Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Kilo verememenin rahat nedenleri

17.02.2021
199
Kilo verememenin rahat nedenleri

Tembel yaşam şişmanlığın en büyük sorumlusu. Ama uzmanlar geçtiğimiz günlerde şişmanlığa yol açan yeni faktörlerden laf ettiler. Bugüne değin hesap basitti: Fazla pozitif yemek ve eksik hareket etmek kocaman bir göbek demekti! Ama bu bilgiyi küçücük çocukların bile bilmesine karşın değişen bir şey olmadı.

Dünyada genel olarak baktığımızda obezite azalmıyor aksine artıyor. Oysa iç salgı bezleri bilim dalı uzmanları geçtiğimiz günlerde şişmanlığa sebep olan yeni faktörler de keşfettiler. Bilimadamları ‘elbette ki insanların yakabileceğinden daha pozitif kalori edinmesi her zamanki gibi en büyük problemimiz’diyor fakat işin içinde diğer faktörleri de olduğunu belirtiyorlar. İşte şişmanlığa sebep olan gizli düşmanlar!

1. Uyku problemleri

Yapılan çalışmalar, günde 12 saatten eksik uyuyan mektep çağı çocuklarının, 12 saat ve daha fazla uyuyanlara tarafından 3.5 kat daha pozitif obezite riskine sahip olduklarını ortaya koyuyor. İşin en ilginci anne-babanın obez olması, durağanlık, uzun saatler TV seyretmek gibi faktörlerin hiçbir bu çocuklarda uyku dek etkin olmuyor! Bilimadamları bunu uyku esnasında leptin hormonunun seviyesinin düşmesine bağlıyor. Çünkü leptin vücutta metabolizmanın hızlanmasına yardımcı oluyor ve arzu hissini önlüyor. Bu süreç yetişkinlerde de aynı şekilde işlediği için gece uykusuna bilhassa dikkat etmeniz gerekiyor. Uyku öncesinde yapacağınız ılık bir duş ve içeceğiniz bir kadeh sıcak süt sizi daha da rahatlatacak. Eğer kronik bir uyku probleminiz varsa mutlaka bir doktora danışmalısınız.

2. Kalıtımsal servet

Gen araştırmaları şimdilerde şişmanlıkla ilgili araştırmaların en kayda değer ayağını oluşturuyor. Çünkü açlığın sorumlusunun bazı genler olduğu düşünülüyor. Tek yumurta ikizleriyle yapılan araştırmalar gösteriyor fakat beden ağırlığının yüzde 70’ine değin olan kısmını genlerimize sadece yüzde 30’luk bir bölümünü ise çevre faktörlerine borçluyuz. Bilimadamları şişmanlığa yol açan gen sayısının 30-100 aralarında olduğunu söylüyor. Hepsinin kimsesiz çok minik bir etkileri var. Oysa bir araya geldiklerinde tartının ibresini fırlatıveriyorlar! Buna kadar iştahı artıran genler, vücuda elma ya da armut formunu veren genler, metabolizmayı idare eden genler muhakkak durumda. Yuvarlak genlere sahip olanların maalesef yediklerine çok uyarı etmesi gerekiyor. Her şeyden önce bilhassa yaşamın kesin dönemlerinde bilhassa uyarı etmeniz gerekiyor. Örneğin hamilelik döneminde veya menopoza girerken… Doktorlar gelecekte bu gen durumunu dengeleyecek ilaçların çıkacağını söylüyor. Ama o zamana dek yapılacak şey gıda alışkanlıklarına dikkat etmek.

3. İlaçların etkisi

Böylece fazla bayan bir takım doğum denetleme ilaçlarının yarattığı kilo problemlerinden farkında. Aslında sadece doğum yoklama ilaçları yok genellikle o kadar çok ilaç artı kiloya sebep olabiliyor. O yüzden hastasına ilaç yazan bir doktorun bu konuda alıngan davranması gerekiyor. Mesela bir takım buhran ilaçları 3-4 kiloya kadar artışa sebep olabiliyor. Tansiyon için kullanılan kimi ilaçlarsa ekstra 2 kilo anlamına gelebiliyor. Şeker Hastalığı ilaçlarının 3-4, insülin şırıngalarının ise uzun vadede 10-15 kiloya dek artışa sebep olduğu biliniyor. Bu yüzden özellikle diyabet problemi olanların erkenden spor yapmaya başlamaları çare esnasında gelebilecek kilolara karşı koymaları açısından önemli. Eğer hap kullanımında kilo alma gibi bir endişeniz varsa bunu mutlaka doktorunuzla paylaşmalısınız. Şayet de daha ince bir alternatifiniz olabilir!

