Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Bahar döneminde vücut tipine tarafından besin önerileri

17.02.2021
245
Bahar döneminde vücut tipine tarafından besin önerileri

Kış ayları her tarafında alınan kilolardan kurtulup, yaza fit girmek için en etkili hazırlığın karoser tipine göre beslenme olduğunu kaydeden Nişantaşı Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Beslenme Uzmanı Gamze Şanlı Ak, sağlıklı ve etkin diyet programlarına başlamadan önce vücudun yeni yeme-içme düzenine adapte olabilmesi için detoks uygulanması gerektiğinin altını çizdi.

Vücudunuzu yenilerken sağlıklı tutun

Detoksun mevsim geçişlerinde ayrıca metabolizmayı hızlandıracağını hem de bağışıklık sistemini güçlendireceğini belirten Dr. Beslenme Uzmanı Gamze Şanlı Ak, bu süreçte herkesin kolaylıkla uygulayabileceği detoks içeceği tarifini verdi. Ak, “Bahar dönemi detoks dönemi olarak da değerlendirilebilir. Sabahleyin kahvaltısında yeşil bir içecek hazırlayabiliriz. Bir kadeh su ile yarım demet maydanoz, bir tane yeşil elma veya iki dilim ananas, fındık büyüklüğünden taze zencefil, bir salatalık ve yarım limon suyunu doğrayıcıdan geçirerek bir detoks içeceği hazırlanabilir. Yanında bireye bağlı olarak bir ya da iki tane haşlanmış yumurta tüketilebilir. Güne hazırlamış olduğumuz bu meşrubat ile başlatmak ayrıca vücudu yenilemiş olur hem de sağlıklı tutar” şeklinde konuştu.

Vücuttaki fazlalıklardan kurtulmak için besin düzeninin gövde tipine kadar düzenlenmesi gerektiğini de ifade eden Dr. Diyetisyen Gamze Şanlı Ak, beden tipine kadar iki herif beslenme olduğunu söyledi. Cinsiyete kadar beden tipi yağlanmalarının da farklılık gösterdiğinin altını çizen Ak, erkeklerde elma tipi yağlanma kadınlarda ise armut tipi yağlanma görüldüğünü belirtti. Ak, vücut tiplerine kadar uygun gıda önerilerinde bulundu.

Elma alıcı vücutta iç organların yağlanmasına dikkat

Genelde erkeklerde görülen elma tip vücutta bilhassa karın bölgesinde yüksek yağlanmalar görüldüğünü söyleyen Ak, bu ceset tipine sahip bireylerin dikkat etmesi gereken noktaları şu ifadelerle aktardı: “Elma tipinde, vücutta çoğunlukla kollar ve bacaklar daha ince, karın bölgesi ise oldukça yağlıdır. Bu şart afiyet açısından güvenli olmayan. Çünkü karın bölgesindeki yağlanma; karaciğer yağlanması, yürek-damar rahatsızlıkları, şeker hastalığı, insülin direnci gibi riskleri de beraberinde getiriyor. Bu vücut tipine sahip olan bireylerin ilk olarak karbonhidratlardan ve glisemik indeksi yüksek olan yiyeceklerden uzaktan durması gerekiyor. Besin modellemesi olarak tavuk, balık, et gibi sağlıklı proteinleri seçim etmeliler. Haftada iki kez nebati protein kaynağı baklagilleri tercih edebilirler. aynı zamanda lif oranı yüksek olan sebzeleri bolca tüketebilirler. Bu gıda modelinde meyve tüketimine dikkat edilmeli. Çünkü artı miktarda meyve tüketilmesi insülin direncini tetikleyici etki oluşturabilir, günde iki taneyi geçmeyecek şekilde öneriyorum.”

Armut tipi beslenme modelinde yağ tüketimini azaltın

Çoğunlukla kadınlarda görülen armut tipi vücuda yerinde besin önerilerinde yer alan Ak, “Bu tipte özellikle kalça ve basen bölgesinde yağlanma görülür. Üstteki kısım ise daha incedir. Östrojen içeriği yüksek olan besinlerden azıcık daha uzak kalmak gerekiyor. Bu tipteki besin modelinde fazla yağlı olan besinlerden uzak kalınmalı. Bu bireylerin katı yağ, tereyağı, paketli ürünler daha az tüketmesi gerekiyor. bununla beraber hindistan cevizi yağı, ceviz ve avokado yağı gibi dinç yağlara yönelmeliler. diğer taraftan etin, tavuğun görünür yağlarını, derilerini beslenmelerinde kullanmasınlar. Kadınlarda özellikler 40 yaş sonrası östrojenin azalmasıyla birlikte karın bölgesinde yağlanma çoğalma gösteriyor ve elma tipine geçiş söz konusu. Dolayısıyla 40 yaşından sonra bu bireylerin de karbonhidrat içeri yüksek besinlerden uzak kalması gerekiyor” dedi.

Günde asgari 7 bin adım atılmalı

Bu dönemde egzersiz yapmanın da oldukça manâlı olduğunu ifade eden Ak, ”Baharla birlikte metabolizmamız da kış uykusundan uyandı. Dolayısıyla bağışıklığımızı yüksek yetişmek için mutlaka haftanın 2-3 günü alıştırma yapmamız gerekiyor. 40-45 dakikalık egzersizler yeterli olacaktır. Bu dönemde yürüyüş, koşu, yüzme, bisiklete binme gibi kardiyo egzersizleri yapılabilir. Günlük aktivite olarak da en düşük 7 bin adım atmalıyız fakat vücudumuz etkin olduğunu anlasın” diye konuştu.

Jurnal öğün önerisi

Bahar dönemine uygun, mideyi rahatsız etmeyecek bir günlük öğün önerisinde de yer alan Ak, ”Güne kahve yerine kahvaltıyla başlamayı öneriyorum. Kahvaltı da poğaça, simit şeklinde yok olağan Türk kahvaltısı olan peynir, zeytin, söğüş sebzeler, ekmek ya da süt, yoğurt, yulaf, meyve taşıyan bir kahvaltı olmalı. Öğün aralarında ise günde iki, üç fincana kadar yeşil nehir içilebilir. Öğlen bir kase çorba ve bir tabak sebze yemeği veya baklagil yemeği öneriyorum yanına ise bir kase yoğurt ya da salata tüketilebilir. İhtiyaca kadar bir dilim de ekmek yenebilir. Oysa unlu çorbalardan kuşkusuz uzak durulmalı. Öğlenden sonra bir tane taze meyve ile yoğurt ya da 10-15 adet badem/ fındık seçim edilebilir. Akşam yemeğini ise balık, et, tavuk gibi protein destekli geçirmek ve yanında da yeşil salata harcamak yerinde olacaktır. Akşam saatlerine karbonhidrat içeren besinleri önermiyorum. Eğer gereksinim yoksa akşam yemeğinden sonradan hiçbir şey tüketilmesin. Yatmadan 4 saat önce belli başlı öğün yeme işlemi tamamlanmalı. Fakat birey fazla geç yatıyorsa ve yeme ihtiyacı hissediyorsa yatmadan 2 saat önce bir bardak süt ya da probiyotik içeren besinler tüketilebilir. bununla birlikte günde 2-2,5 litreye kadar su içilmeli. Mevsim sebze, meyve çeşitlerinin tüketimi artırılmalı. Bilhassa C vitamini yüksek olan meyvelere azıcık daha siklet verilmeli” tavsiyelerinde bulundu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.