Detoks yapın gençlik enerjinizi koruyun
Gençlik enerjisini korumak için vücuttaki toksin birikimi dışarıda atmak gerektiğinin altını çizen Bilirkişi Diyetisyen Olcay Uzlaştırma, bunun yolunun bazı dönemlerde detoks uygulamaktan geçtiğini belirtiyor.
Çağdaş yaşam içinde farkında olarak veya olmayarak kişiler bedenine aşırı yüklenir. Solunan havadan içilen suya, yenen işlenmiş besinlerden strese dek o kadar çok etmen vücudun basit atamayacağı toksin birikimine sebep olur. Hastalıklardan korunmak ve beden görünümünü bozmamak için gençlik enerjisini gözetmek gerektiğini vurgulayan Şenpiliç’in ‘Dengeli Beslen Harekete Geç’ Projesi Danışmanı Uzman Diyetisyen Olcay Barışma, bunun da vücuttaki toksin atıkları atmak için detoks yaparak olası olacağının altını çiziyor.
Vücudunuz detoks sinyali veriyor mu
Tıbbi tedavi çözümü tam sağlanamayan şikayetler konusunda detoks uygulaması yapılabilir. Baş ağrısı, sırt ağrıları, sık sık soğuk algınlığına yakalanmak, kronik takâtsizlik, eklem ağrıları, burun kaşıntısı, sinirlilik, cilt döküntüleri, öksürük, uyku hali, cilt kızarıklıkları, göğüs hırıltısı, gözlerde hassasiyet, uykusuzluk, bulantı, boğaz ağrısı, savunma sisteminde yavaşlama, baş dönmesi, sindirim güçlüğü, boyun tutulması, sıvı ruhsal yapı, anksiyete (endişe), sinüslerde tıkanma, ağız kokusu, dolaşım bozukluğu, ateş, buhran, kabızlık gibi…
Fakat tıbbi açıdan hekim tarafından takip edilen kronik hastalığı yer alan şahısların detoks yapması önerilmez.
Detoks nasıl yapılır
Detoks, en uzunu 15 jurnal elde etmek üzere haftada bir, üç ya da yedi günlük kürler halinde yapılabilmektedir. Beslenme detoksu için mutlaka bir besin uzmanından yardım edinmek gerekir. Beslenmeyle yapılacak değişikliklerin yanına çalışma yaparak terlemek ve bağırsak hareketliliğinin devamını temin etmek da vücuttaki toksin maddelerin atımını destekleyecektir.
Beslenmeye ilave öneriler
– Detoks süresince sabah uyanınca bir kadeh ılık suya bir kaşık limon suyu ya da bir kaşık elma sirkesi ekleyerek için.
– Yemeklerde tercihen ham sarımsak ve maydanoz yiyin.
– Mide probleminiz yoksa zencefil ve acı biberi çorbalarınıza katarak kullanın.
– Yemek Yemek aralarında papatya, zencefil, ıhlamur, meyankökü gibi arındırıcı çaylar için.
– Akşamları rahatlatıcı ve uykuya geçişi kolaylaştıran papatya çayı için.
– Ayda bir defa vücudunuzu arındırın. Mesela gün her tarafında yalnızca evde bıkkın doğal meyve suyu, su ile birlikte ham sebze-meyve yiyin.
– Kırmızı etin tüketim sıklığını azaltın ve şarküteri ürünleri, sakatat, arıtılmış edilmiş besinler, şeker, tuz, dolu yağlar, kahve ve alkollü içecekleri olabildiğince almamaya çalışın.
– Besin seçimlerinizde olabildiğince doğal ürünler kullanın.
– İçeriğini bildiğiniz ph oranı 7 ya da üstünde olan içme sularını ve mineralli suları (maden suyu) seçim edin.
– Yumurta, buğday, süt ve süt ürünlerini açıklanmış dönemlerde sıra ile yiyin. Hepsini aynı dönemde yememeye itina gösterin.
– Mevsim meyve-sebzelerini kullanmaya itina gösterin.
– Sofranızda en çok yer alan besinler; meyve, sebze, yeşillik, tahıllar, baklagiller, düşük yağ oranlı süt ve süt ürünleri, beyaz et ve balık olsun.
– Limon asidik olarak düşünülse de vücudumuz için en ideal asit düzenleyici besinlerdendir. Bu sebeple her gün bir miktar kullanmaya itina gösterin.
– Hem klorofil keza de diğer vitaminler açısından ideal detoks besini olan maydanozu kaynayan suya atıp, suyun altını kapatın ve bu ılık suyu gün içerisinde için.
– Pişirme metotlarının da beslenme seçimi dek manâlı olduğunu unutmayın. Kızartma, kavurma işlemi yapmamaya, yağı aşırı ısıya maruz bırakmamaya dikkat edin. Haşlama, buharda veya fırında pişirme yöntemlerini seçim edin. Ayrıca pişirme gereçlerinizin paslanmaz çelik, sırça ya da porselen olmasına uyarı edin.
Sıhhat için dengelenmiş beslenip harekete geçin
Yapılan incelemeler Türkiye’de erkeklerin yüzde 25’inin kadınların da yüzde 41’inin obez ya da fazla kilolu olduğunu gösteriyor. Dünya’daki çocukların yüzde 20-25’inin obez olduğu ve bu çocukların yüzde 70’inin erişkinlikte de obez oldukları biliniyor. Obezite’nin dünyayı olduğu dek Türkiye’yi de tehdit ettiği gerçeğinden yola çıkan Şenpiliç, 2015 yılında ‘Dengeli Beslen, Harekete Geç’ sloganıyla büyük bir sosyal mesuliyet projesi başlattı. Türkiye’nin en büyük beyaz et üreticisi Şenpiliç göre başlatılan ‘Dengeli Beslen Harekete Geç’ Kampanyası, ailelerinin beslenmesi konusunda kilit rol üstlenen kadınların dengeli beslenme ve egzersizin önemi konusunda bilinçlendirilmesini hedefliyor.
Kampanya kapsamında geçtiğimiz sene İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile İSMEK’lerde ve MEB’in destekleri ile İstanbul’da farklı alanlara yönlendirilmiş devlet okullarında faaliyetler düzenlendi. ‘Dengeli Beslen Harekete Geç’ Kampanyası, 2016 yılında Sakarya’da Şenpiliç Mesleki ve Teknik Eğitim Anadolu Lisesi ile Kocaeli Büyükşehir, Eskişehir Büyükşehir ve İzmir Büyükşehir belediyeleri gibi işbirlikleri ile düzenlenen etkinliklerle hedefi doğrultusunda Anadolu’da yaygınlaştırılmaya başlandı.
Henüz yorum yapılmamış.