Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Metabolizmayla ilgili bilinmesi gerekenler

17.02.2021
239
Metabolizmayla ilgili bilinmesi gerekenler

Bazal Metabolik Sürat Nedir?

Hayati faaliyetlerimizi devam ettirebilmek için belirtilen bir enerjiye gereksinim duyarız. Bu enerjinin bir kısmı gün içinde gerçekleştirdiğimiz aktivitelerde, yarısından daha fazlası ise vücudumuzdaki organ ve sistemler kadar kullanılır. Bazal metabolik sürat; alınan besinlerin sindirildikten sonra (yemekten 12 saat sora) bütün dinlenme derhal harcanan enerjidir. Vücudun hayati fonksiyonlarını devam ettirebilmesi için zorunlu olan bu asgari enerji, insanda bazal metabolizmayı oluşturur ve aldığımız jurnal enerjinin bazal metabolizmanın aşağıda olması, sağlığımız için korkutma oluşturur.

Biz uyurken bile organlarımız hala çalışarak enerji harcamaktadırlar. maksimum enerjiye gereksinim duyan organ, kalp ya da beyin olarak bilinse de, birincil sırada karaciğer vardır.

Metabolizma hızını etkileyen faktörler

Yaş, cinsiyet, gebelik durumu, vücut cüssesi, iç salgı bezleri hormonlar, hastalık, yanık, fiziki aktivite gibi faktörler metabolik hızı etkiler. Bu yüzden her insanın metabolik hızı farklıdır. Kadınların bazal metabolizması erkeklerden daha düşüktür. Gebelik durumunda metabolik hız artar. Hipertroidizm durumunda bazal metabolizma hızı artar, hipotroidizmde ise azalır; bu nedenle basit kilo alma ve şiddet kilo verme durumu oluşur. Uzun süreli açlık durumlarında; ceset kendini daha az enerjiye adapte edeceğinden nedeniyle metabolik sürat düşer. Bu bireyler artı yemeye başladıklarında şipşak kilo alırlar.

Metabolizmanızı hızlandırın

Kilo problemi olan bireylerde, metabolizmanın süratli çalışması başarıya ulaşmanın en büyük anahtarlarındandır. Bu yüzden vücudu sürekli olarak etkin tutarak tembellikten kurtulmak gerekir. Metabolizmanızı hız yapmak için;

*Alıştırma yapın, bedensel aktivite adale kütlenizi artıracak, bu da bazal metabolizmanızı hızlandıracaktır.

*Su için, insan %60 ‘ı sudan oluşan bir organizmadır. Sağlıklı hayat ve kilo atamak namına olmazsa olmazlardan biri, günde 2,5 litre su içmektir. Suyu bir çırpıda içmek yerine gün boyu belirli vakit dilimlerinde derece derece içebilirsiniz.

*Proteine uyarı, tatmin edici derecede protein almalısınız. Proteinlerin termik etkisi yüksek olduğundan, metabolizmayı hızlandırır. Her öğünde protein almaya çalışın.

*Kahvaltı altın öğündür, gece boyu süren açlık neticesinde bazal metabolizmanız yavaşlar. Sabahleyin erken saatte yapacağınız kahvaltı metabolizmanızı hızlandıracaktır.

*Akşam yemeğinin saatine dikkat edin, metabolizma hızı sedanter yaşamış bireylerde akşam saatlerine dürüst yavaşlar. Bu yüzden çok geç saatte yenen akşam yemeği ve kalorisi yüksek besinlerin tüketimi kilo alımına zemin hazırlar.

*Ara öğünleri atlamayın, metabolizmanızı hızlandıracağı gibi bir sonraki öğünde daha kontrollü yemenizi sağlayacaktır. Porsiyonlara uyarı edin ve sık yemek yemek yiyin.

*Düşük kalorili diyetlerden uzakta durun, bazal metabolizma hızınızı düşürür ve diyeti bıraktığınız anda seri bir şekilde kilo alırsınız. Keza vücudunuzdan kas kaybedersiniz.

*Hiçbir besin mucize değildir, zayıflatmaz, lakin acı biber, zencefil, yeşil çay, tarçın, elma sirkesi, keten tohumu, biberiye metabolizmanızı hızlandırırarak kilo vermenizi kolaylaştırır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.