Bağışıklık sistemini güçlendiren 15 beslenme

Belirtilen yiyecekleri harcamak bağışıklık sisteminizin kuvvetli kalmasına tezgâhtar olabilir. Kışın soğuk algınlığı ve grip riskini önlemenin yollarını arıyorsanız, ilk adımınız bu besinleri öğrenmek olmalıdır. Öğünlerinizi bu 15 bağışıklık sistemi güçlendiricisini içerecek şekilde planlayın.
Kümes hayvanları
Hasta olduğunuzda, tavuk çorbası iyi hissettiren bir yemekten daha fazlasıdır. Soğuk algınlığı semptomlarını iyileştirmeye yardımcı olur ve bununla beraber hastalanmanızı önler. Tavuk ve hindi gibi kümes hayvanları B6 vitaminleri bakımından zengindir. Takriben 90 gram hindi veya tavuk eti, jurnal önerilen B6 miktarının yüzde 40 ila 50’sini içerir.
B6 Vitamini, vücutta meydana gelen çoğu kimyasal reaksiyonda kayda değer bir rol oynar. Keza yeni ve dinç kırmızı kan hücrelerinin oluşumu için hayati öneme sahiptir. Tavuk kemiklerinin kaynatılmasıyla yapılan tavuk suyu, bağırsak iyileşmesi ve bağışıklık için önemli besinleri içerir.
Turunçgiller
Birçok insan soğuk algınlığına yakalandıktan sonra en fazla C vitamini tüketir. Çünkü bağışıklık sisteminizi geliştirmenize asistan olur. C vitamininin, beyaz kan hücrelerinin üretimini arttırdığı düşünülmektedir. Bu hücreler enfeksiyonlarla savaşmanın anahtarıdır.
Popüler narenciye meyveleri şunlardır:
– Greyfurt
– Portakal
– Mandalina
– Limon
Vücudunuz onu üretmediği ve depolamadığı için C vitamininin her gün alınması gerekir. Adeta tüm narenciye ürünleri C vitamini bakımından yüksektir. Seçilebilecek çeşitlilikte, herhangi bir öğüne bu vitamini eklemek kolaydır.
Sarımsak
Sarımsak dünyadaki az kalsın her mutfakta bulunur. Yiyeceklere farklı bir güzel koku katar ve sağlık durumu için epeyce önemlidir. Sarımsak yüz yıllardır enfeksiyonlarla mücadelede kullanılmaktadır. Sarımsak, tansiyonu düşürmeye ve damar sertleşmesini yavaşlatmaya da yardımcı olabilir.
Ispanak
Ispanak, C vitamini açısından zengin olmasının yanı sıra, bağışıklık sisteminin enfeksiyonla mücadele yeteneğini artırabilen sayısız antioksidan ve beta karoten ile dolu bir besindir. İçindeki beslenme öğelerinin korunabilmesi için muhtemel olduğu dek az pişmiş olmalıdır. iyice ham olmamalıdır, hafif pişirme A vitamini geliştirir.
Badem
Soğuk algınlığı önleme söz konusu olduğunda E vitamini sağlıklı bir bağışıklık sisteminin anahtarıdır. Badem gibi yağlı tohumlar vitaminle doludur ve hem dinç yağlara sahiptir. Yaklaşık 46 kabuklu badem (yarım fincan), önerilen jurnal E vitamini miktarının yaklaşık yüzde 100’ünü sağlar.
Ayçekirdeği
Ayçekirdeği, fosfor, magnezyum ve B6 vitamini dahil olmak üzere birçok dinç besinle doludur. aynı zamanda güçlü bir antioksidan olan E vitamini bakımından harika derecede zengindir. E vitamini, bağışıklık sistemi fonksiyonunun düzenlenmesi ve korunmasında önemlidir. Yüksek miktarda E vitamini taşıyan öteki yiyecekler aralarında avokado ve koyu yeşil yapraklı sebzeler bulunur.
Papaya
Papaya, C vitamini yüklü diğer bir meyvedir. Jurnal önerilen C vitamini miktarının yüzde 224’ünü tek bir papayada bulabilirsiniz. Papaya hem papain denilen ve cerahat önleyici etkileri olan sindirim enzimlerine sahiptir. Papayalar, hepsi genel sağlığınız için yararlı olan, uygun miktarlarda potasyum, B vitaminleri ve folat içerir.
