Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Diyet yapma becerisi nasıl geliştirilir

17.02.2021
219
Diyet yapma becerisi nasıl geliştirilir

Kilolarınızdan kurtulup daha sağlıklı bir yaşama kavuşmak, daha ince belirmek veya severek giydiğiniz kıyafetleri bitmiş giyebilmek için diyet yerine getirmek istiyorsunuz ancak pazartesi günü başladığınız diyete birkaç gün daha sonra veda ediyorsunuz. Hafta başındaki kararlı tavrınızdan eser kalmıyor lakin neden?

Uzmanlar perhiz yapma becerisi geliştirmenin püf noktalarını anlattı.

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve NPİSTANBUL Nöropsikiyatri Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Aslıhan Dönmez, “pazartesi diyetçileri” diye tanım edilen bu şahısların “perhiz-yeme atağı-diyet” kısır döngüsünde dönüp durduklarına dikkat çekerek şöyle konuştu:

“Pazartesi diyetçileri”

“Pazartesi diyetçileri; diyet yapmaya karar verip diyete başlayan, birkaç gün diyet uyguladıktan sonra yeme atakları yaşayıp diyeti bozan, ardından vicdan azabı ve suçluluk hissedip her tarafta perhiz yapmaya karar veren kişilerdir. Perhiz-yeme atağı-perhiz kısır döngüsünde dönüp dururlar. Bu durumun iki esas nedeni vardır: Dürüst ve kendileri için yerinde diyeti yapmıyor olmaları ya da perhiz yapma becerilerinin gelişmemiş olması.

Şok diyetlere uyarı

Yeryüzünde en iştah açıcı şey açlıktır. Aç olan insan kesintisiz yemek yemek düşünür ve yemeğe ulaştığında da imkânı varsa o yemeği fazla ölçüde yer. Bu, cümbür cemaat için geçerlidir. Günümüzde hızlı kilo verdirici, “şok” diyetler fazla popüler. Bir lahza önce kilo saptamak ve forma girmek isteyen kişiler bu diyetleri uyguluyor.

Bu diyetler kişiyi aç bırakıyor, dolayısı ile iştahı fazla açıyor ve kısa zaman içerisinde kişi diyet yapmayı bırakıp hızlı bir şekilde eski yeme düzenine dönüyor ve zaruri olarak kilo alıyor. Sonra vicdan azabı hissedip her yerde diyet yapmaya başlıyor ve pazartesi diyetçisi haline dönüyor.

Dürüst yapılan perhiz aç bırakmaz

Doğru diyetler kişiyi aç bırakmayan, öğün atlatmayan ve uyumlu yemeyi karşılayan diyetlerdir. Kişiye yerinde perhiz de kişinin ağız tadına ve yeme alışkanlıklarına uygun, başvuru kolaylığı açısından kişinin tercihlerine kadar düzenlenmiş olan diyetlerdir.”

Perhiz yapma becerisini geliştirmenin püf noktaları

Prof. Dr. Aslıhan Dönmez, dürüst ve kişiye yerinde diyet yanında, kişinin diyet yapma becerilerini geliştirmesini Pazartesi diyetçisi haline gelmesini önleyeceğini belirterek bazı önerilerde bulundu…

Perhiz yapma becerisi, sahiden bir nevi güçsüz halk gibi dikkate almak ve yararlanmak demektir. Çevrenizde bu becerilere sahip insanları görebilirsiniz; istedikleri her şeyi yiyip cılız kalırlar ve diyet yapma gibi bir sorunları hiçbir zaman olmamıştır. Bu insanlarda bu beceriler doğal olarak vardır. Bazı millet ise bu becerileri öğrenerek zorundadır.

İşte diyet yapma becerilerden bazıları:

Farkına vararak yeme: Çoğunlukla hızlı ve ne yediğimizin farkına varmadan yiyoruz. Oysa beyne “doydun” sinyali yemeğe başlandıktan 20 dakika daha sonra ulaşıyor. Eğer öğünümüz 5-10 dakika sürüyorsa, tabağımızdaki gıda bittiği halde kendimizi tok hissetmeyiz. Dolayısı ile birazcık daha yemek alabiliriz. Bu da daha artı yememize niçin olur.

Duygusal yemenin engellenmesi: Negatif bir duyguyu (hiddet, endişe, bezginlik vb.) gidermek için yemek yiyorsak fazla yeme olasılığımız fazladır. Diğer Taraftan yemek yeme olumsuz duyguyu sadece kısa vadeli olarak giderir, uzun vadedeyse kilo almanın yarattığı suçluluk ve vicdan azabı kişiyi yine hissi yemeye iter.

Alıştırma yapma: Spor yapmamak için çoğunlukla mazeret üretiriz; yorgunum, zamanım değil, üşeniyorum gibi. Oysa sadece alınan kaloriyi eksilmek uzun vadede kilo atamak için yeterli olmaz, harcanan kalorinin de arttırılması gerekir.

Cılız halk müziği gibi düşünebilme: İnsan davranışlarını düşünceleri yönlendirir. Yeme ve kalori masraf konusunda çelimsiz ırk gibi düşünebilirsek, perhiz yapma davranışlarımızı da yönlendirebiliriz.

Bu becerilerin kazanılmasında size tezgâhtar olacak bir psikoterapi türü Bilişsel Davranışçı Terapi’dir. Bilişsel Davranışçı Terapi tüm dünyada yaygın olarak kullanılan, perhiz yapma becerilerini kazandırma konusunda etkinliği araştırmalarla gösterilmiş, kanıta dayalı bir psikoterapi yöntemidir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.