Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Diyabetliler için sağlıklı gıda

18.02.2021
169
Diyabetliler için sağlıklı gıda

İstanbul Okan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Besin ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emel Alphan yaptığı açıklamada “Diyabetliler,hastalıkları hakkında mükemmel bir bilgiye sahip edinmek, hastalıkları ile ilgili mesuliyet almak ve hastalıklarını yönetmek zorundadırlar” açıklamasını yapıyor. “Diyabetlileri tedavi ederken amacımız, sağlıklı olmaları ve komplikasyonlardan uzaktan bir hayat sürdürmelerini sağlamaktır” diyen Profesör Dr. Emel Alphan diyabetlilere 10 altın öneride bulunuyor:

Mevcut kilonu azaltarak kan şekerini düzene sok

1-Bir diyetisyenin, tercihen diyabet konusunda uzmanlaşmış bir diyetisyenin kontrolü aşağıda, diyabetlinin kullandığı hap veya insülin tipine, yaşına ve sosyo-idareli yaşantısına uygun kişisel bir besin programının hazırlanması ve kayıtlı aralıklarla şeker hastalığı ve beslenme konusunda eğitimlerin sürdürülmesi gerekir.

2-Artı kilolu ya da şişman olan diyabetlilerin %10 civarında siklet kaybetmeleri kan şekerlerinin düzene girmesini sağlayacaktır.

3-Dinç beslenmenin gerektirdiği besin programının karbonhidrat, protein ve yağ örüntüsünün dengelenmiş olmasına itina göstermek, diyabetliler için uygun olmayan piyasadaki popüler diyetlerden uzaktan durmak son derece önemlidir.

4-Jurnal alınması gereken toplam enerjinin minimum yarısı (%50-60’ı) karbonhidratlardan sağlanmalı ve bu karbonhidrat kaynakları da, bütün buğday unundan yapılmış ekmek, çavdarlı, yulaflı ekmek, bulgur, kurubaklagiller, sebzeler ve meyveler gibi posa yönünden özellikle çözünebilir posa yönünden zengin olan besinler olmalıdır. Karbonhidratlı besinlerin kan şekerine yansıması olarak tanımlanan glisemik indeksi ve glisemik yükü düşük besinler tercih edilmelidir. Kan şekerini fazla yükselttikleri için şekerli besinler ve içeceklerden (tatlılar, meyve suyu, meşrubatlar) kaçınılması gerekir.

5-Kan şekerini yükseltmediği gerekçesiyle et, balık tavuk gibi proteinli besinlerin diyetisyenin önerisinden daha fazla tüketilmemesi gerekir. Fazla miktarlarda tüketilen bu besinler, bununla birlikte doymuş yağ ve kolesterol de içerdikleri için kalp damar hastalığının oluşmasını hızlandırırlar.

6-Diyabetliler yürek damar hastalığına çok meyilli oldukları için yağ, bilhassa de doymuş yağ ve toplam yağ tüketimine uyarı etmelidirler. Yemekler fazla az sıvı yağla hazırlanmalı, her türlü kızartmadan uzaktan durulmalıdır.

7-Hipertansiyon, yürek damar hastalığı ve osteoporoz riski açısından tuzlu tüketimine de dikkatli olmak ve tuzu muhtemel olduğu dek eksilmek gerekir (1 günde alınacak tuz miktarı 5-6 gram olmalıdır).

8-Vitamin ve mineralleri ve antioksidanları yeterince alabilmek için günde minimum 5 porsiyon (3 porsiyon meyve, 2 porsiyon sebze yemeği) sebze ve meyve tüketmek gerekir.

9-Kemik sağlığı ve hipertansiyon için kayda değer bir mineral olan kalsiyumu yeterince tüketmek için az yağlı süt ve ürünlerinden (günde 2-3 kupa süt ya da yoğurt ile 2-3 dilim eksik yağlı peynir) tüketilmelidir.

10-Somut aktivite düzenli yapılmalı ve yaşam tarzı haline getirilmelidir. Bedensel aktivite için haftanın 4-5 günü 30 dakikalık yürüyüşler yeterli olacaktır. 30 dakika yürüyemeyen yaşlılar veya dizlerinde sorunu olanların, dinlenerek günde 3 kez 10’ar dakikalık sürelerle yaptıkları yürüyüşlerin de yardımsever olacağı bildirilmiştir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.