Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Kahvaltı yapanlar daha formda

17.02.2021
208
Kahvaltı yapanlar daha formda

Senelerdir kahvaltı etmiyorum, nasıl değiştireceğim bu alışkanlığı?” diye kendinizi negatif düşünceye hapsetmeyin. Bu davranışı başkalaştırmak için zamana ihtiyacınız olabilir fakat kahvaltı etmenin keyfi ve bedeninizde yarattığı olumlu etkiyi görür görmez kahvaltı etme keyfinden vazgeçemeyeceksiniz. Gıda ve Diyet Uzmanı Dilara Koçak’tan fikrinizi değiştirecek öneriler.

Araştırmalar kahvaltı yapanların kilo kontrolünde daha başarılı olduğunu ortaya koyuyor. Öğün atlanmadığı zaman kan şekeri dengesi, daha iyi oluyor, metabolik sürat artıyor ve bir sonraki öğüne kişi daha az acıktığı için aşırı yağ tüketmiyor ve kilo almıyor.

Bir tek öğünle tüm sağlığımız değişmez fakat kısa aralıklarla eksik ve sık yemek yemek yenilirse vücudun yağlanması engellenebilir. Uzun aralıklarla yemek yemek yendiğinde cisim yağı artar. Sabahtan uyanınca yaklaşık 12 saatlik istek gerçekleşmiştir, eğer öğlene dek bir şey yenilmez ise karoser 16- 17 saat aç kalmış olur ve bundan daha sonra yediklerinizin doğrudan yağa çevrilme oranı artar. 24 saatlik bir günün 17 saati aç durup, geri kalan 7 saatte yemek yemek vücudun egzersiz ritmine aykırıdır.

Kahvaltı en fazla atlanan öğün oluyor

Zamansızlık, geç uykudan kalkma, iştahsızlık, takâtsizlik, aç hissetmemek kahvaltı yapmayan bireylerin genel sebeplerinden bazıları. Oysa güne iyi başlamak için kahvaltı en kayda değer öğün. Bu konuda yapılan incelemeler gösteriyor ama kahvaltı yapmak fazla kayda değer ve zorunlu. Buna karşın en fazla atlanan öğünler araştırıldığında, kahvaltının en fazla atlanan öğün olduğu ortaya çıkıyor. Bazı insanlar uyandıkları vakit aç olmadıklarını ileri sürerken bazıları eğer kahvaltı edersem gün boyu kesintisiz yemek yemek yiyorum diye şikayet ediyorlar. Her iki şikayetin oluşma sebebi de gerçekte yanlış besin seçimleridir.

Sabahleyin kahvaltı edince daha fazla acıktığınızı mı hissediyorsunuz?

Istek hissi fizyolojik ve olması gereken normal bir sinyaldir. Üç saat arayla acıkmak ve vücuda içten gıdayı tahsis etmek metabolik hızı artırmanın kayda değer bir yoludur. Bu sebeple istek hissini benimsemek gerekir. Fakat sabahleyin kahvaltıda sadece meyve yemek, reçel-tereyağı-ekmek yemek, meyve suyu içmek ya da tatlı bisküvi atıştırmak, sadece beyaz un ve yağdan oluşan bir poğaça harcamak arzu hissini tetikleyen ve yağ depolamasını artıran yanlışlar ve dar tuzaklardır.

Bu cins besinler kan şekeri ve enerjide hızlı bir artışa sebep olur, oysa 1 saat daha sonra kan şekeri ve enerji düzeyi ansızın düşerek arzu belirtilerini oluşturur. Çünkü insülin aşırı uyarılmıştır. Bu tuzağa düşmeyin eğer kahvaltı edip uzun zaman tok kalmak istiyorsanız mutlaka kahvaltıda protein (süt, peynir, fındık, ayran, yoğurt vb) ve arıtılmış edilmemiş tahıl (bütün buğdaylı tahıl gevrekleri, bütün tahıl ekmeği vb) alın.

Kahvaltıyı kolaylaştırabilirsiniz

Evde hazırlanmış yiyecekler bulundurmaya çalışın; dilimlenmiş kepekli ekmek, dilimlenmiş az yağlı kaşar yalnızca 2 dakikanızı alır. Dilerseniz evde, dilerseniz yolda, dilerseniz meslek yerinde tüketin. Tahıl gevrekleri, az yağlı süt, biraz kuru meyve de basit ve sağlıklı bir çözüm. Uykudan Kalkma saatinizi azıcık erkene almayı deneyin böylece daha sıcacık ve neşelendirici bir kahvaltı yapmak da olası olur, peynir, zeytin, domates, salatalık kepekli ekmek gibi.

Tok tutan ve kilo vermeye muavin kahvaltı örnekleri

• Kahvaltılık tahıl gevreği ( şekersiz, yağ oranı düşük, bütün tahıllı) ya da yulaf ezmesi ile süt
• 1 bardak süt, meyve, 2-3 ceviz
• 1 kadeh kefir, yağsız kraker ( bütün tahıl veya kepekli)
• 1 kutu yoğurt ve 2 kuru kayısı ve 1 nehir kaşığı keten tohumu ve tarçın
• 1 kadeh süt, 10 badem veya fındık
• Tost (kepekli yağsız)
• Yumurta, ekmek, domates, salatalık, yeşil biber
• Lor peyniri, bütün çavdar ekmeği, 3-4 zeytin domates, salatalık biber vb…

Yapılan çoğu araştırmada kahvaltı yapan bireylerin;

• Günün ilerleyen saatlerinde daha dinç ve dirençli olduğu,
• Konsantrasyonlarını daha uzun vakit etkili seviyede tutabildikleri,
• Kilo kontrolünde daha başarılı oldukları gösterilmiştir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.