4. Klimalar

Üşüdüğümüzde ya da terlediğimizde vücudumuz ısıyı düzenlemek zorunda kalır ve bunun içinde enerjiye ihtiyacı olur. Klimalar ise işte bu görevi üstlenirler! Hayvanlar üzerinde yapılan bir deneyde sıcakta veya soğukta kilo verdikleri gözlemlenmiş. Gün baştan başa değişmez olarak ısıtılan veya klimayla soğutan mekanlarda yaşıyoruz. Bu ısı ortalama 26 derece civarında. Ve bütün da bu ısıda ekstra hiçbir şey tutuşmak muhtemel yok! Bu yüzden vücudunuza bakımlı vermeyin ve onu zaman zaman ısı değişimlerine maruz bırakın. Mesela saunaya girin ardındaki buz gibi havuzda yüzün. Hatta bazı geceler pencereler açık olarak uyumaktan korkmayın. Bu sizin bağışıklık sisteminizi de harekete geçirecek belli olun.

5. Evlenmek

Yalnızca kişisel tecrübeler değil bilimsel çalışmalar da evliliğin yemek yemek alışkanlıklarını hem bayan ayrıca de erkek açısından bilinçsizce değiştirdiğini ortaya koyuyor. İngiltere Newcastle Üniversitesi bilimadamları, yaptıkları çalışmalarda evlendikten daha sonra erkeklerin daha sağlıklı beslendiklerini, kadınlarınsa yemelerine fazla artı uyarı etmeyip kilo aldıklarını ortaya çıkarmış. Uzmanlar bunun sebebini kadınların daha fazla et ve büyük porsiyonlarda yemek yemesine, evlilikle ilgili strese daha yatkın olmalarına ve genelde sağlıksız beslenmelerine bağlıyor. Peki bu konuda ne yapılabilir? Bilimadamları esprili bir yanıt veriyor ya bekar kalacaksınız veya eski sabit besin alışkanlığınızı devam ettireceksiniz!

6. Nikotin

Her geçen gün daha fazla insanın sigaradan vazgeçmesi sağlık açısından çok hoş bir şey. Fakat bunun etkilerini yalnızca ciğerlerde ve deride değil maalesef tartıda da görüyorsunuz! Amerika’daki Michigan Üniversitesi bilimadamları sigarayı bıraktıktan sonra sanıldığından da fazla kilo alındığına uyarı çekiyor. Diyelim sigara içerken 2-6 kilo fazlanız varsa sigarayı bıraktıktan sonradan bu fazlalık rahatlıkla 7-8 kiloyu bulabiliyor. Çünkü nikotin iştahı kesiyor ve metabolizma çalışmasını hızlandırıyor. Ama kilo bile alsanız gerçi bedel çünkü sağlığa nikotinden daha pozitif hasar veren bir şey değil.
Uzmanlar sigarayı bırakanların özellikle ilk 6 ay fazla dikkat etmeleri gerektiğini söylüyor. Kilo alımını durdurmak, kilo almaktan daha kolay! Kayda Değer olan bunun bilincine içtiğiniz son sigarada ulaşmak ve buna tarafından bir bilanço yerine getirmek. Yani daha az yemek yemek ve daha fazla spor gerçekleştirmek.

7. Yaş

Incelemeler, insanoğlunun 20 yaşının ortasına değin her ay 300 gram aldığını gösteriyor. Yaşlandıkça da adale grubundan kaybediyoruz. Ancak bu kas grubu önemli çünkü tek başlarına bile kalori yakmak için onlara ihtiyacımız var. 25-30 yaşlarında kilo daha da fazla artıyor. Bu 40 yaşına kadar böyle gidiyor. Menopoz döneminde östrojen azaldığı için ekstra kilolar alınıyor. Bu yüzden yaşlandıkça adale egzersizlerine siklet vermelisiniz. Hem protein tüketimini de artırmalısınız. Çünkü adale gücünü artırmak için proteine ihtiyacınız var.

8. Gerginlik

Bütün bir gün etrafta koşuşturursak gerçekten kilo vermemiz gerek değil mi? Ancak Amerika’daki Chicago üniversitesi’nde yapılan bir araştırma bunun aksini gösteriyor! Özellikle kadınlar gerginlik zamanlarında gereksiz bir şekilde kilo alıyorlar. Bundan Başka gerginlik faktörleri ne değin artarsa o kadar çok kilo alıyorlar! Çünkü gerginlik esnasında kortizol denilen bir madde salgılıyoruz. Bu da yağ hücrelerini harekete geçiriyor ve enerjinin görevini yapmasını engelliyor! Bu stres yükü haftalar boyu sürerse o vakit beden, yağ deposu rezervini artırıyor! Bu yüzden kendinize ara sıra mutlaka özel süre ayırın. Stresinizin üstesinden gelebilmek için birileriyle konuşmak ya da düşüncelerinizi yazıya dökmek de iyi gelebilir! Boston Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre gerilimden en kolay kurtulmanın yolu onun üstüne gitmek!

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.