Enginar çayının faydaları
Özellikle karaciğer ve safra kesesi için fazla yardımcı olmasıyla tanıdık enginar zeytinyağlı olarak sofralarımızda birincil sıralarda. Enginarı bununla beraber akarsu olarak harcamak olası. Mart ayında başlayan enginar mevsimi, yazın sona eriyor. Hazır mevsimindeyken bu çayı mutlaka deneyin.
İlk safha yaprak kurutma
Ayıklanan enginar yaprakları, kuru ve temiz bir yere serilerek gölgede kurutulmalıdır. Yaprakların en ince ayrıntısına kadar kuruduğundan belirli olduktan sonradan bir torbaya veya kavanoza alarak saklayabilirsiniz. Enginar yaprağı, çoğu aktarda da hazır kurutulmuş halde satılmaktadır.
Enginar çayı tarifi
İyi bir enginar çayı demlendirmek için 1 tatlı kaşığı değin kurutulmuş enginar yaprağı, bir su bardağı kaynamış suyun içerisine ilave edilir ve 5 dakika daha kaynatılır. Ağzı kapalı şekilde 10-15 dakika değin demlendikten sonra içilir.
Faydaları
– Enginar bitkisi A, B2, C ve D vitaminleri içerir.
– Potasyum, demir, fosfat, kalsiyum, manganez mineralleri bakımından zengindir.
– İçeriğindeki sinarin maddesi, karaciğer ve safra kesesinde biriken zararlı maddelerin vücuttan dışarı atılmasına muavin olur.
– Kolesterolü ve trigliseridi düşürür.
– Kan şekerini dengeler.
– Cinsel gücü artırır.
– Bağırsakları yumşatır.
– İdrar söktürür.
– Vücuda dinçlik verir.
Anekdot: Papatyagiller familyasına ait bir bitki olan enginar, papatya, krizantem gibi bitkilere alerjisi olan kişilerde de alerjik reaksiyona niçin olabilir. Diüretik etkisi sebebiyle idrara çıkma sıklığını artırabilir.
Henüz yorum yapılmamış.