Akciğer kanseri için uzmanlardan 5 ipucu
Kanser araştırmacıları, “immünoterapi” adı bahşedilen yeni ve heyecan verici bir çare türü geliştirdiler. İmmünoterapide bağışıklık sisteminin, kanser hücrelerine saldırmasını ve öldürülmesini önlemek için adımlar atılıyor. Bu yöntemde, hastanın bağışıklık sistemi güçlendirilerek, kanseri önleyen ve çare edebilir şeklide çalışması sağlanıyor.
Uzmanlar hangi kanserlerin bu yeni tedavilere iyi yanıt verdiğini keşfetmek için hala araştırmalar yapıyor olsalar da akciğer kanseri de dahil almak üzere çoğu kanserin immünoterapilerle iyiye doğru gittiğini gözlemlediklerini belirtiyorlar.
Herkes için işe yaramaz
İmmünoterapi tedavisinin, hasta üzerinde elbette dönüştürücü bir etkiye sahip olma potansiyeli vardır. İmmünoterapide başarılı olan hastalar için netice harikadır ve kendilerini uzun süre kanserden arındırırlar. Hastalar daima, immünoterapiye başlamadan önce en iyisini ummalılar oysa immünoterapinin herkes için işe yaramadığını unutmamalıdırlar. İmmünoterapinin hala neden bir takım ahali için işe yaramadığı araştırılıyor. Çare cümbür cemaat için etkin olmayabilir, ancak işe yaradığında sahiden iyi sonuçalr ortaya çıkarıyor. Onkoloğunuzun tavsiyesi ve gözetimi ile denemeye değer.
Hastaları yan etkileri yakından izlemeli
İmmünoterapinin yan etkileri, kemoterapi gibi geleneksel kanser tedavilerinden farklıdır. Bazı durumlarda, immünoterapi hastalarında hiç ast tesir görülmez. Lakin bu tekrar tekrar için geçerli değildir. İmmünoterapi ile vücudun bağışıklık sistemini harekete geçer ve bağışıklık sistemi tarafından yapılan atışlar tekrar tekrar hedefi vuramaz. Yan etkiler geleneksel tedavilerden daha az şiddetli olmakla birlikte, hastalar bütün semptomları hemen onkoloğuna ya da bakıcısına bildirmelidirler. Çünkü hangi problemlerin fazla önemli olabileceği daima bilinemez. Hastalarda ishal, fazla takâtsizlik, kötüleşen öksürük ve nefes darlığı başlaması durumunda hemen bunu bildirmelidirler. Akciğer kanserli hastalar zaten solunum problemleri riski altındadır, bu yüzden bu sorunları yaşamaları daha olasıdır. Bunların tümü göz ardı edilmemesi gereken kırmızı çizgilerdir.
Tedavinin ne kadar süreceği az önce bilinmiyor
İmmünoterapiler göreceli olarak yeni olduğu için hastaların üstünde ne kadar uygulanması gerektiği bilinmiyor. İmmünoterapi bir hasta için işe yararsa, kanser bittikten daha sonra tedaviye devam edilip edilmeyeceği demin bilinmiyor. Bazı doktorlar çok uzun süre tedaviye gerek olmadığını düşünüyor. Vücudun bağışıklık sistemini bir defa harekete geçirmenin tatmin edici olduğunu düşünüyorlar. Bazı doktorlar ise hastaların daha uzun vakit tedavi edilmesi gerektiğini savunuyor. Optimum çare süresini vermek için çalışmalar devam etmektedir.
Bir ilaç işe yaramazsa, başka hap denenebilir
Bazı durumlarda, bir immünoterapi ilacı işe haylaz ve kanser büyümeye devam eder. Oysa bu, başka bir immünoterapi veya ilaç kombinasyonunun daha iyi çalışmayacağı anlamına gelmez. Kanserler kendilerini saldırılara karşı farklı alanlara yönlendirilmiş şekillerde savunurlar ve ayrı tipteki immünoterapiler bu savunmaları incitmek için bambaşka şekillerde çalışırlar. İmmünoterapi işe yaramazsa, onkoloğunuzdan klinik denemelerde test edilen tedaviler de dahil almak üzere yeni bir şeyler denemelerini isteyebilrisiniz. Ara Sıra immünoterapiler bir vakit etkin olur ve sonradan çalışmayı durdurur; bu durumlarda da hastalar alternatif bir immünoterapiden üstünlük görebilir. Akciğer kanserini tedavi etmek için birkaç farklı immünoterapi ilacı vardır, böylece hastaların seçenekleri vardır.
Bu içerik bilgilendirme amaçlıdır ve yazarın görüşlerini yansıtır. Profesyonel tıbbi öğüt, teşhis veya tedavi yerine geçmez. defalarca sağlığınızla ilgili olarak bir sağlık durumu uzmanına danışın. Acil bir tıbbi durumunuz olduğunu düşünüyorsanız, hemencecik doktorunuza başvurun veya 112’yi arayın.
özel içeriğidir.
Henüz yorum yapılmamış.