Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Kontak lens kullanımında uyarı edilmesi gerekenler neler ‘aylık lens yoktur!’

28.11.2022
81
Kontak lens kullanımında uyarı edilmesi gerekenler neler ‘aylık lens yoktur!’

Gözlük kullanmak yerine kurtarıcı olan kontak lensler günümüzde çoğunlukla bir çok kişi göre seçim ediliyor. Lüzum göz bozukluğu gerekse renkli gözlere sahip yapabilmek için tatbik sayısı her seferinda daha fazla büyüyen kontak lenslerin kullanımı hakkında doğru bilinen yanlışları hakkında Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Fatih Atmaca, bilinmesi gerekenleri bilgilendirdi. Kontak lens kullanımı nasıl olmalı? İşte bilinmesi gerekenler…

İŞTEN EVE DÖNDÜĞÜNÜZDE LENSLERİ ÇIKARIN!

Günümüzde kontakt lens kullananların sayısı artan bir şekilde artıyor. Lüzum renkli göze sahip yapabilmek adına, gerekse de göz bozukluğu nedeniyle kullanılan kontakt lensler bazı kolay kurallara dikkat edilmediğinde ciddi sorunlara yol açıyor.

Kontakt lensler; göz bozukluğu olan, gözlük takmak istemeyen, gözleri lazere uygunsuz hastalar kadar sık seçim ediliyor. Kontakt lensler; yerinde ve kurallarına uyulması şartıyla bizlerin de çoğunlukla reçete ettiği yardımcı görme aparatlarıdır.

LENSLERİ UZUN SÜRELİ KULLANMAYIN!

Oksijen geçirgenlikleri ne kadar yüksek olursa olsun; kontakt lensli bir göz, adi bir göze kadar daha eksik oksijenlenir. bu nedenle lenslerimizi olası olduğunca kısa süreli kullanmalıyız. Mesela okuldan veya işten eve döndüğümüzde lenslerimizi çıkarmalı, gözlük kullanmalıyız.

LENSLERİN HİJYENİNİ GÖRMEZDEN GELMEYİN!

Lenslerimizin hijyeni konusunda da oldukça dikkatli olmamız gerektiğini dile getiren Dr. Fatih Atmaca, “Lenslerimizi takarken ve çıkarırken önce ellerimizi yıkamalıyız. Lenslerimizi çıkardıktan daha sonra pak lens kutumuza solüsyonumuzu yenileyerek koymalıyız” şeklinde konuştu.

LENSLERLE UYUMAYIN!

Lenslerimizle katiyen ve asla uyumamamız gerekiyor. Hastalarımıza bunu söylediğimizde bazen ‘Ama hocam böyle yapan arkadaşlarımız var ve bir şey olmuyor’ cevabını alabiliyoruz. Benim bu durumda verdiğim cevap şu oluyor: “Bir gün bir şey olmaz, bin gün bir şey olmaz. Bin birinci gün iltihap kapabilirsiniz.” İşin fena tarafı kontakt lens kullanımına alt ilk olarak keratit dediğimiz enfeksiyonlar (lensi üzerine taktığımız gözümüzün saydan ön tabakasının iltihabı) kalıcı görme kaybına neden olacak dek önemli bir hal alıyor. Uyumadan önce nasıl fakat ayakkabımızı, çorabımızı çıkarma ihtiyacı hissediyorsak, lenslerimizi de çıkarmadan uyumamalıyız. Unutmayalım oysa göz bebeklerimiz ayak tabanımızdan çok daha alıngan.

AYLIK LENS YOKTUR!

Aylık lens yoktur; sabahleyin takıp akşam hariç tutmak kaydı ile bir ay kullanabileceğiniz lensler vardır. Lensleriniz ile katiyen havuza girmeyin. Havuzdaki klor, koruyucu maddeler, boyar maddeler ve diğer havuz kullanıcılarının beden sıvıları kontakt lensinize yapışır ve siz havuzdan çıksanız dahi lensler gözünüzde kaldığı sürece gözünüz bu zararlı ve benekli maddelere maruz kalmaya devam eder. Unutmayalım fakat keratit dediğimiz ciddi göz enfeksiyonu ile karşılaştığımız her iki hastadan biri düzensiz kontakt lens kullanıcısı. böylece lens kullanırken özenli olmalı, azı karar birçok hasar özdeyişini akılda tutmalıyız.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.