Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Besinlerdeki ağır metaller nedir

17.02.2021
242
Besinlerdeki ağır metaller nedir

Görünmez, kokusuz ve bizim için etkisi hemen hemen belirlenemeyen ağır metaller, çeşitli kronik afiyet sorunlarına katkıda bulunabileceklerine inanan çoğu işlevsel tıp uygulayıcısının dikkatini çekiyor. Hepimiz günlük olarak ağır metallere maruz kalırız. Ağır metal alımımızı azaltmak ve vücudumuzun doğal detoksifikasyon sistemini takviye etmek için birkaç adım atmanın faydası olacaktır.

Ağır metaller, dünyada doğal olarak yer alan kimyasallardır. Çinko, demir, magnezyum gibi metaller diyetlerimizde gerekli besinlerdir ama öteki genel toksik metaller denizleri, toprağı ve çevreyi kirletmiştir. Civa, arsenik, kurşun veya kadmiyum gibi genel toksik ağır metaller, bir kişinin vücudunda birikerek hastalanmalarına neden olabilir.

Ağır metallere maruz kalmanın yaygın belirtileri

Sağlıksız bir ağır metal birikimi vücudun sağlığını bozabilir ve çeşitli belirtilere niçin olabilir. En sık görülen semptomlar geçmeyen dermansızlık, depresyon, anksiyete, uykusuzluk, sindirim problemleridir ve ağır metallerin bazı hastalıklara katkıda bulunabileceğine dair kanıtlar vardır.

Ağır metaller sağlığımızı farklı alanlara yönlendirilmiş şekillerde etkileyebilir. Mitokondrilerimize (enerji üreten hücrelerimizin parçaları) hasar vererek hücre hasara neden olabilirler, enzim fonksiyonumuzu ve hormon fonksiyonunu etkileyebilirler. Ağır metaller keza beyin hücrelerine zarar veren nörotoksinlerdir. Civa ve kurşun özellikle nöron fonksiyonuna müdahale eden ve oksidatif stresi artıran zinde nörotoksinlerdir. Ağır metaller hücre düzeyde hasara yol açarak potansiyel olarak uzun süreli ve geri dönüşü olmayan etkilere neden olur. Ağır metallerden etkilendiği öne sürülen diğer rahatsızlıklar ise obezite, otizm, alzheimer, parkinson ve yürek hastalığıdır.

Ağır metal seviyelerinin ölçümü

Kan testleri: Bunlar, mevcut ağır metal seviyenizi saptamak için kullanılır. Cisim bir ağır metale maruz kaldığında, bu yaklaşık doksan gün kanda kalır. Kan testinde bir ağır metal saptama edilirse, maruz kalmanın yakın zamanda olduğunu gösterir.

Saç testi: Metaller, vücuda alındıktan sonradan birkaç hafta saçta kalır. Saç testi, kan ve idrar testlerinin yapamayacağı belirli cıva ve ağır metal türlerine maruz kalmanın izini sürmenin kolay ve etkin bir yoludur. Bir saç testi toplam gövde yükünü tespit edemese de, vücuttaki belirtilmiş mineral dengesizliklerini ve eksikliklerini tespit edebilir.

Kemik testi: Bu çoğunlukla vücudun kurşun yükünü değer biçmek için kullanılır. Topraktan ve sudan kurşuna maruz kaldığımızda, bu kemiklerimizde depolanır.

Ağır metal detoksu

Ağır metalleri vücudumuzdan atmaya muavin olabilecek bir takım besinler vardır.

Günde minimum bir porsiyon sebze yemeliyiz. Özellikle brokoli, lahana, brüksel lahanası ve karnabahar.

– Her gün iki ila üç diş sarımsak ağır metallerin atılmasına yardımcı olabilir (ya da bir sarımsak takviyesi alın).

– Sabahları kahve yerine organik yeşil akarsu için. Yeşil çay, vücudun esas metal detoksizörü olan glutatyon seviyelerini yükseltir ve ayrıca metalleri atılması için bağlayabilir.

– Kereviz, kişniş, maydanoz ve zencefil gibi taze sebze suları.

– Karahindiba kökü, zencefil, kakule tohumu, kabuk tarçın ve diğer bitkilerin bir karışımıyla hazırlanan nebati detoks çayları.

– Yumurtalar, peynir altı suyu proteini, sarımsak ve soğan dahil edinmek üzere yüksek kaliteli kükürt içeren proteinler.

– Üzümlerde ve turunçgillerde bulunan bioflavonoidler.

– Karnosol taşıyan biberiye, detoks enzimlerini destekleyebilir.

– Antioksidan ve antienflamatuar yararları için zerdeçal ve köri.

– Koyu yeşil yapraklı sebzelerde ve buğday çekirdeğinde bulunan klorofil.

Takviyelere gelince, C vitamini, selenyum, çinko, n-asetilsistein, lipoik asit ve sarımsak almanızı öneririm.

Civa açısından, çoğunlukla bu toksik metale kontamine olmuş balıkları yemekten ya da diş amalgamı ya da gümüş dolgusu sebebiyle maruz kalıyoruz. Civaya maruz kalmanızı azaltabileceğiniz bir yöntem olarak; ton balığı, levrek, orfoz ve kılıç balığı gibi büyük balıklarından ve çay balıklarından uzak durmaktır.

Sadece minik balık yemenizi öneririm. Tavanıza sığarsa sorun değil. Sardalya, uskumru, hamsi ve somon balığını rahatlıkla tüketebilirsiniz.

Dyt. Serkan Sıtkı Şahin

özel içeriğidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.