Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Ceviz hem kalbinize ayrıca ruh halinize iyi geliyor

17.02.2021
212
Ceviz hem kalbinize ayrıca ruh halinize iyi geliyor

Bir cevizin tıpkı insan beynine benzediğini ayrım ettiniz mi? Bu sadece bir rastlantı yok. Ceviz beyni güçlendirebilmektedir. Cevizlerin bilimsel olarak hakiki bir ‘beyin gıdası’ ve en dinç yağlı tohumlardan biri olduğu kanıtlanmıştır.

Ceviz sağlıklı yağlar, antioksidanlar ve minerallerle doludur. Yapılan araştırmalara göre, ceviz içerdiği omega-3 doğruca, ruh halinizi iyileştirmeye yardımcı olabilir. Omega-3 yağ asitlerinin beyin sağlığı için yapabilecekleri doğaüstü şeylere ek olarak, bununla birlikte kalp sağlığını destekledikleri ve trigliserit seviyelerini düşürerek atardamarlardaki tehlikeli plak oluşumunu azaltarak kalp hastalıklarıyla mücadele ettiği bilinmektedir.

Ceviz, kilo kontrolü için de olağanüstü bir yiyecek olabilir. Bazı çalışmalara kadar, yemeklerden önce birkaç ceviz yemek iştah kontrolünü sağlayabilir.

Cevizin besin değerleri

Tekli doymamış yağ asitleri içeren öteki çoğu yağlı tohumla karşılaştırıldığında, cevizler benzersizdir. Çünkü cevizler n-6 (linoleat) ve n-3 (linolenat) çoklu doymamış yağ asitleri bakımından zengindir. Ceviz, düşük lisin:arginin amino asit oranı ve yüksek seviyelerde arginin, folat, lif, tanen ve polifenoller gibi sağlık açısından yardımcı bileşenleri içerir.

Ceviz, yüksek miktarda omega-3 yağ asidi içerir. Omega-3 yağ asitleri yalnızca yürek sağlığı ve beyin sağlığı için yok, iltihabı kontrol altına elde etmek ve dolaşım, düşünce, ruh hali ve kan şekeri kontrolünü iyileştirmek için de faydalıdır. İyileştirici bir diyetin parçası olarak daha pozitif ceviz yemek potansiyel olarak hastalıkların gelişmesini önleyebilir.

Omega-3’lere ilave olarak, ceviz içeriğinde çoğu kayda değer gıda sağlar.

Yaklaşık 30 gram cevizin besin içeriği:

– 185 kalori
– 3.9 gram karbonhidrat
– 4.3 gram protein
– 18.4 gram yağ
– 3.9 gram lif
– 1 miligram manganez (günlük ihtiyacın %48’i)
– 0,4 miligram bakır (jurnal ihtiyacın %22’si)
– 44,6 miligram magnezyum (jurnal ihtiyacın %11’i)
– 97.8 miligram fosfor (jurnal ihtiyacın %10’u)
– 0.2 miligram B6 vitamini (günlük ihtiyacın %8’i)
– 27.7 mikrogram folat (jurnal ihtiyacın %7’si)
– 0,1 miligram tiamin (günlük ihtiyacın %6’sı)
– 0,9 miligram çinko (günlük ihtiyacın %6’sı)
– 0,8 miligram demir (günlük ihtiyacın %5’i)

Ceviz hem A vitamini, C vitamini, E vitamini, K vitamini, niasin, pantotenik asit, kolin, betain, kalsiyum, potasyum ve selenyum içerir.

Depresyon ile mücadele yardımcı olabilir

Ceviz içeriğinde bulunan omega-3’ler farklı alanlara yönlendirilmiş düzeylerde optimal beyin fonksiyonlarını destekler. Omega-3’ler, hücrelere yumuşak ve akışkan bir dış astar oluşturmaya tezgâhtar olur ve bu sayede birbirleriyle irtibat kurmalarını sağlar. Bu, dopamin ve serotonin gibi “iyi hissettiren” nörotransmiterlerin hücrelerin içine ve dışına akmalarını temin etmek için fazla önemlidir. Diyetinizde tatmin edici miktarda dinç yağ bulunmadığında, nörotransmiter işlevi yerine getiremez ve çoğu kişi çoğalan üzüntü, kronik stres, gönülsüzlük, bitkinlik ve ruh hali değişimlerindeki etkileri hisseder.

Ceviz gibi bir takım yağlı tohumlara ek olarak, çoğunlukla yabani balık formundaki yüksek miktarda omega-3 yağlarının tüketimini, düşük depresyon ve psikiyatrik bozukluk oranlarına bağlayan araştırmalar vardır. Omega-3’lerin depresyon ve yürek hastalıklarının önlenmesindeki etkilerini araştıran kontrollü klinik incelemeler devam etmektedir. Bu özel yağ asitlerinin nasıl çalıştığı hakkında ne dek çok şey öğrenirsek, yararlarının güzel olduğunu pek fazla anlıyoruz.

Yürek sağlığına tezgâhtar olur

Yüksek omega-3 tüketimi ile gelişmiş kalp sağlığı arasında kuvvetli bir temas vardır. Çoğu araştırmaya kadar, ceviz, arterleri temiz tutarak, kan dolaşımını iyileştirerek, kolesterol seviyelerini dengeyerek ve hastalığa niçin olan iltihabı azaltarak kalp sağlığını korur.

