Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Yemeği pozitif kaçırınca bunları yapın

17.02.2021
227
Yemeği pozitif kaçırınca bunları yapın

Yeni Yıl, bayram gibi o kadar çok özel gün ve gece öncesinde, kilo alma korkusu kabus olur çıkar. “Yazık kilo alacağım” endişesi bir yanlamasına insanın içini yer bitirir, bir yana da bol bol yemeye, içmeye devam edilir.
Bu müşteri günlerin sonrasında ideal kilosundan hayret etmek istemeyenler ya da yediklerinin yağa dönüşmesini önlemek isteyenler için diyetisyenlerin önerdiği “ertesi gün” programı yaşam kurtarıyor!
Beslenme ve perhiz uzmanı Banu Gelir, zayıflama diyetleri sonrasında kilo koruma programında uyguladıkları formülü, formunu korumak istediği halde nadiren dayanamayıp yemeği abartanlar için anlattı.

Fazla yediğimiz günlerin sonrası için bir “ertesi gün formülü” veriyorsunuz…
Bu dilekçe kilo belirlemek için yok, almamak için. Çünkü bir koruma programı. Kiloyu korumanın sırrı, protein ve karbonhidrat dengesinde yatar. Kısacası bu yöntemle kilonuzu korumak olası. Vücutta, alınan enerjinin yağa dönüşmesi 24 saat alır. Yediklerimizin yağa dönüşmesi için beden, eşit miktarda karbonhidrat-protein birlikteliğine gereklilik duyar. Eğer aldığınız fazla enerjiyi vücuttan atabilmek için ertesi gün suyu ve proteini artırıp karbonhidratı yarıya indirirseniz, yediklerinizin yağa dönüşmesini önlemiş olursunuz.

Proteini artırmanın etkisi ne?

Alınan su ve protein miktarını 1,5 katına hariç tutmak gerekiyor. Artan protein, suyla birlikte metabolizmayı hızlandırır. Ve yediklerimizin yağa dönüşmeden vücuttan atılmasını sağlar.

Bu formülü uygulayabilmek için neler yiyip içmeliyiz?

Kişi öğle yemeğinde et, tavuk, balık ağırlıklı beslenir, akşam da et ve tavuk ağırlıklı yemiş olursa, o gün içinde karbonhidrata dair sadece meyve ağırlıklı bir şey yerse proteini artırmış, karbonhidratı aşağıya çekmiş ve bu dengeyi sağlamış olur.
Örneğin bir gün önceden makarna, pizza, tatlı yendi, alkol alındı. Ertesi gün sabahtan kahvaltısını normal yapabilir, peynir-ekmeğini yiyebilir. Öğleyin de 250 gram tavuk, 400 gram balık veya et tüketebilir. Akşam yine benzer şekilde üç seçenekten birini tercih edebilir. Ara öğünde de meyve yiyebilir. Başlıca öğünlerde ekmek olmamasında fayda var ama ara öğünde tüketebilir. Koruma programında sabahtan 1-2 dilim ekmek yenebilir. Ama öğle ve akşam sadece et ve salata tüketilmeli.

Peki, suyu ne değin artırmak gerekli?

Normalde bir yetişkinin gün içinde içmesi gereken su miktarını 1,5-2 litre olarak düşünürsek, bunu 3-3,5 litreye dışında tutmak lazım.
En fazla haftada bir yapılmalı

Bu yöntemi her istediğimiz zaman uygulayabilir miyiz?

Yılbaşı ya da bayramlar gibi özel günler sonrasında yapılması uygun. Çünkü defalarca yapılmaması gerekiyor. Çoğunlukla yapılmamalı, örneğin bir gün fazla kaçırayım ertesi gün bunu uygulayayım biçiminde olmamalı. Metabolizmanın kesin bir düzende ona yanıt vermesi için belirlenmiş bir periyoda ihtiyacı var. Ayda üç kez ya da en fazla haftada bir defa yapılabilir. İdeali 10 günde bir olmalıdır ki metabolizma bunu tolere edebilsin. bunun dışında kişi adi beslenmesine dikkat etmeli.

Normalde protein-karbonhidrat dengesi nasıl olmalı?

