Başkasının havlusunu kullanmak zararlı mı göz alerjisine neden oluyor!
Uzmanlar uyarıyor! Başkasının havlusunu sakın kullanmayın! Gözlerde enfeksiyon riskini arttıran bu durumun ciddi sonuçları olabilir. Peki başkasının havlusunu kullanmanın ne gibi zararları var? Bütün merak edilenleri Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Emre Yılmaz’dan öğrendik.
Başkasının havlusunu sakın kullanmayın!
Havaların ısınması ve yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte görülme sıklığı çoğalan huysuz hastalık konjonktivit, göz kapaklarını saran zar tabakasının iltihaplanmasına neden oluyor. Başkasının havlusunu ve makyaj malzemesini kullanmamalı, havuzda-denizde gözünüzü açmamalı ve hijyenik olmayan ortamdan uzakta durmalısınız.
Gözlerde alerjiye niçin oluyor
Gözlerde fazla sulanma, batma, yanma, uzun süre devam eden kaşıntı ve çapaklanma, sabahları kirpiklerde yapışma ve kabuklanma ile ışığa aşırı hassasiyet ve flu görme gibi belirtilerle kendini gösteren konjonktivit; gözün en dış tabakasındaki beyaz kısmı ve göz kapaklarının iç yüzeyini saran çeper tabakanın iltihaplanması durumudur. Millet aralarında kırmızı ya da pembe göz olarak da adlandırılan konjonktivit, tedavisi olan bir hastalıktır.
Bulaşıcı!
Konjonktivitin iki öbür sebebi olduğunu belirten Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Emre Yılmaz, “Alerjik konjonktivit daha fazla bahar aylarında ortaya çıksa da yılın her mevsimi görülebilir. Çoğunlukla gözde kızarıklık, sulanma ve kaşıntı ön plandadır ve sebebi başlıca polen, havuz kloru ve deterjan gibi alerjenlerdir. Bir diğeri ise, enfektif konjonktivittir. Bu çeşidine bakteri ve virüsler sebep olur. Genelde daha şiddetli bulgular görülür; gözde kızarıklık ve sulanma açık havada göz kapaklarında şişlik ve çapaklanma ön plandadır ve en kötüsü de bulaşıcıdır” diyerek uyardı.
Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Emre Yılmaz, hastalıktan korunmak için yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı: “Aynı havlu ve makyaj malzemelerini ya da kişisel eşyaları paylaşmamak, lens kullanılıyorsa hijyenine dikkatli olmak ve kullan-at olanlarını yeğlemek, havuz ve deniz içerisinde gözleri açmamak, sigara dumanının olduğu ortamlardan, tozlu ve hijyenik olmayan yerlerden uzak durmak, bunları yapamıyorsak sonrasında elimizi yüzümüzü hemencecik bol su ile yıkayıp temizlemek gerekiyor. Hastalığın görüldüğü bireylerin öteki bireylerle temasından kaçınılmalı ve alerjik sebeplerden ötürü konjonktivitimiz varsa bu alerjenlerden olabildiğince uzaktan durmalıyız” dedi.
Türüne göre tedavisi değişiyor
Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Emre Yılmaz, yapılacak tetkik ile öncelikle konjonktivitin çeşidinin saptanması gerektiğini, ardından uygun prosedürlerin tedavide kullanılacağını belirtti. Konjonktivit kendiliğinden iyileşebileceği gibi, iyileşme süresinin uzamaması ve içten yolun izlenerek diğer rahatsızlıklara da yol açmaması için hekim kontrolünde ilerlenmesi gerektiğinin önemini vurguladı. Op. Dr. Emre Yılmaz, “Hastalığın tedavisi etmene karşın olmalı. Alerjik konjonktivitlerde; antihistaminik, steroid veya suni gözyaşı damlaları kullanılabilir. Bakteriyel konjonktivitlerde ise antibiyotikli damla ve pomatlar kullanılır. Fakat viral konjonktivitlerde aşina bir damla tedavisi yoktur, gözü rahatlatmaya karşın tedaviler uygulanır” dedi.
Henüz yorum yapılmamış.