Diyeti niçin yarım bırakıyoruz
Artı kilolarından kurtulmak isteyen oysa pazartesi başladığı diyeti 3 gün sonra bırakan şahısların diyet yaparken bir takım kuralları göz ardı ettiğini bildiren uzmanlar, bu hataların düzeltilmesi durumunda diyetin amacına ulaşacağını söylüyor.
Prof. Dr. Aslıhan Dönmez, bütün beceriler gibi, diyet yapma becerisinin geliştirilebileceğini, bu gelişimin ise üç basamaktan oluştuğunu belirtti.
Öğren, uygula ve her yerde et
Dönmez, “Öğrenme, kullanım ve tekrar etme… Diyelim ki yüzmeyi öğrenmek istiyorsunuz. Bunun için önce hangi hareketleri yapmanız gerektiğini öğrenmeniz gerekir. Bunu teorik olarak öğrenmeniz yetmez, mutlaka suya girip öğrendiklerinizi uygulamanız gerekir. Ardından da yüzmeyi çoğu kez tekrarlamak gerekir ama beceriniz kalıcı ışık halkası gelsin. Diyet yapma becerisi de bu şekilde öğrenilir. Önce neyi yanlış yaptığınızı ve fiilen ne yapmanız gerektiğini öğrenmeniz gerekir. Sonradan bunu günlük hayatınıza geçirmeniz yani davranışlarınıza yansıtmanız gerekir. Son aşama bu becerileri otomatik ışık halkası getirmektir, bunun için de bol bol bu becerileri kullanmanız gerekir” diye konuştu.
Perhiz yapma becerisi nasıl geliştirilir
Hatayı nerede yapıyoruz
Bu beceriyi geliştiremeyen kişiler, yukarıda bahsedilen basamakların herhangi bir yerinde hata yapıyor demektir.
Öğrenme sürecinde yapılan hatalar: Kişi, ne yapması gerektiğini bilmiyor ya da hatalı biliyor olabilir. Yanlış diyetler bunun en tipik örneğidir. Kalori kısıtlamasının aşırı yapıldığı, kişiyi aç bırakan, “şok” diyetler kişiye kısa sürede kilo verdirir fakat verdiği kiloyu hatta daha fazlasını çabuk bir şekilde almasına niçin olabilir.
Başvuru Formu sürecinde yapılan hatalar: Kişi, teorik olarak öğrendiği bilgiyi pratikte jurnal hayatına geçirmiyor olabilir. Örneğin; birey perhiz yaparken aç kalmaması gerektiği bilgisini öğrendi. Fakat diyetini yaparken öğün atlıyor ve dolayısıyla aç kalıyor. Bu koşul kişinin iştahının açılmasına ve dolayısıyla tıkınma atağı yaşayıp kilo almasına niçin olur.
tekrar etme sürecinde yapılan hatalar: Kişi perhiz yaparken kendisini aç bırakmaması gerektiğini öğrendi ve gerçekten de öğün atlamadan diyetini uyguluyor. Bir hafta sonra eski yeme düzenine geri döndü. Yani öğrendiği beceriyi daima uygulamadı. Yeni öğrenilen data çabuk bir şekilde silinir ve birey eski yeme alışkanlıklarına geri döner. Çünkü beyinde veri ancak sık bitmiş edildiğinde kalıcı ayla kazanç.
Bilişsel davranışçı terapi ile öğrenilebilir
Kesintisiz aynı zihin ve davranış kalıplarını kullanarak bir kısır döngü içinde dönüp durmanın kilo verdirmeyeceğini dile getiren Dönmez, “Bugüne dek kilo vermenizi engelleyen veya verdiğiniz kiloyu geri almanıza niçin olan akıl ve davranışlar kalıplarının neler olduğunu ve bunların nasıl değişeceğini öğrenmeniz gerekir. Bu konuda size asistan olacak bir psikoterapi türü Bilişsel Davranışçı Terapi’dir” biçiminde konuştu.
Henüz yorum yapılmamış.