Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

En sık yapılan diyet hataları

17.02.2021
231
En sık yapılan diyet hataları

Tatile çıkmadan önce çabuk kilo verme ricası yanlış perhiz uygulamalarını da beraberinde getirebiliyor. Yapılan diyetlerin kulaktan dolma bilgilerle değil, her bireyin metabolizması bambaşka olduğu için şahsi olması gerekiyor. Uzun süre aç kalmak veya tek herif beslenerek daha ivedi kilo vermeye hedeflemek öbür sağlık sorunlarına niçin olabiliyor.

Memorial Hizmet Hastanesi Gıda ve Perhiz Bölümü’nden Dyt. Sinem Uygun, en sık yapılan perhiz hataları hakkında bilgi verdi.

1- Uzun zaman aç kalmak

Süratli kilo tahsis etmek için yapılan hataların başında öğün atlamak veya uzun süre aç kalmak gelmektedir. Yemeklerden sonradan harekete geçen metabolizma, besinleri sindirebilmek için enerji harcamaktadır. Hiç beslenmemek veya günde 1-2 öğünle kanaat etmek metabolizmayı yavaşlatmaktadır. Çabuk kilo belirlemek adına yapılan bu hatalı bütün tersi etki yaparak kişinin kilo vermesini engellemektedir. Öğün atlamak yerine, tercih edilen besinlerin değiştirilmesinin kilo kaybına yardımcı olduğu unutulmamalıdır.

2- Ekmeği beslenme programından dışlamak

Ekmek ve karbonhidrat taşıyan besinlerin aşırı tüketilmesi, diyetlerde önerilmemektedir. Oysa ekmeğin diyetten iyice çıkartılması, negatif sonuçlar doğurabilmektedir. Beslenmeden çıkartılan ekmeğin yerini, haberdar olmadan makarna, bulgur gibi ayrı karbonhidrat grupları alabilmektedir. Ekmekle birlikte bütün karbonhidratların beslenmeden çıkartılması ise kas kaybı riskini beraberinde getirmektedir. Uyarı edilmesi gereken ekmek veya öteki karbonhidratların tüketim oranıdır.

su içmek

3- Ödem oluşturacağı düşüncesi ile suyu eksik içmek

Su tüketiminin ödem yaptığı yönünde inanışın tersine, gerekli miktarda su tüketimi vücutta ödem oluşmasını engellemektedir. Sindirim enzimlerinin çalışması için gerekli olan suyun yeterli miktarda tüketilmemesi, keza sindirim sistemini ayrıca de metabolizmayı yavaşlatmaktadır. Günlük su tüketiminin gerekenden az olması, akarsu veya kahve tüketimin fazla olması, vücudu susuz bırakan, metabolizmayı yavaşlatan ve şişkinliğe yani ödeme sebep olan etkenlerdendir.

4- Şekerli diye meyve yememek

Meyveler artı miktarda şeker içerirler ama porsiyon kontrolü yapılarak tüketilmesi gün içinde alınması gereken karbonhidrat, vitamin ve minerali sağlar. aynı zamanda meyvelerin antioksidan miktarları yüksek olduğu için metabolizmayı hızlandırır ve hastalıklara karşı koruma oluşturmaktadır. Gün içinde ara öğünde veya esas öğünden anında sonradan tüketilmesi kilo artışına niçin olmamaktadır. Gece geç saatlerde veya gün içinde artı meyve tüketmenin ise kilo artışına sebep olabileceği akılda tutulmalıdır.

sebze meyve

5- Yalnızca sebze meyve yiyerek zayıflamaya çalışmak

Yeteri kadar hayvansal protein tüketmeden devam ettirilen diyetler, insülin gibi protein yapıda olan hormon ve enzimlerin yeteri dek üretilmemesi veya çalışmamasına yol açabilmektedir. Sebze ve meyveden alınan bitkisel protein ile hayvansal gıdalardan alınan protein vücuda aynı şekilde avantaj sağlamamaktadır. Sebze ve meyvelerden zengin bir beslenme planı, diğer gıda grupları da tüketilerek uygulanmalıdır.

6- Tez kilo atamak için tek müşteri beslenmek

Yalnızca sebze ve meyve tüketerek kilo vermeye niyetlenmek ne dek yanlışsa sadece proteine dayalı bir besin programı da benzer oranda sakıncalıdır. Tek tip diyetlerin hepsi bir şekilde vitamin, mineral ve kas kayıplarına sebep olmaktadır. Gereğinden fazla alınan protein, vücutta asit artık bırakır ve kemiklerden kalsiyum çekilmesine, böbreklere siklet binmesine, bağırsak florasının bozulmasına yol açmaktadır. Bu herif diyetlerde başlarda kısa sürede kilo kaybı sağlansa da metabolizmanın bir vakit sonra yavaşlamasıyla kilo kaybı durmaktadır.

7- Kilo aldırmayacağı düşüncesiyle light ürünlerden sık tüketmek

Tüketilen bütün besinlerde olduğu gibi light ürünlerin de kalorisi bulunmaktadır. Light ürünlerin kalorisi diğer besinlere göre daha eksik olmakla birlikte miktara uyarı etmeden harcamak kilo aldırabilir. Beyaz ekmek yerine kepekli ekmek tüketmenin karbonhidrat alımına neden olduğu unutulmamalıdır. Kepekli ekmek tüketmenin tek faydası kan şekerinin daha yavaş yükselmesi ve ekstradan lif alımıdır.

8- Yağ yakacağı düşüncesiyle limon tüketiminde abartmak

Hiçbir besinin kimsesiz yağ yakımı sağlamadığı bilinmelidir. Sirkeli ya da limonsu su tüketimi de kimsesiz yağ yakımı sağlamamaktadır. Limonlu ya da sirkeli suların alkali değeri yüksektir ve metabolizmayı eksik da olsa hızlandırabilmektedir. Aromatik olarak içimi daha kolay olan limoni veya sirkeli suyun, uzun zaman tüketilmesi mide sorunlarına yol açabilmektedir. Limon ve sirkeyi su ile tüketmektense salataya ekleyerek harcamak daha içten bir tercihtir.

9- Yemeklerde hiç yağ kullanmamak

Hücresel zarının ve hormonların büyük bir kısmı yağdan oluşmaktadır. Hücrelerin ve dolayısıyla gövde fonksiyonlarının akıcı çalışması için beslenmede kaliteli yağlar mutlaka bulunmalıdır. Yağsız beslenmek, yeteri değin yağ tüketmemek metabolizmayı yavaşlatan ve kilo vermeyi zorlaştıran nedenlerden biridir. Salataları yağsız tüketmek, yağda eriyen (A,D,E,K) vitaminlerin emilimini engelleyeceği için perhiz yaparken vitamin mineral alımını azaltır. Gövde için zorunlu olan yağları olmak için ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumlar tüketilmelidir. aynı zamanda yağların gereklilik değin tüketilmesi tokluk süresini de uzatmaktadır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.