C Vitamini eksikliği belirtileri ve tedavisi
C vitamini, zinde bir antioksidan görevi gören manâlı bir suda çözünür vitamindir. Zararlı özgür radikallerle savaşmaya ve hücreleri oksidatif hasara karşı korumaya yardımcı olur. C vitamini keza bere iyileşmesi, kemik oluşumu, kollajen sentezi ve vücuttaki bono dokularının gelişimi de dahil edinmek üzere sağlık durumu açısından kayda değer bir rol oynar.
Hem, bir takım çalışmalar bu kilit vitaminin aynı zamanda hastalık önleme ve bağışıklık kuvvetlendirme fonksiyonunun da bulunduğunu göstermektedir. Peki, C vitamini seviyeleri düşük ise ne olur? Diş etlerinde kanama, çelimsiz dişler ve deri döküntüleri gibi belirtiler C vitamini ekslikliğini muhabere edebilir. Ama, eksiklik belirtileri burada bitmiyor. Diğer C vitamini eksikliği belirtilerinden bazıları dermansızlık, bunalım, şişlik ve güçsüz bağışıklık fonksiyonudur.
C Vitamini eksikliği belirtileri
C vitamini eksikliği belirtileri şunlardır:
– Bitkinlik
– Yavaş bere iyileşmesi
– Kronik sızı
– Şişme
– Zayıflamış kemikler
– Kuvvetsiz bağışıklık fonksiyonu
– Dengesiz şişmanlamak
– Pürüzlü deri
– nefes darlığı
– Bunalım
– Diş eti kanaması
– Zayıf dişler
– Anemi
– Basit morarma
– Kuru cilt
– Ciltte kırmızı lekeler
– Kaşık şeklindeki tırnaklar
C Vitamini eksikliği nedenleri
C vitamini eksikliği, özellikle gelişmiş ülkelerde nadirdir. Oysa, eksik beslenmeden ya da taze meyve ve sebzelerden yoksun bir diyetten kaynaklanabilir. Anoreksiya veya fazla kısıtlayıcı bir diyet de eksikliğe neden olabilir.
Diğer potansiyel C vitamini eksikliği nedenleri arasında Crohn hastalığı ve ülseratif kolit gibi besin emilimini etkileyen altta yatan sağlık koşulları vardır. Sigara içmek aynı zamanda eksiklik riskini de artırabilir, bu nedenle sigara içenlerin ihtiyaçlarını yerine getirmek için jurnal olarak daha artı miktarda C vitamini alması gerekir.
C Vitamini eksikliği tehlikeleri
Doğru tedavi ile C vitamini eksikliği belirtilerinin birçok birkaç hafta içinde kolayca çözülebilir. Mesela, saç dökülmesi, yavaş yara iyileşmesi ve kuru deri gibi konular, C vitamini eksikliği teşhisi konulduktan ve tedaviye başlandıktan kısa bir zaman daha sonra azalır. Uzun vadede, C vitamini eksikliğinin afiyet üzerinde daha ciddi etkileri olabilir ve hatta kronik hastalıklara katkıda bulunabilir. Araştırmalar, C vitamini eksikliğinin yüksek inflamasyon ve oksidatif stres düzeyleri ile birlikte artmış kalp hastalığı riski ve daha yüksek cisim kitle indeksi ile ilişkili olabileceğini göstermektedir.
Neyse fakat sağlıklı ve fazla yönlü bir diyet çoğu insan için herhangi bir C vitamini eksikliği hastalığının riskini az kalsın adamakıllı ortadan kaldırabilir ve deri değişiklikleri, diş eti kanaması ve basit morarma gibi kısa vadeli semptomları haftalar içinde azaltabilir.
C Vitamini eksikliği nasıl önlenir
Bu noktada C vitamini seviyenizi nasıl arttırabileceğinizi merak ediyor olabilirsiniz. En kolay ve en etkili C vitamini eksikliği tedavisi diyetinizi değiştirmeye başlamaktır.
C vitamini bakımından özellikle meyve ve sebzelerin içeriği yüksektir ve genellikle günlük ihtiyaçlarınızı karşılamak için sadece birkaç porsiyon yeter. En iyi C vitamini kaynaklarından bazıları şunlardır:
– Kırmızı biber
– Kivi
– Yeşil biber
– Portakal
– Çilek
– Papaya
– Brokoli
– Süs lahanası
– Kara lahana
– Karnabahar
– Greyfurt
– Mandalina
– Limon
Bir Takım durumlarda, bir eksikliği tedavi etmek için yardım de önerilebilir. Erişkin erkeklerin günde asgari 90 miligram ve erişkin kadınların günde asgari 75 miligram C vitamini almaları önerilir. bununla beraber, bu ihtiyaçlar sigara içenlerin yanı sıra gebe ya da emziren kadınlarda da artmaktadır.
C vitamini eksikliğinizden şüpheleniyorsanız, sizin için en iyi tedavi yöntemini tahsis etmek için güvenilir bir afiyet uzmanına danışmak en iyisidir.
Son not
C vitamini suda çözünür bir vitamindir. Bu, artı miktarların vücutta depolanmadığı, bunun yerine idrarla atıldığı anlamına gelir. böylece, büyük miktarlarda C vitamini bakımından varlıklı besinler tüketmenin, herhangi bir olumsuz emrindeki etkiye niçin olması muhtemel değildir. C vitamini takviyesi birçok insan için genellikle tehlikesiz olsa da, yüksek miktarlarda kullanıldığında negatif semptomlara neden olabilir. Takviye ile ilişkili en yaygın ast etkilerden bazıları mide bulantısı, ishal ve mide ağrısıdır. C vitamini takviyelerinin kullanımı, özellikle erkeklerde, böbrek taşlarının gelişme riskini yükseltebilir.
Dyt. Serkan Sıtkı Şahin
email protected
özel içeriğidir.
Henüz yorum yapılmamış.