Toplam almanız gereken kalori miktarı içinde karbonhidrat ve protein dengeli olduğu sürece kilo almazsınız. Ne kadar makarna, pilav, sebze yerseniz, öyle et, süt, yoğurt ve tavuk yemeniz gerekir. Gün içinde hiç protein almayıp sırf karbonhidratla beslenirseniz kilo alır, proteini artırıp karbonhidratı azaltırsanız zayıflamaya devam edersiniz.
Sağlıklı gıda örneği olarak, 35 yaşlarında 1.65 boyunda olan bir bayan, sabah kahvaltısında haftanın dört günü 50 gram peynir yerken haftanın üç günü iki dilim ekmekle birlikte 100 gram peynir yiyebilir. Haftada iki-üç kez kahvaltıya yumurta ekleme alternatifi var. Bir tatlı kaşığı reçel, bal veya pekmez alabilir. Öğle yemeğinde sıradan bir porsiyon et yemeği, yanına bir miktar sebze alabilir. veya tamamıyla öğle yemeğinde bir öğün et yiyip, akşam sebze yiyebilir. Pilav, makarna gibi yiyecekleri öğleyin tüketmekte menfaat var. En çok enerji harcandığı dönemde karbonhidrat ağırlıklı yenmeli ancak, keza ihtiyaç karşılansın ayrıca de yakılsın. Akşam tamamıyla karbonhidrat ağırlıklı yenirse, bunlar kilo olarak geri döner.

Haftada kaç gün kaçamak yapabiliriz?

Haftanın iki-üç günü dışında çıktığımızda, mesela bir İtalyan restoranında makarna ya da pizza yenebilir. Haftanın iki günü akşam ağır bir yemek yemek yiyebiliriz. Lakin çoğunlukla ağır öğünü akşama bırakırsak kilo olarak geri döneceği kesin.
Fazla alkole karşı su-balık-sebze

Aşırı alkol alırsak, bunun yağa dönüşmesini nasıl önleriz?

Artı alınan alkol metabolizmayı yavaşlatır. Yağa dönüşümü hızlandırır. Alkolün vücuttan atılmasını en kolaylaştırıcı şey su. Fazlaca su içmek gerekiyor. Lenf dolaşımını düzene sokan, potasyum açısından zengin sebze ve lenf dolaşımını düzene sokan balık ağırlıklı beslenilirse, aşırı tüketimden sonradan içki kısa zamanda vücuttan atılır. Su, balık ve sebzeyle birlikte kısa zamanda vücuttan atılınca toksik etkisi de ortadan kalkar. Alkol tüketiminde, beyaz veya kırmızı ayrım etmez, şarabı öneriyorum.

Gerginseniz kilo veremezsiniz

Stresin kilo vermeyi engelleyici bir rolü olduğunu da anlatan Kazanç, stres hormonlarının, metabolizmayı yavaşlatıcı etkisiyle kilo vermeyi zorlaştırdığını söylüyor. Kazanç sözlerini şöyle sürdürüyor:
“İki tip insan var. Bazı millet -ki bunlar azınlıkta- fazla gergin olduklarında gerginlik o insana kilo verdiriyor. Ama birçok kişide de gerginlik kilo aldırır. Bunun nedeni şu: Gerginlik hormonları devreye girdiği süre metabolizmayı yavaşlatıyor. Yavaşlamış metabolizmanın yağ yakması zorlaşıyor. Dolayısıyla birey az yese bile kilo alabiliyor.
Bir diğer boyutu da şu: Strese girip yemeğe saldırıyorsanız, haberdar olmadan yiyip faturayı yemekten çıkarıyorsanız, kilo almayı desteklemiş oluyorsunuz. Eğer kişinin kilo verememesi stresten kaynaklanıyorsa bir yön belirleme yapıyorum. Kan tahlili sonuçlarına göre perhiz programı verdiğim kişinin, diyeti mümkün olduğunca sıcacık yapmasını sağlamaya çalışıyorum.
Aile, iş gibi dış faktörlerden gelen bir gerginlik ya da yeme bozukluğu varsa psikoloğa yönlendiriyorum ve birlikte peşine düşüp takip ediyoruz.”

AYŞEGÜL AYDOĞAN

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.