Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Bahar alerjisi olanların yapması gereken 13 şey

18.02.2021
197
Bahar alerjisi olanların yapması gereken 13 şey

Baharın gelmesiyle birlikte havalar ısınmaya, doğa her yerde canlanmaya başlıyor. Ağaçlar çiçek açıyor, toprak çemenleniyor ve çiçekler açıyor ve baharın gelmesi ile bazılarımız da burun akması, aksırma, göz kızarması, öksürük, nefes tıkanması ve cilt kaşınması yakınmaları başlıyor. Gücünü Okan Üniversitesi’nin bilgi ve birikiminden alan, Okan Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bahadır Üskül bahar alerjisine karşı uyardı.

Bahar alerjisi nedir

Vücudumuzda alerjik reaksiyonların oluşmasına neden olan maddelere “allerjen” denir. En sık karşılaşılan ve en iyi tanıdık allerjenler polen, küf, ev tozu akarları ve hayvan tüyleridir. Allerjenler kasıt organlarda fakat bunlar en sık burun ve gözlerdir, bazı biyokimyasal reaksiyonlara, salgılara neden olurlar. Salınan bu maddelerden en iyi bilineni Histamindir. Histamin, ceset sıvılarının damarlardan dokulara sızmasına niçin olur. Bu da vücutta genel kaşıntı, gözlerde yaşarma, kızarıklık, burunda tıkanıklık ve akıntı, akciğerde ise sekresyon artışı, öksürük, hırıltı vb. şikâyetlere neden olur.

Baharla birlikte çimen, ot, çiçek ve ağaçların çiçek açmaları ile polenler atmosfere yayılırlar ve ağız, burun, göz ve ciğerlerimize dek ulaşırlar. Bilhassa rüzgârlı havalardan sonra polenler havaya daha çok dağıldığı için şikâyetler artar. Bir Takım süsleme bitkilerinin çiçeklerinin polenleri ise ağır olduğu için hava yolu ile dağılamazlar. Bunlar da arı ve böceklerle çevreye yayılırlar. En tipik bahar allerjisi allerjik rinit şeklinde görülür. Allerjik bünyesi olanların %30’unda allerjik rinit izlenir.

Bahar alerjisi olanların yapması gereken 13 şey

– Sigara içmeyin ve yanınızda içirmeyin.

– Tozlu ve polenli ortamlarda bulunmayın, eğer bulunmak zorundaysanız mutlaka maske kullanın. Çiçek Tozu yoğunluğu en fazla sabahleyin erken saatlerde ve akşam saatlerinde olmaktadır. Bu saatlerde dışarı çıkmamaya çalışın.

– Polenlerin uçuştuğu mevsimlerde kapı ve pencerelerinizi kapalı tutun. Rüzgarlı havalarda evde kalmaya çalışın.

– Burnun dış kısmına ve göz çevresine fazla ince bir katman biçiminde vazelin sürün, polenler vazeline yapışmakta ve bu nedenle vücuda girişleri engellenmektedir.

– Özellikle kaloriferli evlerde kuru konut havası allerjik rinitin kötüleşmesine niçin olabileceğinden, evde hava nemlendiricisi kullanın.

– Klimalarda kullanılan filtreleri her ay değiştirin, allerjenleri tutan özel filtreler alın.

– Evinizde tüylü hayvan beslemekten ve bitki bulundurmaktan kaçının.

– Ceset temizliğinize dikkat edin, ahenkli olarak el ve yüzünüzü yıkarsanız vücudunuza girmek üzere olan polenleri engellersiniz.

– Yatmadan önce duş olmak, saçları yıkayıp temizlemek faydalı olur.

– Polen mevsiminde giysilerinizi dışarıya kurutmayın. Şapka ve ceketlerinizi daha sık yıkayın.

– Tüylü ve yünlü battaniyeler yerine pamuklu ve sentetik olanları seçim edin.

– Toz barındırabilecek tarzda kilim, halı gibi ev eşyalarını kullanmamaya özen gösterin.

– Çiçek Tozu mevsiminde arabada sırası gelmişken pencereleri kapalı tutun.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.