Çocuk ve oruç…
Uzm. Dr. Özgür Şamilgil ramazanda çocukların sıhhatli bir oruç yakalayabilmesi için izleyecekleri adımları açıklıyor…
Ramazan ayında çocuklarının oruç yakalamasını isteyen aileler ve bu isteğe pozitif bakan çocuklar bazı noktalara dikkat etmelidir. Aileleriyle ortak bir şeyler paylaşmak arzuyu ve kendini gelişmiş sezme isteğiyle oruca başlayacak olan çocukların öncelikle yarım oruç, tekne orucu yakalamalarında fayda vardır. Doğrudan doğruya yaz mevsiminde, sıcakta, 17 saat kadar aniden aç kalmak çocuğun sıhhatini çok negatif etkileyebilir. Çocukların metabolizması yetişkinlerden tamamen değişiktir gelişmeye programlı bir metabolizma temel gıda elementlerinden protein yağın şekerin ve özellikle vitaminlerin balanslı bir biçimde ve kesinlikle kumpaslı olarak alınmasını gerektirmektedir.
Özellikle yaz aylarında mektepler kapandıktan sonra dış etkinliklerde çok daha fazla süre geçirmekte olan çocukların, gıda, vitamin, mineral ve özellikle su lüzumları ehemmiyetli miktarda çoğalmaktadır. Bunun yanında yaz dersleri veya kursları alan çocukların zekâ maharetlerinin körelmemesi ve etkin olarak derse katılımlarının sağlanabilmesi için su ve enerji lüzumlarının karşılanması şarttır.
Aksi vaziyette dikkat beceriksizliği, asaplılık, somurtkanlık, unutkanlık, baş dönmesi, göz kararması, idrar eksilmesi, çarpıntı ve fazla uyuklama şikayetleri büyüyebilir. İstanbul Florence Nightingale Sağlık Kurumu, Sıhhatli Yaşam Merkezi Direktörü Uzm. Dr. Özgür Şamilgil ramazanda çocukların sıhhatli bir oruç yakalayabilmesi için izleyecekleri adımları açıklıyor;
Ne yapmalı ne yapmamalı?
İlk günler çocuklar sahura kesinlikle kaldırılmalı, fakat iftara kadar beklemeden öğlen ya da öğleden sonra bir öğün etli sebze yemeği, bulgur, ayran, tereyağı, bakliyat gibi tok yakalayacak özellikte yemek yenmeli, kesinlikle su içilmeli ve bu biçimde bedenin alışmasına fırsat verilmelidir.
İftarda lokmalar çok iyi çiğneyin
İftarda bir anda iyi çiğnemeden lokmaları yutmaları ve fazla besin harcamaları hazımsızlık meselelerine yol açabilir. Şeker lüzumlarını öncelikli olarak şeftali, karpuz, kayısı, üzüm gibi sulu meyvelerden sağlamaları vitamin ve mineral balansının korunmasını sağlayacaktır.
Suya dikkat
Şayet çocuk dış civarda atletik faaliyetlerde, reyin civarında aşırısıyla bulunmak hevesindeyse olası olduğunca su lüzumunun giderilmesi ve fazla terlemeyle bedenin susuz kalmasına mani olunması şarttır.
İdrarın koyulaşması beceriksiz su alımına bağlı iltihaplanma ve böbrek eksikliği tehlikeyi yaratabilir.
Sahurda fazla ölçüde şekerli besin almamaları mevzusunda çocuklarınızı uyarın. Bu vaziyette çok daha kısa vakitte acıkacakları, susayacakları, oruca direnemeyeceklerini öğrenilmelidir. Seri ve uzun vakit tok yakalayacağından sahurda, protein ve yağ ağırlıklı bir beslenme seçim edilmelidir. Yumurta, süt, yoğurt, tereyağı ve peynir kesinlikle sofrada bulunmalıdır, bir ölçü pekmez ve az ölçüde bal harcanabilir. Karpuz gibi sulu meyveler seçim edilmelidir. Sahurda köfte sucuk gibi tuzlu gıdalar harcanmasının çocuğu kısa vakitte susatacağı öğrenilmelidir.
Uyku ehemmiyetlidir
Ayrıca çocukların uykuya lüzumunun yetişkinlerden daha fazla olduğu unutulmamalıdır. Bu sebeple çocukların olası olduğunca ramazanda erken yatırılıp uykusunu alması sağlanmalıdır ve ayrıca oruç yarıyılında da şekerleme yapmaları teşvik edilmelidir.
Güneşe dikkat!
Güneşte uzun vakit susuz kalan çocukların baygınlık nöbeti geçirmesi, başka bir deyişle güneş çarpmasına tutulma ihtimalleri yüksektir.
Henüz yorum yapılmamış.