2012 yılında yapılan bir araştırma, ceviz tüketiminin şeker hastalığı ve kardiyovasküler hastalıkların öncüsü olan metabolik sendrom risklerini azaltmada olumlu etkileri olduğunu ortaya çıkardı. Araştırmacılar, günlük 56 gram ceviz tüketiminin etkilerini araştırdıklarında, yürek sağlığı açısından manâlı iyileşmeler buldular. Hastalarda kan akışında iyileşme, daha iyi insülin kontrolü ve daha sağlıklı kan basıncı seviyeleri görüldü. Altı çizilecek diğer bir nokta ise, katılımcıların yüksek yağlı ceviz yemelerine karşın ortalama olarak kilo almamaları.

Kilo kontrolünü destekler

Ceviz kilo vermeye iyi kazanç mi? Kalorisi yüksek bir besin olmasına karşın, evet. Ceviz açlığı hafifletmeye asistan olur. Ceviz içerdiği asistan bileşiklerle göbek yağı erimesine tezgâhtar oluyor. İçerdiği yağ asitleri ve protein ile kendinizi güçlü hissetmenize asistan olur. Bu, bilhassa şeker ve arıtılmış karbonhidratlar gibi yiyecekler için kullanılan yemek yemek isteklerini alıkoymak için önemlidir.

Ceviz kalorisi yüksek olsa da, klinik perhiz çalışmaları ceviz tüketiminin öbür bir yiyecek yerine yenen yiyecek olarak tüketildiğinde karoser ağırlığında net bir gelir sağlamadığını göstermektedir. Ceviz içeriğinde yer alan yağ asitleri, protein, lif ya da öteki esas besinlerden yoksun olduğunuzda, vücudun değişmez bir ağırlıkta kalması, kan şekeri seviyelerini denetleme etmesi, insülini ve iştahı düzenlemesi ve kolesterolü dengelemesi daha zordur.

Öğünler aralarında veya öğünlerde yenen takriben 30 gram ceviz, kan şekerini dengelemeye, bilişsel işlevi iyileştirmeye ve iştah kontrolüne tezgâhtar olabilir. Cevizlerin doğal bir iştah denetleyicisi gibi davrandığını unutmayın. Ara öğünlerde şeker taşıyan besinler yerine ceviz yemeyi deneyin.

Ceviz vs öteki kuruyemişler

Cevizlere kıyasla, bademler biraz daha az kalorili, protein bakımından daha yüksek ve yağ bakımından daha düşüktür. Daha eksik omega-3, daha artı tekli doymamış yağ ve daha eksik çoklu doymamış yağ içerirler. Badem keza büyük bir lif, kalsiyum ve E vitamini kaynağıdır.

Yerfıstığı, en yüksek protein ve lifli yağlı ve en az kalorili yağlı tohumlardan biridir, bu da daha pozitif kalori almadan daha fazla yiyebileceğiniz anlamına kazanç.

Fındıklar, doymamış yağlar bakımından zengin (başlıca oleik asit) ve magnezyum, kalsiyum ve B ve E vitaminleri bakımından zengindir.

Cevizin beslenme yararlarını diğer yağlı tohumlarla karşılaştırdığımızda cevizin en zengin besinlerden biri olduğunu görüyoruz. Bitkilerde bulunan bir nesil omega-3 yağ asidi olan ve kalp sağlığını koruyan alfa linoleik asit (ALA), cevizlerde yüksek miktarda bulunur. Ancak, çeşitli yağlı tohumlardan yemek size en fazla yararı sağlayacaktır. Yağlı tohumlar saçınıza, cildinize, tırnaklarınıza, beyninize ve kalbinize faydalıdır çünkü hepsi sağlıklı yağlar, bambaşka antioksidanlar ve mineraller içerir. Çoğu yağlı tohum A, B ve E vitaminleri, folik asit, kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum, ve çinko bakımından yüksektir.

Paketlenmiş veya kavrulmuş olanlardan kaçınmak ve muhtemel olduğunca ham ya da kuru kavrulmuş olarak tüketmek en iyisidir.

Son not

Ceviz önemli gıda maddeleri içermektedir. Omega-3, antioksidanlar, vitaminler ve mineraller de dahil elde etmek üzere dinç bileşenlerle doludur. Lif, manganez, bakır, magnezyum ve fosforun yanı sıra içerdiği polifenoller ve tanenler gibi maddelerle büyük bir antioksidan kaynağıdır. yağlı tohumlar içinde ceviz, en iyi omega-3 çoklu doymamış yağ kaynağıdır. Karbonhidrat bakımından düşüktür ve iyi bir protein kaynağıdır. Cevizin sağlığa faydaları aralarında depresyonla mücadele, beyin sağlığını ve hafızayı güçlendirmek, kalp sağlığını iyileştirmek, bağışıklık sistemini cesaretlendirmek ve üreme sağlığını iyileştirmek bulunmaktadır.

Dyt. Serkan Sıtkı Şahin

email protected

özel içeriğidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.