Bağırsak kanserinden korunmak için 10 öğüt!
Onkoloji Diyetisyeni Baş, yapılan çalışmalara göre sigara içmenin birçok kanser türünde olduğu gibi kolon kanserinde de riski artırdığını belirterek, “Dolayısıyla sigara içiyorsanız anında bırakın, alkol kullanmıyorsanız başlamayın. Alkol tüketiyorsanız arz ve sıklığını mutlaka azaltın” diyor.
İdeal kilonuza ulaşın
Türkiye Besin ve Sağlık Araştırması verilerine tarafından; her 100 kişiden 30’u obez ve takriben 35’i de pozitif kilolu. Obez ya da fazla şişman olmak somut aktivite alışkanlığından egemen olarak sütun kanserinin oluşumuna sebep olan tehlike faktörleri arasında da gösteriliyor. Dinç ağırlığa gelmek için zorunlu olan besin önlemlerini alın. Tek başınıza kilo veremiyorsanız niyet ağırlığınıza mutlaka bir uzman yardımı alarak ulaşın. Bilhassa karın bölgesindeki yağlanmaya dikkat edin ve gövde yağ oranının azaltılmasını hedefleyen gıda planı oluşturun.
Içten besin alışkanlıkları olmak çok kayda değer. Bol posalı besin tarzı kalın bağırsak sağlığının korunmasında ilk sırada yer alıyor. Bunun nedeni ise jurnal beslenme planında her 10 gram posa tüketimi kolon kanseri riskini yüzde 10 oranında azaltıyor.
Yapılan çalışmalarda, eksik posa ile beslenen toplumlarda kolon ve rektum kanserinin daha sık görüldüğünü söyleyen Baş, “Yüksek posa taşıyan bir diyet ile beslenme, atık maddelerin sindirim sisteminden geçiş süresini azaltarak ve daha ağır, daha hacimli atık maddesi (dışkı) oluşturarak kanser riskini azaltıyor. Bunun yanı sıra bol posalı diyetlerin yağ içeriği genelde daha eksik oluyor ve bu sayede de sütun kanserinden koruyucu nitelik taşıyor” diyen Baş, tatmin edici posa tüketimini sağlayabilmek için günlük beslenmede 25-35 gram posa alınması gerektiğini söylüyor.
“Söğüş sebze ya da salatayı en az iki başlıca öğününüze ekleyin. Bütün tahıllı ekmek tüketin, günde 1-2 porsiyon pişmiş sebze yemeğini düzenli olarak tüketin. Haftada 2-3 defa kurubaklagil yemeyi ihmal etmeyin. Jurnal olarak salata ve çorbalarınızı kurubaklagiller ile zenginleştirebilirsiniz. Sade makarna yerine kepekli makarnayı, pirinç pilavı yerine kepekli pirinç ya da bulgur pilavını tercih edin. Günlük beslenmenize 1-2 yemek yemek kaşığı buğday veya yulaf kepeği ya da yulaf ezmesi ekleyin.”
Meyve
Meyve de posa açısından varlıklı besinlerden. Yeterli meyve tüketenler beceriksiz tüketenlere kıyasla kolon kanserinden daha pozitif korunuyor. Dolayısıyla her gün meyve yemeye özen gösterin. Diyetinizin posa miktarını arttırmak için kabuğu ile tüketilebilen meyveleri yıkayarak kabuklarıyla birlikte tüketmenizde avantaj var. Kayısı, kırmızı erik ve incir gibi meyveleri, posa açısından zengin oldukları için bilhassa kabızlık şikayetiniz varsa beslenmenize dahil edin. Bu durumda bilhassa tatsız kompostolarını tercih etmeniz, bağırsak faaliyetlerini arttırmada daha da etkin oluyor. Fazla meyve tüketimi kolon kanseri açısından ilave bir üstünlük sağlamaz dolayısıyla günde 2-3 porsiyon meyve tüketmeniz tatmin edici olacaktır.
Sarımsak içeriği yüksek olan diyetlerin kalın bağırsak kanserinden koruyucu etki belirten kanıtlar bulunuyor. Geleneksel beslenmemizde sıkça kullanılan bu çeşni verici sebzeye sofralarınızda azıcık daha yer verin.
Tatmin Edici kalsiyum alımı kolon kanserinden koruyucu tesir oluşturuyor. Belirlenen miktarlar kadar süt ve süt ürünleri jurnal besin planınız içinde mutlaka yer almalı. Erişkin bireyler için 2 kadeh süt veya yoğurt ve 60 gr peynir tüketimi tatmin edici kalsiyum miktarını karşılıyor. Erginlik dönemindeki gençlerin ise kalsiyum ihtiyaçlarını yerine getirmek için günde 2 su bardağı süt ya da yoğurt, 120 gr peynir tüketmeleri gerekiyor.
Kırmızı et tüketimi arttıkça kolon kanseri görülme riski yükseliyor. bu nedenle kırmızı et tüketiminizin haftada 500 gramdan daha az olması gerekiyor. Eti pişirirken de yanmamasına dikkat edin, çünkü etin yanmasıyla ortaya çıkan kimyasallar (polisiklik aromatik hidrokarbonlar) kanser öncüsü moleküllerin oluşmasına katkı sağlıyor. Pişirme yöntemi olarak haşlama, ızgara veya fırında pişirme tekniklerini kullanın.
Sebzelere doğal rengini veren maddeler, kanser öncüsü hücrelerin vücuttan uzaklaştırılmasına muavin oluyor ve bununla birlikte bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi bulunuyor. Bu sebeple günde 2-3 porsiyon salatayı sofranızdan eksik etmeyin. Salatalarınızın mevsim sebzelerinden oluşmasına ve olabildiğince fazla renkte sebze içermesine özen gösterin. Salatalarınızın keza posa ayrıca de protein içeriğini arttırmak için üstüne haşlanmış nohut, kuru fasulye, bulgur, darı ve yarma ilave edin.
Salam, sosis ve sucuk gibi tamamlanmış et ürünlerinin üretimi sırasında renk ve ürün kalitesini korumak nedeniyle kullanılan nitrit ve nitratlar kanserojen nitelik taşıyor. Bu yüzden tamamlanmış et ürünlerinin tüketiminden sakının.
Yapılan çalışmalarda D vitamini yetersizliği olan kişilerde kolon kanseri sıklığının yüksek olduğu bildirilmiş. D vitamini düzeyinizin tatmin edici olup olmadığından kesin olmak için analiz yaptırmanızda menfaat var. D vitamini yetersizliği laf konusu ise doktorunuzun tavsiyesiyle zorunlu takviyeler alabilirsiniz.
Henüz yorum yapılmamış.