklerde kanama pek görülmez, ancak yaş ilerledikçe tehlike çoğalır. Burun kanaması nedeni olarak bir hayli etmen sayılabilir. Bu faktörler yerel ve sistemik olarak ikiye dağılır” diye konuştu.
“Tansiyon ve şeker hastalarına dikkat”
Yerel nedenlerin içinde en çok tesadüfülenin travma olduğuna dikkati sürükleyen Karaca, “İnflamasyon dediğimiz üst solunum yollarındaki enfeksiyöz veya alerjik gidişatlar tesirlidir. Urlar, burun kıkırdağındaki çarpıklıklar, verem, sarkoidoz, sifiliz dediğimiz granülamatöz hastalıklar da burun kanamasına neden olabilir. Özellikle çocuklarda burundaki yabancı cisimler ve mukozanın kuru kalması da en ehemmiyetli etmenler arasında. Sistemik etmenlere ait ise şu bilgileri verdi: Hemofili, Osler-Rendu-Weber gibi kanamalı hastalıklar, yaşlı hastalarda damar sertliği ve yüksek tansiyon, şeker hastalarında damarların zararlanması sistemik nedenlerdendir. Öte yandan tüm tahlillere karşın hastaların bir kısmının burun kanamasının nedeni hala tespit edilemiyor” biçiminde konuştu.
“Sigara dumanından kaçının”
Özellikle kuru ve soğuk abuhavalarda yaşayanlarda burun mukozasının kuruması ve kabuklanması sebebiyle sık sık burun kanamasının görülebileceğini vurgulayan Karaca, “Bu gibi yerlerde yaşayan şahısların yatak odalarında ıslatıcı bulundurmaları, kurumayı önleyebilir.Sigara dumanı ve kimyevi gazlar gibi burun kanamasına neden olabilecek etmenlerden uzak durulmalı. Burun salgısını eksiltici tesire sahip spreylerin kullanım süresi kısaltılmalı. Travmanın burun kanamasındaki yeri düşünülerek çocuklarda burun karıştırmanın önlenmesi, burun pakliğinin dikkatlice yapılması gerekir. Kan sulandırıcı ilaç kullanan hastaların dozları muhtemel olduğunca az olmalı. Yüksek tansiyonu olan hastalar muhtemel olduğunca tuz kullanımından sakınmalı ve tansiyon ilaçlarını kumpaslı kullanarak sıradan tansiyona sahip olmalı. Tansiyonu devamlı yüksek izleyen hasta potansiyel burun kanaması tehlikesine sahip” ifadelerini kullandı.
“10 dakika burnunuzu tutun”
Son olarak ise burun kanamasını durduracak yöntemleri sıralayan Karaca, “Genellikle kanama burnun ön bölgesinde olduğu için hastanın ilk yapması gereken burun kanatlarını iki parmağı arasında sıkıştırması ve başını hafifçe öne eğmesidir. Bu pozisyonda 10 dakika kadar durduktan sonra devam eden burun kanaması hekim müdahalesi gerektirir ve bir acil servise müracaat etilmeli. Kanaması tamamen hakimiyet altına alınmış hastalarda burun tetkikinde kanama alanı görüldüyse gümüş nitrat koterizasyon dediğimiz yakma operasyonunu uygularız.Tüm bu müdahalelere karşın kanaması durmayan hastalar acil koşullarda ameliyathaneye alınır ve kanamaya neden olan damarlar bağlanarak kanama hakimiyet altına alınır ki bu çok ender müracaat ettiğimiz bir yöntem” dedi.BTC ’nin Operasyon Hacmi DüşüyorTÜSEB ’den yenilikçi ilaç geliştirme stratejik ar-ge proje çağrısı“Her denge memnuniyetsizliği baş dönmesi değildir” ihtarı.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.