Baş dönmesi yastık kaynaklı olabiliyor
Çoğumuz sabahları bitkin ve ağrılarla uyanmaktan şikâyet ederiz. Hemencecik sızı kesicilere sarılmadan önce uzmanlara kulak verin! Medical Park Silivri Hastanesi Fizik Çare ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Faik Üçüncü, “Hatalı yastık seçimi boyun omurgasını bozar. Bu da baş dönmesi, takâtsizlik ve gününüzü kâbusa çeviren ağrılara yol açar” dedi.
Bilhassa kış aylarında soğuk hava ile birlikte boyun ve eklem ağrıları artar. Havanın da kararmasıyla kendinizi bitkin ve mutsuz hissedebilirsiniz. Mışıl mışıl uyuduğunuz halde sabahları neden antipatik uyandığınızı hiç düşündünüz mü? Cevabı ‘yastığınız’ desek şaşırırsınız yok mi! Medical Park Silivri Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Faik Üçüncü, yalnızca yastığınızı değiştirerek güne nasıl mutlu başlayacağınızı anlattı.
Fıtık bile yapabiliyor
Yaşamımızın üçte birini yatakta geçiriyoruz. böylece iyi bir uyku uyumak son derece kayda değer. Sabahları sağlıklı uyanmazsak gün boyu bitkin ve sıkıntılı oluruz. Kendimizi iyi hissetmemiz için uyku pozisyonu, yatak ve yastığımızı iyi seçmeliyiz. Özellikle hatalı yastık seçimi boyun omurgasının doğal pozisyonunu bozacağı için boyun, baş ağrısı, baş dönmesi, takâtsizlik gibi şikâyetlere yol açabilir. Boyun kaslarında oluşan kronik spazm miyofasyal ağrı sendromu (vücudun muhakkak bir yerini tutan ağrı), boyun omurgasında (servikal omurga) şekil bozuklukları ve boyun fıtığı gibi hastalıklarının oluşumunu tetikleyebilir. Çene, boğaz, diş, kalp kökenli rahatsızlıklar da boyun ağrısına neden olabilir.
Yatış pozisyonunuza kadar seçmeli
Yastık seçimi, yatış pozisyonuna kadar yapılmalıdır. İnsanların yüzde 80’i emrindeki yatışı seçim eder. Bu kişilerin emrindeki yatışta omuz yüksekliğine kadar yastık seçimi yapılmalıdır. Kasıt boyun omurgasını nötral pozisyonda yetişmek olmalıdır. Tabi yatan halk müziği orta ya da yüksek yastıkları tercih etmelidirler. Sırt üstü yatanlar orta sertlikte,alçak ve orta yükseklikte yastıkları tercih edebilirler.
Konuşurken kafanızı sallamayın
Kitap okurken, TV, PC kullanırken düşey oturulmalı, göz seviyesine kadar ayarlanmalı. İnsanlarla başımızı sağa sola çevirerek yok, karşımızda olacakları pozisyonda konuşmalıyız. Aşırı derecede kafamızı sallamamalıyız. Masa başında kalıyorsak yarım saatte bir ara verip boyun ve sırt kasları için güçlendirme ve germe egzersizleri yapmalıyız. öte taraftan ‘adale romatizması’ diye ifade ettiğimiz fibromiyalji, kireçlenme ve yerel kas spazmlarında kaplıca yardımsever olabilir. Fakat iltihaplı romatizma (romatoid artrit), ankilozan spondilit, gut gibi geniş bir grup romatizmal hastalıklarda ise hastalığı alevlendirmektedir. Bu yüzden hekime danışmadan kaplıcalara gidilmemelidir. Güçlü bir beyin için sağlıklı bir boyuna ihtiyacımız olduğunu unutmayalım. Her gün düzenli çalışma yapalım.
Henüz yorum yapılmamış.