Bitkisel tatlandırıcı hasarlı mı?
Anavatanı Güney Amerika olan ve Brezilya, Arjantin, Paraguay gibi ülkelerde asırlar boyunca yerliler tarafından kullanılan Stevia bitkisi, tabiatın en tatlı armağanı olarak karşımıza çıkıyor. Stevia Rebaudiana ismini taşıyan ve yerli millet tarafından “Tatlı Yeşillik” olarak adlandırılan bitki, şekerin yerine sıhhatli ve bitkisel bir seçenek olarak kullanılıyor.
Stevia, yapraklarındaki tatlı mucize keşfedildiği günden bu yana; ABD, Japonya, Fransa, İsviçre, Çin, Avusturalya, Yeni Zelanda, Kore ve Meksika başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde yaygın olarak ve güvenle kullanılıyor. Şekerden 300 kat daha tatlı olan Stevia özleri, kalori alımına dikkat edenler, beslenme biçiminde şeker ölçüsünü eksiltmek isteyenler için şekere karşı natürel bir seçenek olarak görülüyor. Yapılan çalışmalar neticesinde kan şekeri seviyesinde hiçbir tesiri olmadığı görülen Stevia ’nın, şeker hastaları tarafından güvenle kullanabileceği belirtiliyor.
Stevia yaprağının en tatlı özü olan Rebaudiosid A veya genel olarak bilinen ismiyle Reb A, bitkinin natürel bir bileşeni olarak kullanılıyor. Yapay bir madde olmayan Reb A, Stevia bitkisinden çıkarıldıktan sonra hiçbir biçimde kimyevi ve yapısal olarak değiştirilemiyor. Stevia bitkisinin tatlandırıcı olarak kullanımı ise ilk defa 1889 senesinde botanik uzmanı Antonio Bertoni tarafından gözlemlendi. Yapraklarından ilk defa tatlı madde çıkaran Paraguaylı kimyacı Dr. O. Rebaudi hatırasına bitkiye, Stevia Rebaudiana ismi verildi.
kaynak: hthayat.com
Henüz yorum yapılmamış.