Zerdeçal
Bu parlak sarı, acı baharat soğuk algınlığı tedavisinde bir hap olarak olarak senelerdir kullanılmaktadır. Hem incelemeler, zerdeçalın kendine özgü rengini veren yüksek konsantrasyonlardaki kurkuminin adale hasarını azaltmaya tezgâhtar olabileceğini göstermektedir.
Kivi
Kivi doğal olarak folat, potasyum, K vitamini ve C vitamini de dahil almak üzere birçok temel gıda maddesi ile doludur. C Vitamini enfeksiyonla savaşmak için beyaz kan hücrelerini güçlendirirken, diğer besin maddeleri metabolizmanın düzgün çalışmasını sağlar.
Kırmızı biber
Turunçgillerin azami C vitamini içerdiğini düşünüyorsanız, baştan düşünün. Kırmızı biber, turunçgillerden iki kat daha fazla C vitamini içerir. bununla birlikte varlıklı bir beta karoten kaynağıdır. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmenin yanı sıra, C vitamini dinç cildin korunmasına tezgâhtar olabilir. Beta karoten gözlerinizin ve cildinizin sağlıklı kalmasına tezgâhtar olur.
Zencefil
Zencefil bir boğaz ağrısını ve iltihaplı hastalıkları azaltmaya muavin olabilir. Hem mide bulantısını azaltmaya da tezgâhtar olabilir. Son zamanlarda yapılan araştırmalara göre zencefil, kronik ağrıların azaltılmasına yardımcı olabilir ve kolesterol düşürücü bir işlev görebilir.
Yoğurt
Yoğurt, bağışıklık sisteminizi hastalıklarla savaşmaya yardımcı olmak için uyarabilir. Şeker eklenmiş çeşitlerden çok sade yoğurt almaya çalışın. Sade yoğurda sağlıklı meyveler ve bir parça bal ile tat verebilirsiniz. Yoğurt bununla birlikte fantastik bir D vitamini kaynağı olabilir, böylece D vitamini ile güçlendirilmiş markaları seçmeye çalışın. D vitamini bağışıklık sistemini düzenlemeye muavin olur ve vücudumuzun hastalıklara karşı doğal savunmasını artırdığı düşünülmektedir.
Yeşil dere
Keza yeşil keza de siyah çaylar, bir tür antioksidan olan flavonoidlerle doludur. Yeşil çayın bağışıklık fonksiyonunu arttırdığı gösterilmiştir. Fermantasyon işlemi siyah çayın antioksidanların çoğunu yok eder. öte taraftan yeşil nehir buğulanır ve fermente edilmez, bu nedenle antioksidanlar korunur. Yeşil çay aynı zamanda L-theanine amino asidinin iyi bir kaynağıdır. L-theanine, T hücrelerinizde mikropla mücadele eden bileşiklerin üretimine yardımcı olabilir.
Kabuklu deniz ürünleri
Kabuklu deniz ürünleri, bağışıklık için akla gelebilecek besinler değildir, oysa bir takım kabuklu deniz ürünleri çinko ile doludur. Çinko, öteki vitamin ve mineraller dek dikkat çekmez oysa bağışıklık hücrelerinin içten çalışabilmesi için çinkoya ihtiyacı vardır. Çinko bakımından varlıklı kabuklu deniz ürünleri şunlardır:
– Yengeç
– İstiridye
– Istakoz
– Midye
Diyetinizde jurnal önerilen çinko miktarından daha fazlasını almamaya uyarı edin. Yetişkin erkekler için 11 miligram ve kadınlar için 8 mg’dır. Çok pozitif çinko, bağışıklık sisteminin çalışmasını engelleyebilir.
Brokoli
Brokoli vitamin ve mineraller bakımından zengindir. A, C ve E vitaminlerinin yanı sıra çoğu antioksidan ve lif taşıyan brokoli, masanıza koyabileceğiniz en sağlıklı sebzelerden biridir. Dinç tüketmenin anahtarı, muhtemel olduğu dek eksik ve iyi bir şekilde pişirmektir.
Çeşitlilik, içten beslenmenin anahtarıdır. Bu yiyeceklerden yalnızca bir tanesini yemek, gripten veya soğuk algınlığından korunmanıza yardım etmek için tatmin edici olmayacaktır. Porsiyon boyutlarına ve önerilen günlük alımlara dikkat edin.
Aklınıza takılanları ve sormak istediğiniz tüm soruları açıklama kısmına yazabilirsiniz.
Dyt. Serkan Sıtkı Şahin
özel içeriğidir.
Henüz yorum yapılmamış.