Ağız kokusuna yol açan nedenler
Ağız kokusu çoğu insan için içinden çıkılmaz korkulu bir rüyadır. Çalışmalar yetişkinlerin yüzde 50’sinin bu durumdan muzdarip olduğunu gösteriyor. Ara Sıra bu durumun aşağıda zararsız zannettiğimiz ciddi problemler yatabileceğini söyleyen uzmanlar ağız kokusunun nedenleri ve tedavi yöntemlerini anlattı.
Sigara, cerahat ve reflü ağız kokusu yapabilir
Liv Hospital İç Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ateş Özsarı ağız kokusunun nedenlerini anlattı.
Ağız hijyeninin kötülüğü: Ahenkli diş fırçalama, hafifçe dil fırçalama ve şikayet olmasa da yılda bir diş doktoru kontrolü önerilir. Diş fırçalama gerisinde diş ipi kullanımını etkin temizleme için gereklidir.
Sigara kullanımı: Sigara ve sanki solunum ile alınan maddeler birçok hastalığa neden olduğu gibi ağız kokusu da yapar.
Dişte çürük veya çıban: Ağız içinde oluşan enfeksiyonlar bakteri üretimi artırır ve kokuya neden olur.
Bademcik iltihabı, sinüzit: Üstteki solunum yolları enfeksiyonları ağız içinde sızıntı da yaparak fena koku oluşturur. Sinüzit ve burun tıkanmasına neden olan tüm rahatsızlıklar nefesin ağız aracılığıyla alınmasına niçin olur.
Reflü: Mide sıvısının yemek borusu ağıza gelmesi halidir. Ağız kokusu ve öksürük nedeni olur.
Uzun süreli özlem: Uzun süre bir şey yememek ve su içmemek, ağız kuruluğuna ve ağız içindeki mikroorganizmaların faaliyetinin artmasına niçin olur.
Sabahleyin uyanınca ağız kokusu bayağı
Liv Hospital İstanbul Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dr. Samiye Çelik ağız kokusunu diş ve ağız sağlığı açısından değerlendirdi:
Sabah ağzımız niçin daha çok kokar
Gece baştan başa sindirim kanalında biriken gazlar, sabahları oluşan ağız kokusunun sebebidir. Herhangi bir sağlık problemi göstergesi değildir. Fakat dişlerimizi fırçalamadan uyuduğumuzda, ağızdaki yemek artıkları bakteriler kadar kullanılır. Tükürük akışı azaldığı için bu etki daha fazlalaşır ve kokuya sebep olur.
Ağız kokusunun dişsel sebepleri nelerdir
Ağız kokusunu engellemede ağız hijyeninin yeri büyüktür. Dişlerin aralarında kalan yiyecekler, diş üzerindeki plaklar ağız kokusuna sebep olur. Keza uzun vakit iyi temizlenmeyen bölgelerde oluşan diş taşları, dişeti rahatsızlıkları ve çürükler önemli ağız kokusu yaratır. Bunlar bireysel ağız hijyeni güçsüz olanlarda rastlanan problemlerdir.
Ağız hijyeni nasıl sağlanmalı
– Günde minimum 2 defa düzenli diş fırçalama dikkatsizlik edilmemeli.
– Diş arasında biriken plak için en iyi çözüm günde bir kere diş ipi kullanmaktır.
– Rutin diş hekimi kontrollerinizi ihmalkârlık etmeyin.
– Eğer hareketli yedek kullanılıyorsa onlarında jurnal temizlikleri yapılmalı
– Eski ve uyumsuz porselen kuron ve köprüler, plak birikimine sebep olduğu için değiştirilmeli.
Henüz yorum yapılmamış.