Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Dinç bir bağırsak düzeni için 10 öneri

18.02.2021
247
Dinç bir bağırsak düzeni için 10 öneri

Halk Müziği aralarında sıkıntılı bağırsak sendromu denilen “İrritabl Bağırsak Sendromu” (İBS), bağırsakların fazla süratli veya fazla yavaş çalışması sonucunda oluşuyor. Bağırsakların egzersiz düzenini etkileyen bu sorun; kabızlık, ishal ya da akışkan bağırsak alışkanlıklarıyla ortaya çıkabiliyor. İBS’nin tedavisinde hap kullanımının yanı sıra beslenme ve yaşam biçimi değişiklikleri de önemli rol oynuyor. Memorial Diyarbakır Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Mustafa Yakut, irritabl bağırsak sendromu hakkında data verdi.

Sosyal hayat olumsuz etkilenir

İBS bir yaşam biçimi değildir ve kişi bununla yaşamak zorunda kalmamalıdır. Kanser gibi kayda değer hastalıklara dönüşme riski bulunmasa da kişinin hayat kalitesini olumsuz etkileyen ve sosyal hayatı kabusa çevirebilen bir sağlık durumu sorunudur. Evde, işte toplu nakliye araçlarında, sosyal ortamlarda hasta bir anda tuvalete gitme ihtiyacı duyabilir. Bu durum, hem fizyolojik ayrıca de psikolojik sorunlara yol açar. İBS’nin duraklama ve alevlenme dönemleri vardır. Duraklama döneminde hastalık herhangi bir bulgu vermez, sadece hafif ishal ya da kabızlık oluşur. Fakat alevlenme döneminde hastada bulantı, ishal, kabızlık, karın ağrısı, şişkinlik, stres gibi bütün belirtileri yaşar ve jurnal hayat aktivitelerini yerine getiremeyecek hale kazanç.

Kabızlık durumunda bunlara dikkat edin

Kabızlık sırasında yulaf ve keten tohumu iyi çözünebilir lif kaynaklarıdır ve kabızlık sorununun yaşanmasını manâlı oranda azaltır. Hem şişlik ve gaz şikayetlerinin giderilmesine de asistan olur. Günde en düşük 8 kadeh su tüketimi ihmal edilmemelidir. Ahenkli bağırsak alışkanlığını sağlayabilmek için her gün ahenkli bir ritimde güne başlanmalı, kahvaltı saati sabit tutulmalı ve kahvaltıdan ortalama yarım saat sonra tuvalete gitme alışkanlığı edinilmelidir.

Bu önerileri dikkate alın yaşam kalitenizi yükseltin

– Beslenme esnasında daha küçük porsiyonlar tercih edilmeli, öğünler atlatılmamalıdır.
– Geceleri gıda alışkanlığından vazgeçilmelidir.
– Lokmalar iyi çiğnenmeli ve yavaş yavaş tüketilmelidir.


– Besinler oturarak tüketilmeli ve en ince ayrıntısına kadar tüketilmeden yutulmamalıdır.
– Uyumlu alıştırma ve spor hastalığa aleyhinde manâlı bir etkendir.
– Kişinin kendi kendine süre ayırması ve stresten uzaktan durması önemlidir.
– Sabahları erken uyanmaya özen gösterilmelidir.

– Bol akıcı tüketilmelidir.
– Gazlı ve kafein içerikli içeceklerden uzakta durulmalı ya da günlük olarak sınırlandırılmalıdır.
– Bilhassa alevlenme döneminde meyve ve sebzelerin kabukları soyularak tüketilmelidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.