Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Tansiyonu düşüren hipertansiyona engel olan 12 besin

17.02.2021
200
Tansiyonu düşüren hipertansiyona engel olan 12 besin

Hipertansiyon veya yüksek tansiyon, atardamar duvarlarınıza karşı kan basıncını açıklama eder. Yüksek kan basıncı zamanla yürek hastalıklarına, böbrek hastalıklarına, inmeye ve farklı alanlara yönlendirilmiş hastalıklara yol açabilecek kan damarı hasarına neden olabilir. Hipertansiyon bazen sessiz katil olarak adlandırılır, çünkü hiçbir semptom üretmez ve ayrım edilmeden yıllardan beri sürebilir. Yapılan son araştırmalara göre Türkiye’de 20 milyon yüksek tansiyon hastası var. Yüksek tansiyon için yaşınız, genetiğiniz, cinsiyetiniz ve ırkınız gibi birçok tehlike faktörü kontrolünüz dışındadır. Ama egzersiz ve perhiz gibi denetim edebileceğiniz faktörler de vardır. Kan basıncını yoklama etmeye asistan olabilecek bir diyet potasyum, magnezyum, lif bakımından varlıklı ve sodyum bakımından düşük olmalıdır.

İşte beslenmenizi şekillendirebileceğiniz, tansiyonu düşüren 12 beslenme:

Nar

Narlar, bütün veya meyve suyu olarak tadını çıkarabileceğiniz sağlıklı bir meyvedir. Yapılan bir çalışma, dört hafta boyunca günde bir bardak nar suyu içmenin kısa süreli tansiyonu düşürdüğünü göstermiştir. Nar suyu dinç ve lezzetlidir. Eklenen şekerler sağlık durumu yararlarını olumsuz etkileyebileceğinden, meyve sularındaki şeker içeriğini denetim ettiğinizden muhakkak olun.

Balık

Balıklar büyük bir yağsız protein kaynağıdır. Uskumru ve somon gibi yağlı balıklar, kan basıncını düşürebilen omega-3 yağ asitleri bakımından zengindir. Alabalık buna ek olarak D vitamini içerir. D vitamini içeren gıdalar nadirdir ve bu vitamin kan basıncını düşüren özelliklere sahiptir. Balık hazırlamanın yararlarından biri de tadının güzel, pişirmesinin basit olmasıdır. Limon ve zeytinyağı ile fırında pişirilmiş bir balık herkesin hoşuna gidecektir.

Süt ve yoğurt

Yağsız süt mükemmel bir kalsiyum kaynağıdır ve yağ oranı düşüktür. Bunlar bir hipertansiyon diyetinin önemli unsurlarıdır. Süt sevmiyorsanız yoğurt tercih edebilirsiniz. Yapılan bir çalışmada, haftada beş kase (200 ml) ve daha artı yoğurt tüketen kadınların yüksek kan basıncı geliştirme riskinde yüzde 20 azalma yaşadığı görülmüştür. Ekstra faydalar için yoğurdunuza badem ve meyve eklemeyi deneyin. Yoğurt alırken içeriğinde eklenmiş şeker olup olmadığını teftiş edin.

Meyveler

Meyveler, bilhassa yaban mersini, flavonoidler adı verilen doğal bileşikler bakımından zengindir. Bir çalışmada, bu bileşiklerin tüketilmesinin hipertansiyonu önleyebileceği ve kan basıncını düşürdüğü bulunmuştur. Yaban mersini, ağaççileği ve çilekleri diyetinize eklemek kolaydır. Yoğurda ekleyebilir veya hızlı ve dinç bir tatlı yapabilirsiniz.

Koyu yeşil yaparklılar

Potasyum, vücuttan daha pozitif sodyum atımına muavin olur. Bu da kan basıncınızı düşürür. Potasyum oranı yüksek koyu yeşil yapraklılar: Marul, roka, süs lahanası, şalgam, kara lahana, ıspanak, pancar, pazı. Konserve sebzelere çoğunlukla sodyum eklenir. Ama dondurulmuş sebzeler taze sebzeler kadar gıda öğesi içerir ve saklanması daha kolaydır.

Kırmızı pancar

Pancar, kan damarlarını açmaya ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilecek bir besindir. Yüksek oranda nitrik oksit içerir. Yapılan araştırmalarda pancar suyunun 24 saat içinde tansiyonu düşürdüğü bulunmuştur. Kendinize pancar suyu yapabilir veya yalnızca pişirip yiyebilirsiniz. Pancar ile yemeklere eklenebilecek lezzetli soslar yapabilirsiniz. Ama özenli olmanızda fayda var, pancar suyu ellerinizi ve elbiselerinizi lekeleyebilir.

Yulaf ezmesi

Yulaf ezmesi, tansiyonunuzu yıkmak için yüksek lifli, az yağlı ve düşük sodyumlu bir tasarıma uyar. Yulaf ezmesi kahvaltıda şahane besindir. Yulaf son yıllarda popüler bir kahvaltı seçeneğidir.

Antep fıstığı

Antep fıstığı, kan damarı sıkılaşmasını ve yürek hızını azaltarak tansiyonu azaltmanın sağlıklı bir yoludur. Bir çalışma günde bir porsiyon antep fıstığı yemenin kan basıncını azaltmaya asistan olduğunu göstermiştir. Antep fıstığını, kabuklara, pesto soslarına ve salatalara ekleyerek veya atıştırmalık olarak sade bir şekilde yiyerek beslenmenize dahil edebilirsiniz.

Sarımsak

Sarımsak, vücuttaki nitrik oksit miktarını artırarak hipertansiyonu azaltmaya asistan olur. Nitrik oksit tansiyonu düşürmek için damarların genişlemesini artırmaya asistan olur.

Bitter çikolata

2015’de yapılan bir çalışmada bitter çikolata yemenin kardiyovasküler rahatsızlık riskini düşürdüğü gözlemlenmiştir. Egzersiz, günde maksimum 100 gram yenilen bitter çikolatanın daha düşük bir kardiyovasküler hastalık riski ile ilişkili olabileceğini düşündürmektedir. Bitter çikolata, yüzde 60’tan pozitif kakao içerir ve sıradan çikolatan daha az şekere sahiptir. Yoğurdun içine ekleyebilir ya da çilek, yaban mersini veya ahududu gibi meyvelerle sağlıklı bir tatlı olarak yiyebilirsiniz.

Muz

Potasyum açısından zengin olan besinleri yemek yemek, potasyum takviyeleri almaktan daha iyidir. Potasyumdan zengin bir öğün için bir muz dilimini ya da yulaf ezmesini kullanabilirsiniz. Ayrıca süratli bir kahvaltı veya atıştırmalık için haşlanmış yumurta ile birlikte bir tane muz yiyebilirsiniz.

Yağlı tohumlar

Tuzsuz yemişler, potasyum, magnezyum ve öteki tansiyonu düşürdüğü tanıdık mineraller bakımından zengindir. Yemek aralarında bir aperatif olarak çeyrek fincan çekirdek veya kabak çekirdeği tansiyonunuzu düzenlemeye muavin olabilir.

Dyt. Serkan Sıtkı Şahin

özel içeriğidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.