Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Metabolizmamı nasıl hızlandırırım

17.02.2021
213
Metabolizmamı nasıl hızlandırırım

Yazın yaklaşmasıyla herkesi “hâlâ fazlalıklarımdan kurtulamadım” heyecanı sardı. Kimisi uyumlu bir şekilde incelip sıkılaşırken gençleşiyor ve yaza iyi bir moralle giriyor. Kimileriyse “Metabolizmam çalışmıyor, su içsem yarıyor” diye düşünerek ünlü metabolizma efsanesine sığınıyorlar. Natürel ki böyle bir şey değil. İstedikten daha sonra herkes kilo verebilir. Yalnızca bir takım insanların metabolizması daha süratli çalışırken bazılarınınki daha yavaş çalışır.

Nedir bu metabolizma?

Metabolizma, vücudun esas fonksiyonlarını devam ettirebilmek için bir günde ihtiyaç duyulan en düşük enerji miktarıdır. Dinlenme hemencecik vücudun kalori masraf hızına bakılarak ölçülür ve kişiden kişiye değişiklik gösterir. Yemek Yemek yeme, uyuma, temizlenme ve sanki faaliyetler esnasında gövde aralıksız kalori yakar. Ne kadar kaslıysanız metabolizmanız pek iyi çalışır. Uyuşuk ve hareketi sevmeyen, kastan ziyade yağ fazlalığı olanlarda metabolizma hızı daha düşüktür.Metabolizma hızı çocuklarda, çalışanlarda, erkeklerde, soğukta ve protein ağırlıklı beslenenlerde daha yüksektir. Eğer metabolizmanızın yavaş çalıştığını düşünüyorsanız önce bu konuda deneyimli bir uzman doktora başvurmalısınız. Doktorunuz şüphelenirse tiroit, ensülin ve şeker öncelikle olmak üzere farklı alanlara yönlendirilmiş testleri yaptıracak ve bir bozukluk varsa gerekli ilaçları verecektir. Ben hiçbir hastama zorunlu kan tahlilleri yaptırmadan zayıflama ya da metabolizma tedavisi yapmam.

Metabolizma çalıştırmaya muavin dere

1 bardak suya 1 parmak ucu doğranmış zencefil, yarım tatlı kaşığı acı kırmızı pul biber, 1.5 kahve kaşığı yeşil çay, 1 adet avokado yaprağını katın; iyice kaynamış suya atın ve derhal altını kapatın. 5 dakika değin demlendikten sonradan içine ince bir dilim limon atarak, şekersiz için. Bu çayı günde 2-3 fincan içebilirsiniz.

Metabolizmayı canlandıran salata

4 birey için
Bol tere, roka, 4 adet acı sivri biber, 1 yemek kaşığı öğütülmüş tere tohumu, 2 yemek kaşığı terbiyesizce öğütülmüş keten tohumu, 1 adet doğranmış greyfurt, 4 dilim taze ananas, 1 parmak dek rendelenmiş taze zencefil, 4 adet taze sarımsak, 2 adet taze soğan, 1 tatlı kaşığı nar ekşisi, 1 limonun suyu ve 1 tatlı kaşığı acı kırmızı pul biber. Bu salatayı yedikten daha sonra 1 fincan da yeşil nehir içerseniz fantastik olur. Burada yazdığım önerileri uygulayın, 3 hafta daha sonra ortaya meydana çıkan sonuca sizde şaşıracaksınız.

Sağlıklı kilo devretmek için

Sabahtan erken uyanın
Sabahın birincil saatleri hormonlar açısından fazla kayda değer. Eğer son dönemde geç uyanıyorsanız ve kilo almaya başladıysanız saati erkene kurmanın zamanı geldi.

Uyanır uyanmaz evin içinde 3 4 dakika koşun veya hızlı çabuk yürüyün
Sabahleyin uyanınca cisim ısınızı, kalp ve nabzınızı hızlı hareket ederek artırın. Erkenden dolaşımınız ve cisim ısınız yükselsin.

Sabahları sade Türk kahvesi
Doğal kahve veya yeşil dere, içerdikleri kafein-tein ile canlandırır. Keza gün içersinde de toplamda 2 Türk kahvesi ve 2-3 yeşil akarsu vücudu uyarır, canlandırır.

Çalışma olmadan asla
İstirahatte metabolizma yavaş çalışır, oysa spor veya uyumlu alıştırma daha çok kalori tüketmeniz ve metabolizmanın canlanması için olmazsa olmazlardandır.

Daha fazla kas yapın
Her egzersizde kas yapamazsınız. Örneğin uyumlu yürüyüş kalori tüketimi ve yağ yakımı için yararlıdır ama istenen miktarda adale sağlamaz. Yeterince adale gerçekleştirmek için mutlaka direnç egzersizleri, yani önem gibi çalışmalar yapmalısınız. Kaslara birazcık dayanıklılık vererek geliştiren egzersizler kas kitlesini artırır ve işte o süre istirahatte bile daha fazla kalori tüketmeye başlarsınız. Çocukluk döneminde metabolizma daha iyi çalışırken bilhassa 40 yaşından sonra kasların kaybı ve yağlanma hızlanıyor; bu nedenle her beş senede bir hareketi artırmak gerekiyor. Eğer bu gerçeği kabullenmez ve kas yapıcı egzersizleri yapmazsanız, kollar, popo, etap kasları erirken göbek çevresinde yağlanma başlar. Bu da yaşlanmanın ve metabolizmanın yavaşlamasının ilk işaretlerindendir.

Baharatlar
Tere tohumu, zencefil, tarçın, biberiye, kekik, kırmızı pul biber, wasabe ilk önce olmak üzere acı ve buruk olan öyle çok baharatın canlandırıcı etkisi vardır.

Çaylar
Başta yeşil çay almak üzere, beyaz dere, siyah akarsu, tarçın çayı, mate çayı, kekik çayı, yasemin, zencefil, avokado çayı metabolizmanın canlanmasına asistan olur.

Uyku
Çok fazla veya çok eksik uyku da metabolizma hızını olumsuz etkiler. Yaşa kadar değişmekle beraber günde 7.5 saat uyku, biraz azı ya da fazlası normaldir.

Su, su, ısrarla tekrar su:
Eğer susuzsanız metabolizmanız yavaş çalışır, bol su içmek fazla ama çok kayda değer. Günde ortalama 2 litre civarında su için.

Ender Saraç

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.