Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Fazla kilo 12 nesil kanseri tetikliyor

18.02.2021
234
Fazla kilo 12 nesil kanseri tetikliyor

Uzmanlar, “Hayat tarzınızda değişim yaparak kanser ve yürek hastalıkları, tip 2 diyabet gibi kronik hastalıklara dur denebileceğine uyarı çekerek, dengelenmiş ve nitelikli beslenin, ahenkli egzersiz yapın, sigara ve alkolü azaltın/bırakın” tavsiyesinde bulunuyor.

Kanser konusunda toplumda farkındalık sağlanması ve toplum bilincinin geliştirilmesi amacıyla 1-7 Nisan Kanser Haftası olarak anılıyor.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Durumu Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Doç. Dr. Defne Kaya, karoser yağ oranının fazlalığı ile çoğunluğu sindirim ve hormonal sistemi ilgilendiren 12 değişiklik kanser arasında bir bono olduğunu söyledi. Doç.Dr. Defne Kaya, bu kanser türlerini şöyle sıraladı: “Pankreas, böbrek, yumurtalık, safra yolu, özefagus, kolon ve rektum (kalın bağırsağın makata yakın olan ilk 12 cm olan bölümü), mide, kemik iliği (multiple myelom: pozitif hayvansal yağ tüketenlerde ve obezlerde daha sık görülür), akciğer, meme ve rahim kanseri

Gövde Kitle İndeksinizi hesaplayın

İlk yapacağımız şeyin cisim kütle indeksimizi (VKİ) hesaplamak olduğunu ifade eden Kaya, “Ceset ağırlığımızın boyumuzun karesine bölünmesi ile elde edilen VKİ’nin normal sınırlarda olup olmadığını yoklama etmeliyiz. İdeal VKİ: 19-24 yaş için 19-24; 25-34 yaş için 20-25; 35-44 yaş için 21-26; 45-54 yaş için 22-27 ve 65 yaş üzerinde 24-29 aralığında olmalıdır” dedi.

Bel çevresindeki yağlanma risk oluşturuyor

Vücuttaki toplam yağ miktarının önemli oduğunu gösteren Doç.Dr. Defne Kaya, bel çevresindeki yağlanmanın kayda değer sağlık sorunlarına davetiye çıkarabileceğini belirterek “aynı zamanda yağın nerede biriktiğini anlamak daha önemlidir. Karın çevresinde gerçekleşen yağ birikimi, vücudun diğer bölgelerinde (kalça, basen) olan yağ birikiminden daha pozitif afiyet risklerine niçin olur. bu nedenle bel çevresinin tek başına ölçümü veya bel/kalça çevre oranı bize bazı hastalık durumları için manâlı bilgiler verir. Bel çevresi bilhassa erkeklerde 94 cm, kadınlarda 80 cm’i geçmemelidir. Bel/kalça çevre oranı ise, şişmanlığa emrindeki kronik hastalıkların görülme riskinin değerlendirilmesi açısından önemlidir. Bu oran cinsiyete kadar farklılıklar göstermektedir. Bel/kalça çevre oranı erkeklerde 1.0, kadınlarda 0.8’in üstüne çıkmamalıdır” diye konuştu.

VKİ’deki 5 bölüm büyüme kanser riskini artırıyor

Bel çevresindeki her 10 cm genişleme ve kilomuzdaki her 5 kg artışın VKİ’de de 5 birim artışa niçin olduğuna uyarı çeken Doç. Dr. Defne Kaya, VKİ’deki her 5 birim artışın aşağıdaki sonuçları doğurabileceğini açıklama etti. İşte o sonuçlar:

Kolon kanserine (erkeklerde) (%9 risk artışı)

Rektum kanserine (erkeklerde)

Özefagus kanserine

Pankreas kanserine

Böbrek kanserine

Rahim kanserine (menapoz öncesi kadınlarda)

Kemik iliği kanseri (multiple myeloma) – a type of bone marrow cancer

Üç farklı safra yolu kanseri: Safrakesesi, karaciğer dışı safra yolları ve vater kabarcığı (pankreastan gelen kanalla öd kanalının oniki-parmak bağırsağına açıldıkları yerde bağırsak duvarının genişlemesiyle meydana gelmiş olan bir kabarcık) (%56 risk artışı)

Hem ceset yağ oranında ve kiloda çoğaltma hem de bel/kalça oranındaki 0.1’lik artış, menapoza giren ve hormon replasman tedavisi görmeyen kadınlarda, meme kanseri görülme riskini %11, rahim kanseri görülme riskini %21 artırmaktadır.

Kalbinizi ve kaslarınızı güçlendirecek program uygulayın

Tüm bu bilimsel verilerin beden yağ oranımızı ve bel/kalça oranımızı azaltmamız gerektiğini sinyâl ettiğini belirten Doç.Dr. Defne Kaya, “Vücudunuzu sağlığa kavuşturmak istiyorsanız ayrıca kalbinizi keza de kaslarınızı çalıştıracak bir program uygulamalısınız. Kalp atım hızınızı artırmak tek başına yeterli olmaz, mutlaka kaslarınızı da kuvvetlendirme antrenmanınıza eklemelisiniz oysa yağ yakmanız hızlansın” diye konuştu.

Doç. Dr. Defne Kaya, antrenman program seçeneklerini de şöyle sıraladı:

“Haftada en az 150 dakika orta şiddette aerobik aktivite ve haftada 2-3 gün büyük adale gruplarına yönelik güçlendirme egzersizleri.

Haftada en az 75 dakika yüksek şiddette aerobik aktivite ve haftada 2-3 gün büyük adale gruplarına karşın güçlendirme egzersizleri.

Orta ve yüksek şiddetli aerobik egzersizleri karıştırabilirsiniz. Haftada iki gün 30 dakika koşup diğer günler seri yürüyüş yapabilirsiniz. Yine haftada 2-3 gün büyük kas gruplarına karşın kuvvetlendirme egzersizi yapmanız şart. Birkaç aerobik egzersiz önerisi de tahsis etmek isterim: Hızlı yürüyüş, yüzme, koşu, bisiklete binmek, tenis, doğa yürüyüşleri ve tırmanma, basketbol, voleybol, futbol”

Hayat tarzında değişim yaparak tüm bu kanser çeşitlerine ve yürek hastalıkları, tip 2 şeker hastalığı gibi kronik hastalıklara dur demenin mümkün olabileceğini vurgulayan Doç.Dr. Defne Kaya, “Dengelenmiş ve kaliteli beslenin, düzenli çalışma yapın, sigara ve alkolü azaltın/bırakın” tavsiyesinde bulundu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.