Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

En yaygın 3 besin eksikliği

17.02.2021
181
En yaygın 3 besin eksikliği

Afiyet için tüm beslenme öğeleri fazla önemlidir.

Çoğunu dengeli bir diyetle olmak mümkün olsa da, tipik Batı diyeti birkaç çok önemli besin maddesi bakımından eksiklik çekmemize niçin olabilir.

İşte, şahane derecede yaygın olan 3 gıda eksikliği.

Demir eksikliği

Demir, temel bir mineraldir. Kırmızı kan hücrelerinin büyük bir bileşenidir. Demir eksikliği, dünyadaki en yaygın gıda eksikliklerinden biridir ve dünya genelindeki insanların yüzde 25’inden fazlasını etkiler. Okul öncesi çocuklarda bu sayı yüzde 47’ye çıkmaktadır. Demir açısından zengin veya demir takviyeli yiyecekler verilmedikçe, büyük muhtemelen demir eksikliği yaşanır.

Adet görebilen kadınların yaklaşık yüzde 30’u aylık kan kaybından dolayı ve genç gebe kadınların yüzde 42’si demir eksikliği çekebilir. Ayrıca, vejeteryanlar ve veganlar, bitki bazlı demir tükettiklerinden, eksiklik riskleri daha yüksektir.

Demir eksikliğinin en yaygın sonucu, kırmızı kan hücrelerinizin sayısının ve kanınızın oksijen taşıma kabiliyetinin düştüğü kansızlık durumudur. Belirtiler genelde dermansızlık, halsizlik, zayıflamış bağışıklık sistemi ve bozulmuş beyin fonksiyonudur.

Gerçekten ihtiyacınız olmadıkça asla demir takviyesi yapmamalısınız. Çok fazla demir çok zararlı olabilir. Özellikle C vitamini, demir emilimini artırabilir. Demir açısından zengin yiyeceklerin yanı sıra portakal, lahana ve dolmalık biber gibi C vitamini açısından zengin yiyecekler yemek, demir emiliminizi en üstteki düzeye çıkarmanıza asistan olabilir.

İyot eksikliği

İyot, sıradan tiroid fonksiyonu ve tiroid hormonlarının üretimi için gerekli bir mineraldir. Tiroid hormonları, yükselme, beyin gelişimi ve kemik sağlığı gibi çoğu maddi süreçte rol oynar. Metabolizma hızınızı da düzenlerler.

İyot eksikliği, dünya nüfusunun yaklaşık üçte birini etkileyen en yaygın beslenme eksikliklerinden biridir. İyot eksikliğinin en yaygın semptomu, guatr olarak da bilinen genişlemiş tiroid bezidir. Hem kalp atış hızında artışa, nefes darlığına ve kilo alımına neden olabilir. Şiddetli iyot eksikliği, özellikle çocuklarda akıl geriliği ve gelişimsel anormallikler gibi önemli zararla yol açabilir.

İyot genelde toprakta ve okyanus suyunda bulunduğundan, iyot bakımından fakir toprak, düşük iyotlu yiyeceklere niçin olur. Bir Takım ülkeler, sofra tuzunun iyotla zenginleştirilmesini zorunlu kılar ve bu, eksikliklerin görülme sıklığını başarıyla azaltır. Tuzun iyotla zenginleştirilmesi uygulaması ülkemizde de yapılmaktadır.

D vitamini eksikliği

D vitamini, vücudunuzda steroid hormon gibi işlev gören, yağda çözünen bir vitamindir. Vücudunuzdaki neredeyse her hücrede D vitamini için bir reseptör vardır.

D vitamini, güneş ışığına maruz kaldığınızda cildinizdeki kolesterolden üretilir. Toplumun az kalsın yarısı D vitamini eksikliği çekmektedir. Bu oran, ciltleri güneş ışığına tepki olarak daha eksik D vitamini ürettiği için yaşlı yetişkinlerde yüzde 74’e ve koyu tenli kişilerde yüzde 82’ye yükselir.

D vitamini eksikliği, semptomları hafif olduğundan ve yıllardan beri veya on yıllarca gelişebileceğinden çoğunlukla bariz değildir. D vitamini eksikliği olan yetişkinler, adale güçsüzlüğü, kemik kaybı ve kırık riski yaşayabilir. Çocuklarda artma gecikmelerine ve yumuşak kemiklere (raşitizm) niçin olabilir. Hem, D vitamini eksikliği, bağışıklık fonksiyonunun azalmasında ve kanser riskinin artmasında rol oynayabilir. Sadece diyetle tatmin edici miktarda D vitamini edinmek zordur.

özel içeriğidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.