Diş fırçası seçimi nasıl olmalıdır
Piyasa içerisinde diş fırçalarının birbirinden farklı şekilde sertlik ve soylu davranış alternatiflerinin yer alması ile birlikte; yetişkinler ve çocuklar için öbür diş fırçaları üretilir. Örnek saptamak gerekirse; eğer kişinin diş etlerinde bir problem varsa, sert bir diş fırçası kullanımı içten olmayacaktır, bu durumda olan kişiler yumuşak fırçaları tercih etmelidir. Aynı şekilde diş minesinde mevcut olan sorunlar ve diş erezyonu denen aşınma problemleri karşısında da yumuşak diş fırçası göstermek gerekir.
Diş fırçası orta büyüklükte ve sertlikte olmalı
Ağız içerisinde her bölgeye ulaşmak ve basit dilekçe açısından açısal diş fırçaları da kullanılabilir. Benzer şekilde şarjlı ve döner başlıklı diş fırçaları da büyük ölçüde başvuru kolaylığı sağlar. Ancak diş fırçalamada kişinin becerisi daha etkin olacaktır. Normal bir diş fırçası ile de aynı performans sağlanabilir. İyi bir diş fırçası, orta sertlikte kıllara sahip olmalıdır. Diş fırçasının baş bölümü de orta büyüklükte olmalıdır. Fırçanın öteki kısmında dil yüzeyini temizleyen bir kısım da olabilir. Dil kısmında da, öteki bölümlerde olduğu gibi bakteri birikimi meydana geleceğinden, iyi bir ağız bakımında dil temizliği de ihmal edilmemelidir.
Fırça kuruyken kullanılmalı
Diş fırçaları genellikle nemli kullanıldığı vakit daha iyi performans alınacağı sanılır. Ancak tam aksine fırça kuruyken göstermek daha etkin olacaktır. Diş fırçalarının değişimi 3 ayda bir gerçekleştirilmelidir. Fırça kıllarında zamanla dışlara doğru açılma ve akma görülüyorsa, bu fırçanın kalitesizliğini veya kullanıcının aşırı zorlama yaptığını gösterir. Bu da dişlere ve diş etlerine zarar verecektir. Kişinin bu durumda fırçasını değiştirmesi ve içten şekilde fırçalaması gerekir.
Fiyat ve performans açısından uygun diş fırçaları bulunabilir. En fiyatı yüksek olan diş fırçasının en iyisi olduğu gibi bir genelleme içten olmayacaktır. Diş fırçaları arasında karşılaştırma yapılmalı ve birey kendi dişlerine kadar tercih yapmalıdır. Fazla sert kıllı diş fırçalarına alışan bireyler, dişlerine ve diş etlerine hasar vermesine rağmen diş fırçalarını değiştirerek yumuşak fırçaya geçme konusunda zorlanabilirler. Bu sebepten başlangıçta içten fırça ile başlanması en doğrusu olacaktır.
Çocuklar için diş fırçası seçimi
Çocuklar için ağız bakımına ilk süt dişlerinin çıkması sonucunda başlanmalıdır. İlk süt kadınsı genel olarak 6 aylıkken daha aşağı 2 kesici diş ile başlar. Bu dönemde pediatrik firçalar (0-6aylik) ile macunsuz firçalanmalıdır. Bu Nedenle hem çocuk diş fırçalamaya alışır keza de süt dişlerinin çürümesi engellenmiş olur.
Diş Hekimi Yeliz Sezer
özel içeriğidir.
Henüz yorum yapılmamış.